Viidakkorata on opiskelijoiden elämys junamatkustajille

Helsingin päärautatieasemalle nousee äitienpäivänä Ihmepuutarha, jonka suunnittelemisesta järjestettiin kevättalvella kilpailu maisema-arkkitehtuurin ja puutarha-alan opiskelijoille.

Voittajaksi selvisi Hämeen ammattikorkeakoulun (HAMK) Lepaan maisemasuunnitteluopiskelijoiden työ Viidakkorata.

Viidakkorata pysyy asemalla kesäkuun puoliväliin saakka. Maisemasuunnittelun opiskelija Hannele Jasun mukaan Ihmepuutarhan nimi sekä rakennuspaikaksi valittu päärautatieasema olivat inspiraationa suunnittelussa.

– Viidakkorata-puutarha on ihmeellinen ja elämyksellinen. Runsaan kasvimäärän lisäksi luvassa on muun muassa Helsingin rautatieasemaa vartioivien kivimiehien kasvoilla varustettuja toteemeja, leijuvia kastelukannuja sekä mielikuvituksellisia eläinhahmoja, Jasu kuvailee.

– Puutarhan värimaailmaan kuuluvat keltainen, oranssi, valkoinen sekä pensaiden eri lehtisävyt.

Puutarhan kasveiksi valittiin Puutarha Tahvosten runsaasta valikoimasta 30 eri lajia, joita ovat muun muassa alppiruusu, atsalea, seppelvarpu ja purppuraheisiangervo.

Tiukkaan Ihmepuutarha-kilpailuun osallistui yli 20 suunnitelmaa eri puolilta Suomea. Tuomaristoon kuuluneen Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Saurin mukaan tärkeimmät kriteerit voittajatyön valinnassa olivat toimivuus ja luontoa mukaileva toteutus.

Arboristi-puutarhuri Minna Toivanen kiittelee sitä, että työssä on myös käytetty hyvin hyödyksi ainutlaatuisen tilan korkeus kolmiulotteisilla efekteillä.

– Erityisen hyvin suomalaiseen miljööseen sopiva suunnitelma on hauska ja se herättää hyvää mieltä. Viidakkorata tuo iloa arjen keskelle ja piristystä muun muassa työmatkalaisten aamuun.

Voittajatiimiin kuuluvat Jasun lisäksi HAMK:in aikuisopiskelijat Jarmo Honkanen, Maarit Elo-Valente, Tuula Muranen, Jukka Järviniemi ja Terho Marttila.

toimitus