Tilapäissopu ei poista määräaikaisten sortoa

(PÄÄKIRJOITUS) Tuhatkunta Helsingissä työskentelevää määräaikaista opettajaa huokaisi helpotuksesta viime viikolla, kun kaupungin opetusvirasto päätti luopua suunnitelmasta leikata heidän kesäajan palkkojaan. Päätös tehtiin painostuksen saattelemana, sillä Opettajien ammattiliitto OAJ ehti jo uhata vastatoimilla.

Opetusvirasto joutuu etsimään siltä vaadittuja säästöjä nyt muilla keinoin. Toivoa sopii, että ratkaisu on opetuksen ja oppilaiden kannalta viisas. Helpotusta tilanteeseen voi tulla, mikäli vihreiden vaatimus opetusmäärärahojen kasvattamisesta saa tukea muualta.

Leikkauksista luopuminen on joka tapauksessa vain tilapäisratkaisu. Se ei poista opettajien työmarkkinoilla jo pitkään vallinnutta vinoumaa, joka antaa kunnille mahdollisuuden kohdella määräaikaisia opettajia b-luokan työntekijöinä.

Tilanne on hyvin kiusallinen myös OAJ:lle. Vaikka järjestö esiintyy julkisuudessa kernaasti määräaikaisten puolestapuhujana, se ei saa kiistaan kunnollista ratkaisua työehtoneuvotteluissa kuntatyönantajan kanssa. Jopa osa virassa olevista opettajista näyttää hyväksyneen määräaikaisten kaltoinkohtelun, koska samaa käytäntöä sovellettiin aikanaan myös heihin.

Pisa-menestyksessä paistattelevalle Suomelle määräaikaisten opettajien kohtelu on häpeätahra, joka pitää jo pyyhkiä pois.

Etusivulla nyt

Uusimmat:

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu