Kaupunginvaltuutettu: ”Kerjääjät pois kaduilta!”

Nuori bulgarialainen mies on yrittänyt saada töitä muun muassa siivousfirmoista. Kielitaidottomuus on ollut työllistymisen esteenä.

Hemmo Rättyä

Kaupunginvaltuutettu Thomas Wallgren uskoo, että Helsinki tekee päätökset siirtolaisten elinoloista vasta ensi vuonna.

Hemmo Rättyä

Senaatintorille pystytettiin teltta. Paikalle oli kerääntynyt pieni joukko bulgaareja ja romaneja. Kuvassa myös mielenosoituksen järjestäjiä.

Hemmo Rättyä

Tänä viikonloppuna romanit ja heitä tukevat kaupunkilaiset osoittavat mieltään leiriytymällä Senaatintorille. Mielenosoitus vaatii Helsingin kaupunkia järjestämään siirtolaisille inhimilliset majoitusolot. Kaupunginvaltuutettu Thomas Wallgren (sd) on mukana tempauksessa.

–Toivoisin, että kaupunki tulisi järkiinsä. Kerjääminen ei poistu katukuvasta, vaikka heidän olonsa olisivat kuinka kurjat.

Siirtolaisleirien häätämisestä on tullut Euroopassa yleinen tapa suhtautua romanien ja bulgarialaisten liikkumiseen. Häädön jälkeen siirtolaisille ei kuitenkaan osoiteta luvallisia asuinpaikkoja.

– Meidän mielestä tämä linja on hölmö. Voidaan joko valita, näkyykö siirtolaiset katukuvassa poliisien ahdistelemina vai annetaanko heille paikka mihin mennä, Wallgren kertoo.

Kerjääminen tai pullojen keräily kaupungin kaduilla tuo siirtolaisille ruokarahan. Erityisesti romanien rikollisuus on myös puhuttanut. Viranomaiset eivät suosittele rahan antamista mahdollisten rikollisjärjestöjen takia.

– Hyväntekeväisyysjärjestöissäkin on pomonsa, jotka ottavat omansa pois. Itse annan rahaa siirtolaiskerjäläiselle, ja jään usein juttelemaan heidän kanssaan. Jotkut heistä tunnistaa minut, kun ovat nähneet jossain kampanjassa. Silloin he huutavat, että ”aaa, boss!!”, Wallgren naurahtaa.

Bulgarialainen mies viittoo valokuvaajaa lopettamaan kuvaamisen. Julkisuudessa näkyminen lisää miehen mukaan suomalaisten aggressiivista käyttäytymistä. Hän ei myöskään halua kertoa nimeään.

– Suomalaiset ovat todella ilkeitä. Heittelevät pulloilla ja sylkevät päin.

Mies tuli ensimmäisen kerran Suomeen viime vuonna. Silloin hän viipyi maassa neljä kuukautta. Nyt hän on ollut kuukauden verran Helsingissä. Miehen äiti on myös Suomessa mutta kaksi lasta ja vaimo jäivät Bulgariaan.

– Kerään pulloja ja lähetän rahaa perheelleni kotimaahan.

Mies on yrittänyt saada töitä Helsingistä, mutta turhaan.

– Ihan toivotonta. Työnantajat eivät edes vilkaise ansioluetteloani! Puhun sujuvasti englantia, mutta se ei heidän mielestään riitä. Pitäisi osata suomea.

Bulgarialainen ei usko, että viikonlopun kestävä mielenosoitus muuttaa siirtolaisten tilannetta.

– Vaikka eihän me paljon vaadita. Katto pään päällä riittäisi, mies toteaa.

 

Siirtolaisleirit siirtyvät häätöpaikasta toiseen

Häädöistä on tullut yleinen eurooppalainen tapa suhtautua romanien liikkumiseen. Ensimmäiset siirtolaisromanit saapuivat Helsinkiin syksyllä 2006, kun Bulgaria ja Romania liittyivät Euroopan unioniin. Eu:n maissa saa liikkua vapaan direktiivin mukaisesti ilman oleskelulupaa. Helsingin kaupunki antoi poliisille luvan häätää ensimmäiset siirtolaisleirit vuonna 2010. Kerjäläisten pallottelu on jatkunut siitä asti. Poliisit turhautuivat kesällä 2011, kun häädöt lisääntyivät; romanit siirtyivät häätöpaikasta toiseen. Siirtolaiset ovat myös muissa isoissa kaupungeissa, kuten Vantaalla ja Espoossa. Romanikerjäläisten valtaama omakotitalo Vantaan Matarissa huolestuttaa paikallisia. Rakennus on yksityisomistuksessa, jonka vuoksi viranomaisilla ei ole oikeutta häätää asukkeja. Talon omistaja ei ole ottanut kantaa tilanteeseen.

Kommentit

Hain yhtä työpaikkaa. Oli yli 200 hakijaa. Eivät ottaneet minua töihin. Eivät ottaneet vaikka puhun sujuvaa suomea ja englantia, auttavaa ruotsia. Ja alan koulutus on.

Miksi minäkään en kelpaa yrityksille työntekijänä. Vaikka olen suomalainen.

Tepeteus

Kalasatamasta häädetyn Vapaa liikkuvuus-järjestön väki voisi liikkua vapaasti leireilemään Romaniaan tai Bulgariaan. Sieltä saisi varmaan vuokrata edullisesti tiloja sikäläisiltä viranomaisilta, ja asiakkaatkin olisivat lähempänä.

Vuoroin vieraissa

Kysyisin mitä ja millä tavalla nämä suomiaktivistit tuolla ringissä on ollut mukana rakentamassa suomalaista yhteiskuntaa ja niin kutsuttua hyvinvointia mitä he nyt innokkaasti ovat jakamassa kerjäläisille.

romanov

"Eivät vaadi paljon vain katto pään päälle" On se täällä suomalaistenkin itse (useimmiten) hankittava ja maksettavakin. Thomas Wallgren hakee hyväksyntää (boss) kovin epäilyttävin keinoin, edistämällä tämän kansanosan tulevaisuuden tuhoamista (ei koulutusta, ei pysähtymistä yhteen maahan, terveys menee jne)

Heliva

Nousutie 2 on nyt niin täynnä "turisteja" että, seinät pullottaa ulospäin. Pitää taas pultata kaikki pihalla maahan kiinni. Jopa lasten hiekkalaatikkolelut ovat kelvanneet.

Omakotialue omakotitaloille

Miksi h....tissä niille mitään paikkoja tarvitsee osoitella, ei mullekkaan tule kukaan ulkomailla (eikä myöskään kotimaassa) osoittelemaan, että asu nyt tässä tai tuossa, kyllä me maksetaan elele täällä vaan. Miltä planeetalta toi valgreeni luulee olevansa. Onks ne kaikki palikat paikoillaan. Sopii epäillä??

Linssinviilajat

Osa suomalaisista on kylmää ja epäempaattista pelkästään omaan napaansa ja hyvinvointiinsa tuijottavia ihmisiä. Onneksi olkoon nämä "minä minä minä aina ensin" -ihmiset.

Suomalainen mies 38v.

Suomalaisten kylmyys johtuu korkeasta verotuksesta. Palkasta maksetaan korkea vero ja sitä ennen työnantaja on maksanut siitä jo korkeat sosiaalimaksut. Ruualla on vero ja muilla tuotteilla tuplavero, jota alviksi kutsutaan. Lisäksi autoilla on lisävero, tyhjilla CD-levyillä extramaksu. Ja näitähän Suomessa riittää.

Ja mitä niillä verorahoilla palkansaaja saa itselleen? Pitkät jonot terveyskeskuksissa. Vielä pidemmät vuokra-asuntojonossa. Kalliit elinkustannukset.

Ei ihme, että tavallinen palkansaaja-veronmaksaja on kylmäkiskoinen näille vapaamatkustajille.

Tepeteus

Nykyajan ihminen

Ihmiset kaipaavat itsekkyyden keskelle Arjen sankaruutta
Nykyajan ihminen tuijottaa vain omaan napaansa, viis muista.

Eipä ihme, että Suomen myydyimmät lääkkeet ovatkin masennuslääkkeitä.

Kari Karjalainen

Mitä tarkoitat tämän palstan keskustelun aiheella, arjen sankarit? Mitä ajattelit sen liittyvän romanikerjäläisiin? Selvennä, kun ei oikein ymmärrä? Mitä ne tekee ollakseen arjen sankareita ja ketkä niitä on?????

Linssinviilajat

Oletko miettinyt mistä johtuu, että jotkut ihmiset tuntuvat tietävän ja osaavan enemmän kuin muut? Onko tieto tarttunut ilmasta tai sivistys imeytynyt kraanavedestä? Tuskin!

TOSIMIES

Juuri niin...kerjääjät pois kaduilta. Joudun joka päivä töihin mennessä ja sieltä postuessani kävelemään reittiä, jonka varrella joka ainoa työpäivä kaksi kertaa päivässä jouden näitten kerjäläisten läpi kaahlaamaan vuosi vuoden jälkeen. Minun palkkani ei riitä edes omaan vaatimattomaan elämään, joten miksi nämä valitut saisivat ilmaisen asunnon ja ilmaiset palvelut. Mielelläni maksaisin veroja kunnollisen suomalaisvanhusten hoidon ylläpitämiseksi. Hehän tämän "hyvinvointivaltion" loivatkin kovalla työllä ja nyt se hyvinvoinnin jako halutaan suunnata aivan vieraalle porukalle. Eivät märissä vaipoissa hoitolaitoksissa makaavat vanhukset jaksa tulla Senaatintorille mieltä osoittamaan asiansa puolesta, joten heidät on helppo unohtaa. Out of sight, out of mind.

O tempora, o mores

niin se ongelma onkin siis oikeasti se, että joutuu kahlaamaan kerjäläisten läpi, siis näkemään kerjäläisiä. surullista. suomalainen perusveronmaksaja ei kyllä tiedä mitä oikea köyhyys on - se, jossa nämä romanit elävät. rahakkaiden vastenmielistä niuhotusta.

graafikko

Graafikko kirjoitti: "niin se ongelma onkin siis oikeasti se, että joutuu kahlaamaan kerjäläisten läpi, siis näkemään kerjäläisiä. surullista. suomalainen perusveronmaksaja ei kyllä tiedä mitä oikea köyhyys on - se, jossa nämä romanit elävät. rahakkaiden vastenmielistä niuhotusta."
Ei ole rahakkaiden niuhotusta vaan niiden pienipalkkaisten työläisten, joiden pieni palkka ei riitä omaan elämiseenkään pääkaupunkiseudulla saati sitten, että pitäisi vielä siinä sivussa romanitkin elättää, kun ei saa enää omaa perhettäkään elätettyä. Ja ei saa vaikka asuisi kaupungin vuokrakämpässä, ei harrastaisi mitään ja tuskin söisikään mitään. Palkat ja hinnat eivät enää vaan vastaa toisiaan niin, että työnteolla eläisi.

O tempora, o mores

Kerjäminen pois koska se ei ole mikään ammatti ja ei sovi muutenkaan Suomen katukuvaan.Jos löytyy muita töitä niin mikä siinä, laitetaan asumis asiat kuntoon muuten ei.Jos anamme periksi kerjämiselle ja järjestämme asuntoja heille niin meillä on kohta satoja tuhansia kerjäjiä hakemassa hyvinvointia Suomesta,miettikää sitä.

Yrittäjä

Toisen maailmansodan pyörteissä rotuhygienian nimissä likvidoitiin satojatuhansia romaneja; jotkut tutkijat pitävät uskottavana 1-2 miljoonan lukemia. Eniten heitä tappoivat natsit keskitysleireillään, mutta tuhonnassa osansa tekivät myös kommunistiset valtiot.

Kun jotakin kansaa / väestönosaa kohtaa kansanmurha, nälänhätä tai joku suuri epidemia, ao. popula toimii lajityypillisesti eli suuntaa viimeiset voimansa lisääntymiseen. Juuri niin kuin suomalaiset sodan jälkeen, jolloin suuret ikäluokat syntyivät korvaamaan moninkertaisesti sodassa menehtyneet ja vammautuneet.

