Helsingissä kehitettiin urbaani kaupunkikuljetin

Pelagon rahtipyörä on ketterä, koska lasti sijoitetaan etupyörän päälle ja runko on lyhyempi kuin tavaran kuljetukseen tarkoitetuissa pyörissä yleensä. Timo Hyppönen testaa pyörän ajettavuutta.

Anneli Tuominen-Halomo

Autoa ei välttämättä kaupungissa tarvita, jos kuljettaa perheen ruokaostokset rahtipyörällä.

Anneli Tuominen-Halomo

Timo Hyppönen esittelee Pelagon rahtipyörän prototyyppiä. Lähiviikkoina niitä valmistetaan koekäyttöön. Tuleva kysyntä on vielä arvoitus.

Anneli Tuominen-Halomo

Tukeva jalka pitää Pelagon rahtipyörän hyvin pystyssä. Kuljettaa voi kymmenien kilojen painoisen taakan.

Anneli Tuominen-Halomo

Pyöräkauppa Pelago on muuttanut Vallilasta Kalevankadulle.

Anneli Tuominen-Halomo

Onko arjessasi tarvetta harrastusvälineiden tai muun tavaran kuljetukseen, mutta polkupyörän tavarateline jää auttamatta pieneksi? Eikö auton ostaminen tai vuokraus houkuttele?

Uuden vaihtoehdon kaupunkilaisten kuljetustarpeisiin voi tarjota Timo Hyppösen ja Olli Erkkilän suunnittelema rahtipyörä.

Perinteinen rahtipyörä on kolmipyöräinen ja lastin paikka on melko alhaalla pyörien välissä. Pelago-pyörän ideana sen sijaan on, että lasti nostetaan etupyörän päälle.

– Sen vuoksi pyörä kääntyy kevyemmin ja sitä on näppärämpi käsitellä kaupunkioloissa, Hyppönen sanoo.

Lastin voi kiinnittää lavalle kuormasiteillä, narulla tai kumilenkeillä riippuen siitä, mitä on kuljetettavana. Tavaraa voi kuljettaa myös lavan päälle pultattavassa laatikossa.

Rahtipyörä sopii myös harrastajille, koska sen kyydissä kulkee helposti vaikka lätkäkassi.”
Kehittäjien mukaan pyörä sopii niin pienyrityksen kuljetustarpeisiin, pyörälähetille kuin perheillekin. Pyörällä voi kuljettaa noin 50–60 kilon painoisen taakan. Sama malli on tarkoitettu naisten ja miesten käyttöön.

Pyörä voi parhaimmillaan korvata auton muutaman kilometrin mittaisilla kuljetusmatkoilla.

– Rahtipyörä sopii myös harrastajille, koska sen kyydissä kulkee helposti vaikka lätkäkassi, Hyppönen huomauttaa.

Pyörästä on valmistunut prototyyppi, jota valmistetaan koekäyttöön 15 kappaletta. Kokemusten pohjalta tehdään vielä tarvittavaa hienosäätöä.

Paraikaa kehittäjät miettivät, miten pyörän kyytiin saadaan sekä lastenistuin että ruokaostokset. Yhtenä lisävarustevaihtoehtona on lukittava alumiinilaatikko, jonka ansiosta ostoksille voi poiketa useaan paikkaan.

– Jos ostoksia ei jaksa kantaa spåraan, Pelago on kaupunkikuljetin, joka tarjoaa mahdollisuuden siirtyä paikasta toiseen ilman autoa, Erkkilä sanoo.

Se, kuinka pitkiä matkoja rahtipyörällä viitsii kuljettaa, riippuu ajajasta. Miehet arvelevat, että rahtipyörän käyttösäde on noin kymmenen kilometriä. Auratuilla teillä rahtipyörää voi käyttää talvellakin.

Pelago on kotimainen polkupyöräyritys, joka valmistaa käyttöpyöriä kaupunkiliikenteen tarpeeseen. Liikkeessä on myös maantie- ja retkipyöräilyyn sopivia polkupyöriä. Liike muutti hiljattain Vallilasta Kalevankadulle.

Kommentit