Ammattiin valmistuvat haluavat nimensä lehtiin

Talonrakentamista opiskelevat Jetro Rosnell ja Ville Myllys työn touhussa Vantaan ammattiopisto Variassa. Arkistokuva.

Else Kyhälä

Suomen Ammattiin Opiskelevien Liiton ja Ammattilainen.fi-sivuston järjestämä mielenosoituskulkue marssii tänään Senaatintorilta kohti Sanomataloa. Mielenosoitus alkaa kokoontumisella torille kello 12.

Ammattiin opiskelevat haluavat, että heitä arvostettaisiin yhtä paljon kuin muitakin opintonsa päättäviä, kuten lukio-opiskelijoita. Tuoreiden ylioppilaiden tavoin myös ammattiin opiskelleet haluavat nimensä lehtien sivuille.

Ammattiin valmistuvien nimiä ei julkaista keväisin mediassa siinä missä ylioppilaille omistetaan vuosittain sivukaupalla tilaa.

Arvostusta amiksille -marssilla halutaan alleviivata ammatillisen ja lukion koulutuksen arvostuksen suurta epäsuhtaa. Marssin järjestäjien mielestä nuoria aletaan heti peruskoulun jälkeen erotella tiettyyn yhteiskunnalliseen lokeroon valitsemansa koulutuspolun takia.

Valmistuessaan paljon työtä vaatineista ammatillisen koulutuksen opinnoista jää moni nuori täysin vaille ansaitsemaansa kiitosta.

Kommentit

Kaikki lehdet eivät suinkaan vaikene ammatteihin valmistuneista. Maakuntalehdissä on monia, jotka osaavat arvostaa valmistuneita ja heidän omaisiaan. Ammattiin valmistuminen on iloinen asia ja työtä tekevä ihminen on ihana näky :D

asiaihminen

Kyllä ammattiin valmistujaisia täytyisi arvostaa yhtä lailla, kuin muutakin koulutusta. Osaavia ammatti-ihmisiä tämä maa tarvitsee, kun suomen nuoret vielä saisivat työtäkin se vasta olisikin ihanaa. Kaikki nuoret töihin, voi kuinka silloin tämä maa olisi onnellisten ihmisten paikka asua ja elää! Tätä toivon.

Ellinoora

Mutta lukion suorittaminen tarkoittaa vain sitä, että on käyty pitempi kouluvaihe kuin pelkän peruskoulun suorittaneet.
Lukion jälkeen pitää valita ammattikoulu, joista valmistuu lääkäreitä, juristeja, diplomi-insinöörejä jne. - Ovathan nämäkin ammatteja, vai mitä?

ammattikoulutusta myös lukion jälkeen

On yritetty

Nimilueteloita on pyydetty julkaistavaksi tilastokeskukselta ainakin autoalan ammattikouluista valmistuneista. Tilastokeskuksen mukaan nimiluetteloita valmistuneista (II aste) henkilöistä ei ole. Kokoaminen ja julkaisu on kerrotun mukaan tietosuoja-asia ja vaikea kun jokaiselta henkilöltä vaadittaisiin nimen julkaisuun lupa.
Miksi sitten ylioppilaiden nimet julkaistaan (II aste) ? Tämä on Ylioppiilaslautakunnan asia ja vanha perinne. Näin Tilastokeskus.
Opetushallitus vastaa samaan tapaan.
Minkä teet kun vanha piintynyt konservatiivinen ja vahvasti akateeminen byrokratia tappaa tällaisenkin vähäisen uudistushalun.
Erkki Ahlavuo
Autoalan ammatiilehden päätoimittaja

Erkki Ahlavuo