Tilastolähetti ehtii seurata myös pelejä

Vera Miettinen on yksi sadoista jääkiekon MM-kisojen vapaaehtoistyöntekijöistä. Miettinen toimii kisoissa tilastolähettinä.

Marko Enberg

Jääkiekon MM-kisoissa työskentelee satoja vapaaehtoisia talkoolaisia. 17-vuotias Vera Miettinen toimii Areenalla tilastolähettinä.

– Näin talvella Leijonat-lehdessä ilmoituksen, jossa haettiin vapaaehtoisia. Niinpä päätin hakea, Miettinen hymyilee.

– Halusin nimenomaan tilastopuolelle. Vien pelien jälkeen ja jokaisella erätauolla IIHF:n toimistolta tilastot televisiokanaville, sekä molemmille pelaaville joukkueille. Ja 50 minuuttia ennen ottelua vien näille kaikille joukkueiden avauskentälliset, Miettinen opastaa.

Tilastokierrosten välillä Miettinen ehtii seurata kaukalon tapahtumia.

– Meillä on useampi tilastoryhmä, joten minulle tulee yhteensä kuusi kisapäivää. On siihen osunut jo pari Suomenkin peliä. Suomi–Kanada ja Suomi–Slovakia osuivat minun työpäivilleni. Olen kisoissa töissä vielä tiistain ja lauantain. Toivottavasti Suomi on mukana vielä lauantaina.

Miettinen haki kisoihin yksin, joten hän ei tuntenut kisoihin mennessään muita. Luonnollisesti hän on ehtinyt hyvin tutustua muihin kisoissa toimiviin. Myös pelaajia hän on Areenan käytävillä tavannut.

– Kanadan pelaajat olen kätellyt kaikki ja ne juttelivatkin paljon. Suomen pelaajista olen varmaan puolet kätellyt, Miettinen pohtii.

Nimikirjoitusten pyytäminen on näiltä vapaaehtoisilta kielletty, joten tapaamisista on jäänyt vain muistoja.

Miettinen ja muut vapaaehtoiset eivät saa työstään palkkaa. Työasuistaan he joutuivat maksamaan 25 euroa.

– Sillä sai tällaisen kisatakin ja pari paitaa. Kivathan nämä ovat, Miettinen iloitsee.

– Ja sain lisäksi lipun tiistain USA–Sveitsi-peliin. Annoin sen äidille lahjaksi sunnuntaina. Itse en olisi tuota lippua edes tarvinnut, kun olen töissä tuolloin.

Miettinen kulkee Areenalle bussilla ja äiti hakee hänet aina päivän päätteeksi kisoista kotiin. Jääkiekko on Miettisten perheessä hyvinkin tuttua, sillä Vera on jo kuuden kauden ajan pelannut itsekin lätkää.

– Pelasin neljä ensimmäistä vuotta Huntersin pojissa. Sitten menin KJT:hen, missä pelaan A-tytöissä ja naisten joukkueessa. KJT:ssä jatkan myös ensi kaudella. Me olemme pärjänneetkin ihan kivasti. Kahdesti olemme voittaneet aluemestaruuden ja vuosi sitten keväällä voitimme C-tyttöjen Suomen mestaruuden.

Laitahyökkääjänä oikealla laidalla pelaava Miettinen aikoo ottaa kisoista myös vinkkejä.

– Aina jääkiekkoa seuraamalla myös oppii.

Miettinen luottaa edelleen Suomen Leijonien menestykseen.

– Tottakai toivon, että Suomi voittaa maailmanmestaruuden, Miettinen päättää.