Haista haasteellinen!

Haaste-sanan ja siitä johdettujen haastavan ja haasteellisen käyttö tekstissä ja puheessa ylitti ärsytyskynnykseni jo vuosia sitten.

Ilmeisesti bisnesmaailmasta arkikieleen tullut kaiken ”haasteellisuus” on pesiytynyt kielelliseen ilmaisuun yhtä väkevästi kuin v-sana nuorison kieleen.

”Kohti uusia haasteita”, ”haasteellinen työtehtävä”, ”näen tämän mahdollisuutena ja haasteena”, ja muuta vastaavaa hölynpölyä päästävät suustaan kaikki peruskoululaisista poliitikkoihin.

Mikään ei enää ole vaikeaa tai ongelmallista, kaikki asiat ovat haasteellisia. Tällainen kiertoilmausten käyttö sopii hyvin bisnes- ja markkinamaailman etiikkaan. Kysypä miltä vaan firmalta, miten bisnekset sujuvat, niin vastauksena saat yltiöpositiivista hehkutusta, vaikka asiat todellisuudessa olisivat aivan toisin.

Kyseessä on eräänlainen asioiden kiertely, valheellisuus ja pelkurimaisuus. Muka-muka-maailmassa ei uskalleta puhua asioista niiden oikeilla nimillä.

Haasteellinen on lyönyt itsensä läpi: Google-haku haasteellinen-sanalla tuottaa noin 434 000 tulosta.

Kun televisiossa, radiossa, lehdessä tai netissä esiintyy joku haastateltava, lopetan haastattelun seuraamisen tai lukemisen yleensä siinä vaiheessa, kun ensimmäinen haasteellinen-sana on ulostunut haastateltavan suusta.

Voi todeta, että siinä on taas yksi muita apinoiva, joka uskoo kuulostavansa vakuuttavalta, asiantuntevalta ja pätevältä, kun on ottanut kivan haasteellinen-sanan kielenkäyttöönsä.

Myös mediaa voi syyttää haasteellinen-sanan leviämisestä: Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut (!) -yhdistyksen julkaiseman Ura-lehden tuoreessa numerossa on otsikko: ”Haasteellinen työ auttaa jaksamaan työelämässä”. Voi Jeesuksen munat! Eikö korkeasti koulutetuista tämän parempaa tai korkealentoisempaa irtoa?

Loppua haasteellisuudelle ei ikävä kyllä ole näkyvissä: Helsingin Sanomien nettisivuilta löytyy viime helmikuun 23. päivänä julkaistu STT:n uutinen, joka käsittelee äidinkielen ylioppilaskokeen uudistusta.

”Ylioppilaskoe on aina haasteellinen kehitettävä. Se herättää tunteita puoleen ja toiseen”, täräyttää opetusministeriön hallitusneuvos Eeva-Riitta Pirhonen jutussa.

Oma pesä ei valitettavasti ole puhdas: tämänkin lehden sivuilta haasteellinen luonnollisesti löytyy.

Jos joku joskus kuulee allekirjoittaneen suusta haasteellinen-sanan, niin saa antaa hellävaraisen läpsäisyn poskelle.

Ei muuta kuin vuorovaikutusta vaan kaikille ja kohti kesän haasteellisia missioita!

Käyttäjän Jussi Vehkasalo kuva