Paikalliset

Kimppakämpän ovi aukeaa halvemmalla

Taija Ståhlberg on asunut kimppakämpässä liki kymmenen vuotta. – Niin sanottu luonnollinen poistuma kimppakämpästä tapahtuu yleensä pariutumisen kautta. Itse lähden pois vuodenvaihteessa, avopuolisonsa kanssa yhteen muuttava Ståhlberg kertoo.

Päivi Tuovinen

Taija Ståhlberg on ollut tyytyväinen kimppakämpässä asumiseen.

– Yhteisten tilojen siivoaminen on ollut nihkein asia, tai lähinnä sen puute. Mutta samalla olen oppinut, että oma totuus ei ole se ainut oikea. Olen laskenut siisteysstandardiani, joku toinen tsempannut, Ståhlberg sanoo liki kymmenen vuoden kimppakämppäkokemuksen pohjalta.

Siivouksessa on kokeiltu eri systeemejä: nyt asukkailla on omat vastuualueensa.

– Minä en juuri roskiksia ole vienyt, mutta vessoja olen pessyt. Omat tiskinsä jokainen pesee itse.

Ståhlberg oli perustajajäsen Pohjoisen Rautatienkadun kimppakämpässä. Korviin kantautui tieto vapautuvasta neljän huoneen asunnosta. Toive kimppakämpästä toteutui. Huoneistossa on asukasta kohti noin 20 neliön huone, yhteistiloina iso keittiö sekä kylpyhuone-wc ja toinen wc.

– Jokainen maksaa osansa huoneiston vuokrasta. Sen verran pieneksi kuukausivuokra henkeä kohti jää, että samalla ei saisi edes pientä yksiötä keskustasta tai muualta kantakaupungista.

Kimppakämppiä sijaitsee melko paljon juuri keskustassa: samassa rapussa on puolenkymmentä muuta kimppakämppää.

– Sijainti. Se on tässä tärkeää. Tennispalatsi elokuvateattereineen on tien toisella puolella, Tavastialle on lyhyt kävelymatka, Ståhlberg korostaa.

Asukkaat ovat vuosien varrella vaihtuneet, asukkaiksi valikoituu tuttuja ja tutuntuttuja. Vapautuvasta huoneesta ei juuri tarvitse huudella ympärilleen, tulijoita on riittänyt.

– Me vanhat asukkaat jututamme tulijaehdokasta, kerromme millaista kimppakämppäasuminen on.

Yhteisasunnoissa eletään tavallista elämää. Saa olla rauhassakin. Ståhlbergin asunnossa sattuu harvoin niin, että kaikki olisivat samaan aikaan paikalla päiväsaikaan.

– Yksin asumiseen verrattuna etu on se, että ympärillä on ihmisiä, joiden kanssa voi jakaa ilot ja surut.

Sääntöjä on luotu yhteis-asumisen luonnistumiseksi. Ståhlbergin asuttamassa kimppakämpässä on sovittu hiljaisuudesta puolestayöstä aamukahdeksaan.

– Jos joku tulee baarista yöllä kotiin, niin täällä ei pidetä usean hengen jatkoja. Sovituista asioista ei ole tullut suuria konflikteja. Joskus niistä on muistuteltu puolin ja toisin, Ståhlberg kertoo.

Saman katon alla asuminen opettaa huomioimaan muut.

– Omaan napaan tuijottelusta oppii pois, jos sellainen sattuu vaivaamaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu