Muoviportaita ylös tulevaisuuteen

Nenäänhän se pistää, haju. Epoksihartsia, sanoo joku.

Onko hajukin alkuperäinen, vai onko se tullut restauroinnissa? Muovitalon sisällä joka tapauksessa ollaan ja vallitseva tuoksu on tosiaan hieman omaperäinen.

Neljäkymmentä vuotta vanha ellipsin muotoinen rakennus on kuin valtava Ufox-ilmankostutin.

Muovitaloon noustaan tietenkin muovisia portaita. Lähes liikuttava yksityiskohta on sisäpuolen kampi, jota kiertämällä vaijeri nostaa tai laskee nämä talon portaat.

WeeGeen takapihalle pystytetyssä Futuro-talossa tekee aikahyppäyksen samalla kertaa sekä menneeseen että tulevaisuuteen.

Voi, kuinka optimistista ja edistyksellistä olikaan silloin 1960-luvun lopulla. Ihmiset kurkottivat innolla avaruuteen ja se vaikutti niin elokuviin kuin muotoiluunkin. Kaikki oli mahdollista, sillä edessä oli Tulevaisuus.

Hassuja ideoita tarvitaan ja lisäksi hassuja tyyppejä, jotka vieläpä toteuttavat ne.

Tästä päästäänkin näppärästi tulevaisuuden aasinsiltaa pitkin seuraavaan hassahtaneeseen ajatukseen.

Nimittäin, jos ketä vielä kiinnostaa se Guggenheim, niin nyt Espoolla olisi tilaisuus iskeä valtion ja Helsingin kanssa kaikille edullinen vaihtokauppa.

Futuro-talohan on ilmetty Guggenheimin pienoismalli! Halkaisija on kahdeksan metriä, kun sen kertoo vaikkapa hmm... viidelläkymmenelläkolmella, saa tulokseksi 424-metrisen ufon.

Kukaan ei voi sanoa mitään jyrkkää ja kulmikasta taidemuseosta, jossa ei ole jyrkkiä kulmia.

Taivaasta laskeutunut Guggenheim -lautanen. Ei mitään kaatuvia seiniä ja tötteröitä, vaan kaunista sulavuutta. New Yorkin Guggenheiminkin hallitseva muoto on pyöreys.

Espoo voisi siis tyrkätä Futuro-ajatuksen Helsingille. Vastalahjaksi Helsinki lopettaa kuntaliitospuheet ja valtio puolestaan ojentaa rahat länsimetron jatkolle. Tack.

 

Käyttäjän Klaus Nurmi kuva
Klaus Nurmi