Paikalliset

Kameravalvonta karsi kaahailua Kampin tunnelissa

Keskustan huolto- ja pysäköintitunnelin yksi sisäänajo on Ruoholahdenkadulla Kampissa.

Jani Jakonen

Helsingin keskustan uudessa autotunnelissa kannattaa löysätä kaasujalkaa, sillä ylinopeussakko voi rapsahtaa tunnelissa siinä kuin maanpäällisilläkin kaduilla. Valvontakamerat ovat kuitenkin purreet toivotusti. Helsingin Väylä Oy:n toimitusjohtajan Veijo Laakson mukaan kaahailuhalut ovat selvästi vähentyneet.

Väyläyhtiö laskee tunnelin liikennemäärät ja ajonopeudet ajoradan vieressä olevilla laskureillla. Niiden mukaan ajoneuvojen keskinopeus on laskenut kameravalvonnan myötä.

– Ylinopeudet olivat ongelmana silloin kun tunneli avattiin ja sen takia sovittiin poliisin kanssa kameravalvonnan asentamisesta. Kameravalvonnan ansiosta kaahailu on saatu hyvin hallintaan.

Kameroista kertova kyltti on tunnelin alkupäässä.

Ruoholahdenkadulta Kampin kauppakeskukseen ja Stockmannin pysäköintiluoliin johtavassa tunnelissa saa ajaa enintään 30 kilometriä tunnissa.

Tunnelissa on kameravalvonta, mutta nopeusrajoituksesta kertovaa liikennemerkkiä ei ollut tunnelin suuaukolla ainakaan marraskuussa.

– Kyllä siellä pitäisi olla kaikki liikennesuunnitelman mukaiset liikennemerkit, mutta voi olla, että tunnelin suuaukolta se puuttuu. Täytyy käydä tarkistamassa tilanne, Laakso sanoo.

Yhtiön hallinnoiman tunnelin suuaukolla on useita muita liikennemerkkejä, kuten ajoneuvon sallittu korkeus ja pituus.

– Ehkä liikennesuunnittelija on katsonut, että nämä liikennemerkit ovat tärkeämpää informaatiota heti tunnelin kärjessä. Muuten sinne tulisi liian sekava liikennemerkkiviidakko, Laakso aprikoi.

Laakson mukaan nopeusrajoitusmerkki on tunnelin sisällä ja merkki toistuu siellä moneen kertaan. Lisäksi tunnelin katossa on valojärjestelmä, joka vilkkuu punaista, mikäli ajonopeus ylittää sallitun rajan.

– Tunnelin sisällä kukaan ei voi vahingossa ajaa ylinopeutta, Laakso kiteyttää.

– Sellaistahan se usein on, että kun sakot saadaan, yritetään keksiä jokin syy. Ainahan voi väittää, ettei liikennemerkkejä ole tarpeeksi. Meillä ei ole mitään syytä laittaa liian vähän liikennemerkkejä. Sakkorahat eivät tule meille, hän jatkaa.

Vuonna 2009 avattu väylä on Helsingin keskustan yhdistetty huolto- ja pysäköintitunneli.

Laakso huomauttaa, että tunneli on normaalia katualuetta, jota koskevat tieliikennelain mukaiset liikennesäännöt ja joiden noudattamista poliisi valvoo.

– Tässä tunnelissa ajonopeuksia valvotaan kameravalvonnalla ja ylinopeudesta poliisi lähettää sakon, se on hyvin yksinkertaista.

Tunnelin ylinopeudet:

Keskustan huolto- ja pysäköintitunneli

Huomautuksia yht. 3 246 kpl (elo-joulukuu 2010)

Ehdollisia rikesakkoja lähetetty postitse: 702 kpl

Rikesakkoja 188, joista kaikki ei ylinopeudesta

Rangaistusvaatimuksia 114, joista kaikki eivät ylinopeudesta

Nopeusrajoitus 30 km/h.

Poliisin automaattinen kameravalvonta:

Huomautus: ajonopeus 33-37 km/h

Rikesakko: 38-50 km/h

Rangaistusvaatimus yli 51 km/h

Nämä ovat yleiset muuallakin käytössä olevat rajat.

Poliisi: törkeät ylinopeudet vähäisiä

Poliisi on tilastoinut tunnelissa kaahailut sen jälkeen kun automaattinen kameravalvonta otettiin viime elokuussa käyttöön.

– Suurin osa on huomautuksia nopeusrajoituksen pienestä ylityksestä. Rikesakkoja on vähemmän ja rangaistusvaatimuksia vähiten. Hillittömiä ylinopeuksia ei tällaisessa tunneliympäristössä pystyisikään ajamaan, kertoo komisario Heikki Kallio Helsingin liikenneturvallisuuskeskuksesta.

Kallio tosin huomauttaa, ettei pysty arvioimaan ongelman merkittävyyttä, koska hän ei tiedä tunnelin liikennemäärää, johon ylinopeustapaukset pitäisi suhteuttaa.

– Mutta joka kerta kun ylinopeutta ajetaan, se on aina liikenneturvallisuusriski.

Tunnelit ovat erityisen vaarallisia paikkoja kaahailuun.

– Siksi sinne on nopeusrajoitukseksi laitettu 30 kilometriä tunnissa. Kamerat rauhoittavat ylinopeuksia ja parantavat liikenneturvallisuutta.

Ajetaanko pysäköintitunnelissa, kuten kuuluu? Ota kantaa!

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu