MM-jäillä on nyt tosi kyseessä

Jos Suomi häviää illan pelin, niin suomalaisten kisat loppuvat siihen.

Hemmo Rättyä

Leijonat pelaa tänään MM-kotikisojen tärkeimmän ottelunsa. Illan puolivälieräpeli USA:ta vastaan on todellinen kohtalon peli. Jos Suomi häviää illan pelin, niin suomalaisten kisat loppuvat siihen. Silloin tapahtuma jäisi historianlehdille kisoina, joissa törkeillä lipunhinnoilla osoitettiin, että jääkiekko ei sittenkään ole kaikkien suomalaisten laji. Ja kisoina, joissa Suomi teki urheilullisestikin täydellisen mahalaskun.

Jos Suomi vastaavasti saa pelinsä kulkemaan ja voittaa pelin, niin se voi siivittää Suomen aina mitaleille asti. Henkilökohtaisesti luotan tähän vaihtoehtoon.

Vaikka näistä puolivälieräpeleistä aina puhutaan elämän ja kuoleman peleinä, niin kuka oikeasti muistaa, kenet Suomi kohtasi viime kisoissa vastaavassa ottelussa?

Suomi voitti tuolloin Norjan ja eteni lopulta ikimuistoiseen mestaruuteen.

Kun 100 000 suomalaista hurrasi Kauppatorilla, niin kukaan ei muistanut, miten Suomi pelasi nihkeästi turnauksen alussa. Suomi voitti tuolloin Saksan ja Latvian vasta rankkareilla ja hävisi Tshekille.

Sama tilanne on tänä vuonnakin edessä. Jos Suomi ottaa sunnuntaina mitalin, niin harva muistaa, että Suomi hävisi viime viikonloppuna Kanadalle ja USA:lle. Niin se vaan menee.

USA on huomattavasti Suomea isompi kiekkomaa, mutta maiden MM-kisamenestys kestää vertailun. Molemmat ovat vain kahdesti voittaneet MM-kultaa. Leijonien mestaruusvuodet tietävät alakoululaisetkin, mutta Yhdysvaltain mestaruusvuosia saa miettiä jo pitempään. Viimeisin jenkkikulta on vuodelta 1960 ja se toinen mestaruus on vuosimallia 1933.

USA on ollut 2000-luvulla vain kerran mitaleilla. Suomi vastaavasti on ottanut jo kuusi mitalia. Tämän vuoksi MM-kisat ovatkin suomalaisille niin tärkeät.

Itsekin muistan elävästi, miten Suomi sai ensimmäisen MM-mitalinsa Prahan kisoista 1992. Pitkä kirous oli tuolloin viimeinkin rikottu. Euroviisujen voiton kanssa meni vielä pitempään.

Nyt Suomella on jo 11 mitalia MM-kisoista ja Suomen kansa janoaa niitä lisää.

Ratkaisupelin alla on muutamia isoja kysymysmerkkejä.

Voiton kannalta aivan ratkaiseva asia on maalivahtipeli. Ykkösmaalivahdin roolin Kari Lehtoselta napannut Petri Vehanen oli yksi mestaruuden avainpelaajista viime keväänä. Vehanen päästi Bratislavan pudotuspelien kolmessa pelissä yhteensä vain kaksi maalia. Silloin oma joukkue taistelee pakostikin voitosta.

Viime kevään ratkaisupelaajia olivat myös Mikael Granlund ja Janne Pesonen. Molemmat ovat toistaiseksi olleet kaukana vuoden takaisesta tasostaan.

Näissä kisoissa Granlund on paistatellut lähinnä yhteistyökumppaneiden mainoksissa. Koko kevätkausi on ollut Granlundille raskas ja vaikea. Nuori mies on joutunut melkoiseen sirkukseen, joka on imenyt miehestä kaikki mehut.

Olisikohan Jukka Jalonen valinnut Granlundin kisoihin jos ne olisi järjestetty jossakin muualla?

Painoivatkin kotikisojen lipunmyynti ja lukuisat mainokset myös vaakakupissa?

Suomalainen kiekkokansa ja Jukka Jalonen kuitenkin tietävät Granlundin potentiaalin. Ja taivas varjele, mihin Granlund parhaimmillaan pystyy.