Niin että vainotkaa, herjatkaa ja hysterisoikaa ihan miten haluatte, mutta ulkopuolelta tulevien vainojen seurauksena mikään rotu, kansakunta, heimo ei kuole vaan voimaantuu entisestään.

asiaihminen

Varmasti ei kukaan toivo kuolemaa kenellekkään mutta menolippu omaan kotimaahan kylläkin.Ja vielä jos muumioitunut menneisyyden vankina elävä asiaihmen lakkaisi levittämästä sotapropagandaa niin maailma näyttäisi taas valoisammalta.

romanov

Thomas "the Boss" Wallgrenin, Vasemmistonuorien ja Vapaa liikkuvuus -yhdistys voivat halutessaan oikeasti edistää katukerjäläläisien asemaa tekemällä valtuustoaloitteen katukerjäläisien tukityöllistämisestä. Ja tämä ei ole vitsi. Maailmaa nähneinä ihmisinä heille on kertynyt koko joukko tietoa ja osaamista, josta voimme myös hyötyä.

Kettunen

Eikös EU:n pitänyt tuoda romanialaisillekin kaikkea hyvää niin, että ei tarvitsisi kerjätä. Voisivat siis EU-uskovaiset alkaa lunastaa lupauksiaan.

Kerääjämisen kieltäminen ei poista köyhyyttä vaikka sillä voikin siirtää köyhät ja osattomat pois silmistä pilaamasta huonoa omaatuntoa. Kerjäläisleiri valtioneuvostonlinnan edessä on hyvä muistutus kataisellekin missä hänenkin niin ihailemassaanEU:ssa mennään.

Myyryläinen

Romaneista on nähty hyviä dokumentteja, jotka osoittavat että koulussakäynti on kulttuurikysymys - ei köyhyyskysymys. Järjestämällä asuntoja täältä ym. ei poista kerjäämistä katukuvasta, sillä se on organisoitua rikollisuutta ja tulijoita riittää.
Kerjäämisen lieveilmiöt ovat niin raskaita, että esim. vanhukset täällä ovat heidän uhreinaan niin kadulla kuin kotonaankin. Eikö heidän turvallisuutensa ja terveytensä kiinnosta tätä päättäjää? Entä omat asunnottomat ja köyhät lapsiperheet?
EU on asettanut vapaan liikkumisen mahdollisuuden, mutta myös aikarajat sille. Eivätkö kaikki olekaan tasa-arvoisia niiden suhteen?

naiivia höynäytetään

Romanien eri puolille Eurooppaa tekemät kerjäyskiertueet ylläpitävät köyhyyttä:
- Lasten koulunkäynti sujuu heikosti tai olemattomasti vanhempien kiertue-elämän takia.
- Koulutuksen vähäisyyden takia romaneilla on hyvin vähän valinnanvaraa töitten suhteen.
- Matalapalkkaisiin ja vähän koulutusta vaativiin töihin kyllästytään usein ajan mittaan. Kerjäämällä, katusoitolla ja tavaraa keräämällä saa oikeita töitä pienemmillä ponnistuksilla vähäisen toimeentulon eikä tarvitse tehdä ns. paskaduuneja.
- Niinpä sitten lähdetään Euroopan -kiertueille kerjäämään, katusoitttajaksi ja tavaroita viemään.

köyhyyskierre

Miten mahtoi viikonlopun senatintorin siirtolaiskokous ja äitienpäivän konsertti menestyä , onkohan meillä nyt ihan oma romani siirtolaisorkesteri kadunkulmassa ja romanien oikeuksia suomessa määräävä järjestyssääntö.
Heurekan parkkipaikan kejräläiset on toivonmukaan siirronalaisia,poliisi kävi paikalla taas tänään.Porukka kotio täältä ja suomesta voidaan lähettää heille konttikaupalla käytettyjä vaatteita ja muuta tavaraa mitä lojuu nurkissa ettei heidän tarvitse varasta vaatekeräyslaatikoista ja ihmisten pihoilta.

romanov

Vähän koulutetun ja huonon kielitaidon omaavan työvoiman (esim. romanit) työllistäminen onnistuu helpoiten halvan kustannustason maissa, jotka vetävät puoleensa halpatyövoimaan perustuvaa vientiteollisuutta.

Tässä Euroopan pienimmät bkt:t henkeä kohti:
(http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_%28nominal%29_per_...
Kyseessä on IMF:n tilasto, ja rahayksikkönä on USA:n dollari.)
- Moldova: 1,969
- Kosovo: 3,534
- Ukraina: 3,621
- Albania: 3,992
- Bosnia and Herzegovina: 4,618
- Makedonia: 5,016
- Valko - Venäjä: 5,881
- Serbia: 6,081
- Bulgaria: 7,202
- Montenegro: 7,317
- Romania: 8,863

köyhyyskierre

Viikonlopun mielenosoitukseen osallistui Wallgrenin lisäksi kolme tai neljä siirtolaista.

Asiaa ei voi tarkistaa tiedotusvälineistä, ovat häpeästä mykistyneitä.

joe

As viranomaisten ei pidä hyväksyä laitonta asumista eikä muuttaa tosiasioita kuten käy Homesaunan kanssa. Sauna ilman WC:tä muuttui yllättäen lailliseksi näin sanoi Vesa- Pekka Tervo uudenmaan riskienhallintapäällilkö tehtyään tarkastuksen paikkaan joka ei täytä mitään paloturvallisuusvaatimuksia jotka vaaditaan muilta kiinteistöiltä.

Kyläpäällikkö

Viranomaisen helpompi olla puuttumatta, koska ei ole mitään keinoa! Sakkoja eivät maksa, ulosmitattavaa ei ole, työttömyys tms tukia ei voi kiristyksen keinona käyttää koska eivät niitä saa. Yksityisen tontti niin sitäkään kautta ei voi puuttua kun ei oo yleinen paikka. Tekisivät vain oman työnsä vaikeaksi, eivätkä saisi kuitenkaan mitään aikaan. Jos olisi pykäliä minkä nojalla timia, ehkä sitten...

ÄÄNESTÄJÄ

Mutta kiinteistön omistaja on helpompi kohde viranomaisille:
- Tuskinpa on luvallista majoittaa n. 10 henkeä saunassa.
- Onko saunavuokralaisten maksamat vuokrat ilmoitettu veroviranomaisille?

kiinteistön omistajan vastuu

Tyypillisitä provosointia että suomalaiset haluaisivat tappaa nämä romanit.Autetaan heitä omassa kotimaassaan ja he voivat auttaa itsekkin perustamalla esim. pien yrityksiä milloin maksavat esi. Romanialle veroja jolloin asenteetkin muutuvat nopeammin.Työllistäisivät näin omiaankin.Esim.kahviloita,autopesuloita yms.lista on loputon mihin ei paljon pääomaa tarvi.

Säälittävää

Ammattitaitoa ei nykyään vaadita, sen osoittaa toimittaja. Onneton ei edes tiedä eroa siirtolaisen ja maassa oleskelevan turistin välillä. Nämä mustalaiset ovat jälkimmäisiä, vaikka heidän rikostoverinsa heille kovasti yrittävät siirtolaisstatusta kammeta.

vanha liitto

Huomasin saman virheen ja ihmettelinkin, kuka näitä jo siirtolaiseksi haluaa tituleerata, kun siirtolaisella ja turitilla on suuri ero! Turistin maassa oleskelulla on aikaraja siirtolainen tulee asumaan maahan luvan kanssa mm. työ- ja opiskelulupa jne.

Xantippa

Viekää joku viesti että Espoon Wentendissä on paljon hyvää tilaa kerjäämiselle ja
vieressä on vielä Tapiolan keskustakin, paljon siis varakkaita ihmisiä.

Eiköhän tule asiat kuntoon kun viedäät asiat oikeaan paikkaan.

Hölmölandia

Yksi kysymys!

ONKO mitään rajaa määrällisesti että kuinka paljon Suomeen
voi tulla kerjäläisiä? Miettikääpä tätä kysymystä.
Eli Voiko Suomeen tulla vaikka 2 miljoonaa kerjäläistä.

Hölmölandia

Täällä on ihmisiä jotka" henkeen ja vereen" puolustavat näitä romanikerjäläisrosmoja! Saatte kuulkaa ihan rauhassa hyysätä niitä. Tehkää työtä yötä päivää ja antakaa kaikki tienestinne niille. Niiden säkki on ihan pohjaton, siinä teille hörhöille onkin elämäikäinen urakka! TYÖNILOA!

