Poika tulossa taas saunomaan

Jesse Joensuu nousi kahdella tärkeällä maalillaan suomalaisten kiekkojännäreiden sankariksi. Suomen ja Yhdysvaltain välinen puolivälieräpeli ei jättänyt ketään kylmäksi sen paremmin Areenalla kuin televisioruutujenkaan äärellä.

Tunnelma oli hallissa ylivoimaisesti paras tähän mennessä ja menestyksen myötä meno varmasti vielä yltyy. Rytmikkäät Suomi-huudot raikuivat hallissa jo pelin alussa. Toisessa erässä suomalaiset innostuivat hei-huutojen säestämänä nostelemaan käsiään ja se toi varmasti omalta osaltaan lisää virtaa Leijonille. 12 500 ihmistä saa hyvin meteliä aikaiseksi.

Kolmannen erän alussa iso osa katsojista oli vielä olutlasien äärellä, kun Bobby Ryan veti Areenan hiljaiseksi. Suomalaiset ovat vaisuja kannustajia tappiotilanteessa, mutta tilanne korjaantui erän puolivälissä. Leijonien ”isäntä” Mikko Koivu sytytti Areenan yleisön ja koko Leijonalauman viimeiseen taisteluun.

Ja kuten jokainen tietää, niin vain 8,8 sekuntia ennen summeria nelosketjun duunariosaston Jesse Joensuu iski illan toisella osumallaan Suomen mitalipeleihin. Areenan liitokset olivat tuolloin kovilla, sillä vastaavaa meteliä ei ole hallissa ollut vuosiin.

Suomi pelaa siis mitaleista. Välieräpelissä vastaan asettuu suuri ja mahtava Venäjä, joka on kisoissa pelannut vakuuttavasti. Venäjän päätähtäin on Sotsin olympialaisissa, mutta jokainen pelaaja haluaa olla mukana maajoukkueessa jo matkalla kyseisiin olympialaisiin. NHL:n pistepörssin voittanut Jevgeni Malkin ilmoitti NHL-seuransa pudotuspelien aikaan Venäjän joukkueenjohdolle median kautta, että tulen heti kisoihin, kun pelit täällä loppuvat.

Ja Malkin on jatkanut samaa pistetehtailuaan Globenissa. Lisäksi mukaan on tullut muun muassa Aleksander Ovetshkin.

Venäjällä on ennakkoon kisojen ylivoimaisesti kovin materiaali, mutta näissä kisoissa menestytään ennen kaikkea joukkueena. Olihan Ruotsillakin 16 NHL-miestä mukana ja kisat päättyivät helatorstaina.

Uskon, että Suomi-Venäjä –ottelun voittaja vie sunnuntaina MM-kullan mukanaan. Välieräpelissä kohtaavat minusta kisojen kaksi parasta joukkuetta.

Suomi löi viime kisoissa Venäjän kahteen kertaan ja silloinkin heillä olivat maailmantähdet mukanaan. Suomi ja Venäjä kohtasivat Bratislavan ikimuistoisessa välierässä. Se oli ottelu, jossa Mikael Granlund teki avausmaalin ja jokainen tietää miten. Ilmaveivimaali ikuistettiin postimerkkiinkin.

Leijonat onnistui USA-pelissä murtamaan myös kotikisojen kirouksen. Leijonat on kestänyt kotikisojen paineet hyvin, vaikka matkalla pari notkahdusta tulikin. Suomea vastaan on esimerkiksi koko turnauksessa tehty toistaiseksi avauserissä yhteensä vain yksi maali.

Ja kun yleisökin on parantanut otteitaan turnauksen edetessä, niin edessä on mielenkiintoinen viikonvaihde. Areenan takuuhitti on edelleen ”Poika saunoo”. Suomalaiset kiekkojännärit voivat jo hakea saunoihinsa puita valmiiksi, sillä voi hyvinkin olla, että sunnuntaina poika saunoo taas.

Käyttäjän marko.enberg@media.fi kuva
Marko Enberg