Saako terassille mennä crocseissa – pukeutumisetiketti testissä

Auringosta ja kuplivasta juomasta voi keskustan terasseilla nauttia ilman pukeutumispaineita.

Päivi Tuovinen

Crocsit ja fleece, tuulipuku ja korkkarit - ja vain pari kummastelevaa katsetta. Terassien pukeutumiskoodi on Helsingin ytimessäkin varsin häilyvä käsite.

Päivi Tuovinen

Turkoosit crocsit läpsähtävät katuun Espalla. Olen yhdistänyt puutarhajalkineet nyppyyntyneeseen fleeceen sekä haalistuneisiin jazz-housuihin.

Kollega ulkoiluttaa 90-luvun alun tuulipukuaan, joka tosin alkaa näyttää jo epäilyttävän trendikkäältä. Jaloissaan hänellä on korkokengät.

Muistutamme hiukan Hansua ja Pirreä, mutta emme anna sen häiritä, vaan suunnistamme kohti Kämpin terassia.

Nuori tarjoilijamies ohjaa pöytään, ja kertoo, että kulmaterassilla voi valita ruoka- tai juomapuolen. Valitsemme jälkimmäisen.

Tarjoilija on ystävällisen oloinen. Kollegan mielestä sekä hän, että pari naisasiakasta katsovat meitä vähän oudosti, mutta minä en huomaa mitään.

Katetulle terassille kadulta kantautuva romanikatusoittajien musiikki sopii lookkiimme täydellisesti.

Saatuamme kuohuviinilasit eteemme kollega päättää siirtyä ulos aurinkoon. Hän vilahtaa lasi kädessään ulos ovesta, eikä kukaan henkilökunnasta reagoi mitenkään.

Minä maksan kiltisti laskun.

Muut terassilla olijat ovat pukeutuneet asteikolla siisti tai erittäin siisti, mutta siitä huolimatta saamme siemailla yhdeksän euron cavaamme täysin rauhassa. Ohi velloo jalankulkijoiden meri, eikä sekään kiinnitä meihin huomiota.

Pohdimme, mitä muita ns. hienompia terasseja ydinkeskustassa on. Makkaratalossa juuri avannut Namu on vielä kiinni, samoin Ahjo, jonka terassi ei edes ole hääppöinen.

Suuntaamme Loisteeseen 10. kerrokseen. Tarjoilija neuvoo tien terassille, eikä häntäkään tunnu kummastuttavan pukeutumisemme lainkaan.

Ovella vastaan tulee nainen Suomen jääkiekkomaajoukkueen paidassa ja Reino-tohveleissa. Peli on menetetty.

Helsingissä saa ravintolan terassille todellakin pukeutua miten tahansa.

Vai saako, Kämpin ravintolatoimen johtaja Tapio Kurkinen?

– Sitä aika ajoin mietitään. Viimeksi pinnalla ovat olleet MM-kisat ja pelipaidat. Tulimme siihen tulokseen, että pelipaidat ok, känniääliöt ei, vastaa Kurkinen.

– Eli enemmän kiinnitetään huomiota siihen yleiseen habitukseen ja käytökseen kuin pukeutumiseen. Haluamme pitää kynnyksen matalana, Kämp Brasserie ei kuitenkaan ole fine dining -paikka.

Kesähelteillä linja on silti Kurkisen mukaan selvä. Ilman paitaa ei miehillä Kämpin terassille ole asiaa, ei edes hihattomassa, eikä lyhyitä urheilushortseja sallita.

Missä raja kulkee naisten kohdalla?

Kurkisen mukaan naisten pukeutumiseen täytyy puuttua harvoin, jos koskaan. Miehet sen sijaan saattavat tulla suoraan autoa korjaamasta.

Kurkinen huomauttaa, että vaatteista ei enää pysty päättelemään ihmisestä oikeastaan mitään.

– Tässä asiassa ollaan tultu lähemmäs toisiamme. Virttyneissä verkkareissa kulkeva saattaa vetäistä taskustaan platina-Amexin. Juppejakin on, mutta paljon vähemmän kuin ennen.

Namun ravintoloitsija Seppo ”Sedu” Koskinen kertoo, että Namun terassilla ei ole pukeutumiskoodia, mutta vaatetuksen on oltava ”hyvän maun mukainen”. Miehet eivät Namuunkaan pääse ilman paitaa. Eivätkä kyllä naisetkaan.

– Miehillä shortsit ovat ok, mutta ei revittyjä farkkuja tai piukeita urheilushortseja, linjaa Koskinen.