Paikalliset

Rauhassa keskellä kaupunkia – katso kuvat Kampin kappelista

Kaikki ovat tervetulleita Kampin kappeliin. Kappelisaliin voi vetäytyä kuuntelemaan hiljaisuutta.

Hemmo Rättyä

Kampin kappeli Narinkkatorin laidalla sulkee kaupungin sykkeen seiniensä ulkopuolelle. Rakennuksessa ei ole ikkunoita, joista näkisi ohi kiiruhtavia ihmisiä. Helsingin kaupallisen keskuksen elämän äänet eivät myöskään kuulu paksujen seinien läpi.

Sisällä kappelissa tavoittaa rauhan. Puun tuoksu luo vahvan tunteen luonnon läsnäolosta. Valo tihkuu sisään epäsuorasti kattorakenteiden kautta.

Kappelin ovat suunnitelleet arkkitehdit Kimmo Lintula, Niko Sirola ja Mikko Summanen arkkitehtitoimisto K2S:stä. Heidän apunaan on ollut joukko suomalaisia puuteollisuuden huippuasiantuntijoita.

 

Sekä rakennus että tulevat työtavat edustavat uutta muotoilua.”

 

Julkisivuverhoilu on biovahalla käsiteltyä kuusta. 11,5 metriä korkea kappelisali on verhoiltu tervalepällä. Pelkistetyt kalusteet ovat massiivisaarnea.

Kappeli on yksi designpääkaupunkivuoden hankkeista. Sekä rakennus että tulevat työtavat edustavat uutta muotoilua.

Helsingin seurakunnat on palkannut kappeliin kuusi työntekijää, toiminnanjohtaja Tarja Jallin, papin, nuoriso- ja diakoniatyöntekijän sekä kaksi suntiota. Sosiaalivirastosta Kampin kappelissa työskentelee kaksi sosiaalityöntekijää, kaksi sosiaaliohjaajaa ja kaksi vahtimestaria.

Työn pääpaino on ihmisten kohtaamisessa, keskustelussa ja neuvonnassa. Seurakuntien edustajat tarjoavat myös sielunhoitoa ja hartauselämää.

– Tämä on uusi avaus sosiaalityölle, koska ihmisiä palvellaan ilman ajanvarausta. Tämä on myös hyvä näköalapaikka seurata, mitä yhteiskunnassa tapahtuu, sanoo sosiaalisen ja taloudellisen tuen päällikkö Leila Palviainen Helsingin sosiaalivirastosta.

Matalan kynnyksen kohtaamispaikan uskotaan houkuttelevan erityisesti nuoria.

– Meillä pitää olla herkkyyttä ymmärtää, mitä ihmiset toiminnalta odottavat. Työ muotoutuu ihmisten toiveiden pohjalta.

Jumalanpalveluksia tai seurakunnallisia toimituksia ei Kampin kappeliin ole suunniteltu, vaan tila on aukioloaikoinaan käytettävissä hiljentymiseen.

Erikoinen puurakennus on jo herättänyt laajaa kansainvälistä huomiota. Aluksi kappeli houkutelleekin paljon uteliaita helsinkiläisiä ja kaupungissa kävijöitä.

Kampin kappelin avajaisia vietetään kaiken kansan Suvivirsi-tapahtumassa Lasipalatsin aukiolla torstaina 31. toukokuuta kello 18. Kappelin siunaa käyttöön piispa Irja Askola. Siunaamiseen osallistuvat myös piispa Ambrosius, piispa Björn Wikström sekä katolisen kirkon ja vapaiden suuntien seurakuntien edustajat.

Suvivirsi-tapahtumassa kesäisiä yhteislauluja säestää UMO ja mukana ovat Marzi Nyman, Johanna Iivanainen ja Yön kuningattaret.

Kappeli on auki kaikille 1. kesäkuuta alkaen. Ovet ovat avoinna maanantaista perjantaihin kello 7–20 ja viikonloppuisin kello 10–18.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu