Lyhyt kuin kesäperhosen lento?

Näin suven kynnyksellä tulee joskus mieleen, että ihmisen elämä on loppujen lopuksi lyhyt kuin kesäperhosen lento. Varmaankin totta, mutta toisinkin voisi olla.

Ajatelkaahan, jos ihmisen tavanomainen elinikä olisikin 80 vuoden sijasta vaikka kymmenen kertaa pidempi, siis tuollaiset umpipyöreät 800 vuotta. Olisiko joku toisin?

Silloinhan itse kukin meistä alkaisi juhlia syntymäpäiviään ensimmäisen kerran vasta viidensadan vuoden iässä. Tänä kesänä siis miehen ikään pääsisivät löytöretkien aikaan syntyneet ja eläkepäiville pääsisivät he, jotka näkivät päivänvalon sydänkeskiajalla – samaan aikaan, kun rutto riehui Euroopassa.

Työpaikoilla aivan märkäkorvia olisivat he, jotka olisivat syntyneet Ranskan vallankumouksen jälkeen. Työelämään tutustumisjaksolle pääsisivät vasta 150-vuotiaat peruskoululaiset, eikä esikouluunkaan olisi kellään asiaa ennen 60-vuotispäiviä.

Jos ihmiset eläisivät nykyistä kymmenen kertaa pidempään, kesäisten sukujuhlien rasitteena olisivat äijänkäkkyrät, jotka muistelisivat 1200-luvun ristiretkiä. Pitkäikäisimmät meistä kertoisivat, miten viikingit seilasivat Suomenlahdella lännestä itään ja ryöstelivät rannikoita...

Vaikka eläisimme kymmenkertaisen määrän vuosia, uskon että juuri mikään ei olisi toisin. Silloinkin 1860-lukulaiset (teinit) polttelisivat salaa tupakkaa ja uskonpuhdistuksen aikaan syntyneet (keski-ikäiset) raataisivat työssä, menisivät naimisiin, saisivat lapsia ja eroaisivat. Iäkkäät 1300-luvun kasvatit (eläkeläiset) kävisivät päivätansseissa, kituuttaisivat pienellä toimeentulolla tai lentäisivät talveksi Floridaan.

En usko, että nämä ikäjättiläiset olisivat sen älyllisempiä, luovempia tai syvällisempiä kuin nytkään. Tekisimme samat virheet, mutta vain pidemmän kaavan mukaan.

Entä, jos eläisimme keskimäärin sata kertaa nykyistä lyhyemmän elämän? Iäkkäinkään meistä ei saavuttaisi vuoden ikää, vaan kuolla kupsahtaisimme jo keskimäärin kymmenkuisina. Tammikuussa syntyneiden eläkeikä koittaisi viimeistään syyskuun alussa, ja viime kesän tapahtumat olisivat vain kaukaista perimätietoa.

Silloin voisi kaikki olla toisin. Vai voisiko...?

Käyttäjän jari.pietilainen@media.fi kuva