Pakkovoitto ylivoimamaaleilla

Suomi otti pakkovoiton Kazakstanista, mutta peli oli vielä yllättävän tahmeata.

Tuntuu käsittämättömältä, että Kazakstan löytää reilusta 400 pelaajastaan ryhmän, joka pistää tasapäisesti kampoihin hallitsevalle maailmanmestarille.

Suomi kaatoi Kazakstanin lukemin 4-1, mutta rehellisyyden nimissä pitää myöntää, että Suomi teki vain yhden maalin tasakentällisin. Suomen ykkösketju pyöritti ylivoimatilanteissa mielin määrin ja saikin pelissä kolmisenkymmentä maalipaikkaa. Suomen muut ketjut eivät erottuneet sen enempää kuin Kazakstaninkaan pelaajat.

Päävalmentaja Jukka Jalonen istutti kakkosketjun Mikael Granlundia ja Janne Pesosta viltissäkin.

Suomen ykköspelaaja Kazakstanin kaadossa oli Valtteri Filppula (2+2), joka oli mukana kaikissa Suomen maaleissa.

Jääkiekon SM-liigassa on nähty viime kausilla pelaajia Unkarista ja Tanskasta, mutta Kazakstanista ei ole tullut vielä ainuttakaan. Miksi? Kazakstanin pelaajat hakevat kuumeisesti pelipaikkoja ulkomailta, koska se olisi maan jääkiekolle ja pelaajien oman kehityksen kannalta paras ratkaisu. Se sai miehet laittamaan Suomeakin vastaan kaiken likoon.

Vahvasti kulmassa vääntävät rymistelijät voisivat olla ainakin kokeilemisen arvoisia pelaajia liigaseuroille. Luulisi, että mieluummin ainakin testaisi uransa alussa olevaa maailmalle pyrkivää kazakstanilaista kuin huomattavasti kalliimpaa uransa ehtoopuolella olevaa miestä, jonka kiinnostus on jo enemmän kaukalon ulkopuolella.

Suomi siis pääsi pelaamaan Kazakstania vastaan runsaasti ylivoimaa. Päätöserässä Suomen ykkösketju pyöritti melkein koko kahden minuutin jäähyn ajan kiekkoa Kazakstanin kenttäpäädyssä. Harvemmin näkee ylivoimaa, jonka aikana kiekko ei käy kertaakaan keskialueella.

Suomen puolustajat lataavat kerta toisensa jälkeen viivamiehenä lämärin. Laukauksissa on kieltämättä voimaa, mutta tulosta syntyy harvakseltaan jos suurin osa vedoista kolahtaa takapleksiin tai maalivahdin rintaa koristavaan logoon.

Toisessa erässä Suomen Mikko Mäenpää yllätti ja napautti tarkan rannelaukauksen. Jussi Jokinen ohjasi kiekon verkon perille ja pelin avausmaali oli valmis. Hetkeä myöhemmin Mäenpää viritteli tutun lämärinsä ja veto upposikin riemukkaasti aivan yläkulmaan. Viikonvaihteen peleissä hieman alakanttiin pelannut Mäenpää oli ehdottomasti yksi Suomen onnistujista maanantaina. Miehen tuuletuksesta myös näki, että maalinteko tuntui todella hyvältä.

Mäenpään maali sai Areenalla myös aallon lähtemään liikkeelle katsomossa. Yleisö eli muutenkin hyvin pelissä mukana ja tunnelma oli huomattavasti parempi kuin hävityssä USA-pelissä.

Nyt Suomella on reilut kaksi päivää aikaa löytää puolivälieriin vaadittava lataus. Todennäköisesti vastaan asettuu USA, joka kyykytti Suomea sunnuntaina. Tiedot Suomen Leijonien hotellilta kertovat, että ottelun jälkeen järjestetyssä palaverissa ei tarvittu lainkaan äänentoistolaitteita.

Jokainen Leijona tietää siis varmasti, että miten torstaina pitää toimia.

Käyttäjän marko.enberg@media.fi kuva
Marko Enberg