Xantippa

No niin hyysärit,omakaupunki osiossa raportti viikonlopun mielenosoituksesta senatintorilla.Ihmekkös tuo että siellä ei ollut edes turistiporukkaa kun Tikkurilan turistit kantoi vaatesäkkejä raitilla selkä vääränä ja urosturistit seurustelivat joukolla Heurekan parkkipaikalla.Taitaa järjestäjäporukkaa hiukan nolottaa.Turistit on asettuneet taloksi Heurekan parkkipaikalle, melkein jokaisen autoromun alla on tohvelit rivissä että pääsevät aamup....lle nopeasti pensaikkoon.Maanantaiaamuna Prisman edessä kaksi ja kirjakaupan edessä kaksi kyykkämummoa repivät vaatesäkeistä tavaraa kadulle kun tutkivat mitä säkeistä löytyy.Torin lähellä olevat keräilyastiat on tyhjennetty melko tarkasti ja pussukoista revittyjä vaatteita jota ei ole kelvannut heitetty takaisin kontin pohjalle.Kannattaa varmasti miettiä kenelle haluaa kierrätysvaatteensa lahjoittaa.Tuo on mielestäni kyllä varastamista.

romanov

Jos kantaa huolta lähimmäisestä,niin ota kotiisi heitä asumaan koska Suomella ei ole kerta kaikkiaan varaa auttaa ketään.Kreikka tuo yhteensä noin 2 miljaardin laskun Suomelle josta kyllä selvitään säästämällä jostain mutta jos Espanja ja Italia kaatuu niin Suomelle tule kymmenien miljaardejen lasku joka tekee Suomesta niin köyhän maan mitä se oli sotien jälkeen niin siinä ei auteta omia eikä muita vaan se on romahdus joka tuntuu lähestyvän joka päivä.

Yrittäjä

Ei osaa suomea ja ei saa töitä.Ohhoh.Onko kokeillu Pakistanista hakea töitä?Tai Ranskasta,kun on ammattitaitoinenkin.Eipä kaverikaan päässy siivoojaksi,vaikka on syntynyt Englannissa,osaa suomea,ruotsia,englantia ja espanjaa.Ammatiltaan suuhygienisti ja olisi ottanut siivoojan pestin,mutta ei saanut.Miksi.Kunnon syrjintää.

Janita

Ei kai noi romanit nyt herranjestas ehdi töitä tekemään. Matarissa niillä on niin kiire ja tuli perseen alla kun tavara vaihtaa paikkaa koko ajan. Siinä nyt vielä pitäisi töissä käydä.

Valakonaama

Arvoisa graafikko, luuletko sinä että suomalainen elintaso on rakennettu mukia heiluttelamalla Romaniassa.Kovalla työllä ja ahkeruudella suomalaiset esiisämme , isovanhemmat ja vanhemmat on sotien runtelema maata tähän pisteeseen rakentanut ,tästä päivästä eteenpäin ei ole vakuuksia.Kaikille halukkaille on toki luvallista antaa omasta niin paljon kun perse kestää mutta ei pitäisi jakaa yhteiskunnan yhteistä hyvää kun omansa.

romanov

Kyllä nämä toimittajahörhötkin jo alkavat sekoilemaan kun kerjäämällä ja rikollisuudella itsensä elättävä ulkomailta rantautunut irtolaisväestö muuttuukin yhtäkkiä tavoitelluksi siirtolaisväeksi.Kukaan toimivan älyn omaava ei tällaista "siirtolaista" halua maahansa. On tosi outoa että nämä "hyyssääjät" kykenevät sulkemaan silmänsä massiiviselta rikollisuudelta joka linkittyy tähän ilmiöön. Kalasataman leirin häädössä löytyi valtavasti varastettua tavaraa. Jopa kuparikatto oli osittain purettu! Ovatko nämä aktivistit yhteistyössä rikollisjärjestöjen kanssa. Tuomittiinko ketään näistä rikoksista vai selitettiinkö että joku toi tavarat heille salaa , kuten aimmin poltetun veripalvelun autonkin?

Siirtolainen?