Leijonat pelastivat itsensä

Leijonafaneilla menee taas lujaa. Kuvassa Max Kivimäki ja Kai Mäntylä.

Hemmo Rättyä

Puolivälierät MM-kisoissa on raaka yhdestä poikki systeemi, jossa nollataan tuloksesta riippuen joko alkulohkon hyvät tai huonot suoritukset.

Suomella puolivälierää edeltävät ottelut olivat heikkoja. Kanadaa vastaan sulaminen, täysin karmea USA-ottelu ja sitten vielä Kazakshtan höntsäily, joka lähinnä pelailtiin pois alta.

Suomi sai nostettua tasoaan viimeisellä mahdollisella hetkellä ja näin kaikki negatiiviset asiat on anteeksiannettu. Tulokset pysyvät historian lehdillä ikuisesti, mutta niillä ei ole enää mitään merkitystä. Nyt täytyy katsoa vain eteenpäin.

Kaikki kunnia myös Yhdysvalloille, jotka pelasivat hyvin niin alkusarjassa kuin myös puolivälierissä Suomea vastaan. Tällä kertaa marginaalit olivat pienet ja peli olisi helposti voinut kääntyä myös jenkkien eduksi.

Vaikka MM-kisat ovat isompi asia Euroopassa kuin Pohjois-Amerikassa, olisi lajille sekä yhdysvaltalaiselle jääkiekkoilulle hyväksi, että USA:kin nähtäisiin välierissä. Näin ei onneksi käynyt näissä kisoissa, mutta ehkäpä seuraavissa – jos eivät pelaa Suomea vastaan.

Toinen hieno asia puolivälierissä oli Slovakian pääsy välieriin. Slovakialaisessa jääkiekkoilussa suunta on ollut alaspäin viime vuodet, joten nämä kisat tuovat toivottavasti pientä parannusta heidän tilanteeseensa.

Seuraavaksi edessä ovat välierät ja Venäjä. Suomi sai nyt onnistumisia muiltakin kuin Mikko Koivun johtamalta ykköskentältä. Jesse Joensuu ja kumppanit saivat toivottavasti tarvittavan määrän lisää itseluottamusta.

Jarkko Immosen johtama kakkoskenttä on edelleen kysymysmerkki. Etenkin Mikael Granlundilta nähtiin jo puolivälierässä häivähdyksiä siitä mitä hän parhaimmillaan on, mutta silti yleisellä tasolla pelaaminen oli vaisua ja kakkoskenttä penkitettiinkin kolmannen erän lopuksi.

Kysymys on lähinnä siitä uskaltaako tai haluaako Jukka Jalonen hajottaa kyseisen ketjun vai antaako hän vielä mahdollisuuden. Täytyy kuitenkin muistaa, että Immosen ketju on pelannut paremmin eurooppalaisia joukkueita kuin pohjoisamerikkalaisia vastaan.

Onnistuminen Venäjää vastaan ja annamme heille aikaisemmat otteet anteeksi.