Superlupaus Soinilla kahdet EM-kotikisat

Emilia Soini lähtee Suomen ykköstyttönä 17-vuotiaiden EM-joukkuekisaan Esport Centeriin. Tapiolalainen on Suomen ykköstoivo myös naisten henkilökohtaisessa EM-kisassa Talihallissa toukokuun lopulla.

Aki Saranen

Squashpelaaja Emilia Soinilla, 16, riittää vientiä. Sunnuntaina Soini palasi Saksasta aikuisten EM-joukkuekisasta ja oli saman tien valmis haastatteluun sekä kuvaukseen kotihallillaan Tapiolan Esport Centerissä.

– Olen pelannut tänä vuonna jo Ruotsissa, Sveitsissä, Englannissa, Ranskassa, Saksassa ja Portugalissa, muistelee Euroopan 17-vuotiaiden ranking-ykkönen.

– En varmaan reissaisi näin paljon ilman seuran ja sponsoreiden tukea, lisää Soini.

Loppuviikolla Espoo Squash Rackets Clubin superlupaus pääsee iskemään 17-vuotiaiden EM-joukkuekisan kotihallillaan Tapiolassa ja 23.–26. toukokuuta naisten henkilökohtaisen EM-kisan Talissa. Juniorijoukkueessa hänen kanssaan kamppailevat mitalista seurakaveri Kristian Rautiainen sekä Järvenpään Jami Äijänen.

– Meidät on sijoitettu kolmanneksi. Pojat ovat pelanneet viime aikoina tosi hyvin. Englanti on kyllä aika kova pala, tietää Soini.

Tässä ikäluokassa henkilökohtaisia EM-kisoja ei pidetä. Kahta vuotta vanhempien EM-kisoissa Portugalisssa Soini sijoittui seitsemänneksi.

– Kaavio oli vähän paha. Kolmoskierroksella tuli vastaan ykkössijoitettu, sanoo Soini mielessään jo ensi vuoden mitalipelit 19-vuotiaiden sarjassa.

– Tavoite olisi voittaa, mutta se vaatii kyllä ihan sikana treeniä.

Kotikisat ovat tapiolalaiselle harvinaista herkkua. Matkustelukin alkaa jo puuduttaa.

– Just sen takia kotikisat on hauska juttu, varsinkin juniorikisat. Kaverit ja pelaajat tulevat ulkomailta tänne kotiseudulle, iloitsee Soini.

Suomi on saanut yhtäkkiä melkoisen määrän EM-kisoja järjestettäväkseen. Vuosi sitten Soini löi palloa jo naisten EM-joukkuekisassa Espoossa.

Tomi Niinimäen valmentaman tytön kehitys squashissa on ollut hämmästyttävän nopeaa. Siitä kertoo myös saavutettu naisten SM-kulta.

– Kiva nähdä, että treeni tuottaa tulosta.

– Minulla on kovuutta, nopeutta ja hahmotan kenttää aika hyvin, suostuu Soini analysoimaan.

Kehitystä on siivittänyt ESRC:n nouseminen samaan aikaan Suomen ylivoimaiseksi squashseuraksi.

– Täällä on paljon seurakavereita, joiden kanssa pystyy treenaamaan.

Urheilulukiolainen saattaa siirtyä tulevaisuudessa ammattilaiskentille.

– Ihmiset kyselevät sitä ja varmaan haluankin.

Squashin 15- ja 17-vuotiaiden EM-joukkuekisat 10.–13.5. Esport Centerissä ja aikuisten henkilökohtaiset EM-kisat 23.–26.5. Talihallissa.