Ruoka

Buenos Aires on muutakin kuin pihvejä ja tangopaikkoja

Puerto Madero -satama-alueen naapuriin rakennettiin 90-luvulla liikekeskittymä valtavine pilvenpiirtäjineen.

:

Argentiinan pääkaupunki Buenos Aires on mielenkiintoinen sekoitus vanhaa, vähän ränsistynyttä Eurooppaa ja modernia pilvenpiirtäjäcityä.

Eurooppalaisuuden tunnulle on syynsä: Buenos Airesin yläluokka ihannoi 1800-luvulla Pariisia ja Italian kaupunkeja, ja siksi kaupungin arkkitehtuuriin vaikuttivat voimakkaasti ranskalaiset ja italialaiset arkkitehdit.

Itse Buenos Airesin kaupunki on vanha, 1500-luvulla perustettu. Etninen kirjo on runsas: alkuperäisväestön lisäksi kaupunkia on rakentanut huomattava määrä italialaisia, saksalaisia ja espanjalaisia siirtolaisia.

Palermo on Buenos Airesin Punavuori.”

Mitä Buenos Airesissa sitten kannattaa nähdä?

Trendikkäin osa Buenos Airesia on nykyisin Palermo; Buenos Airesin vastaus New Yorkin Brooklynille tai Helsingin Punavuorelle.

Palermo on täynnä söpöjä korttelikapakoita, katu-uskottavaa muotia, luomuravintolaa, pienpanimokauppaa ja hauskoja life style -kauppoja, joista saa kaikkea vaatteista kodin sisutukseen ja keittiöön.

Palermoon pääsee helposti metrolla, joka on muutenkin helpoin tapa liikkua kaupungilla. Metrolinjoja on kuusi ja ne on nimetty kirjainten mukaan; A, B, C, D, E ja H.

Kulttuurieliitin alue, San Isidro, on puolestaan täynnä yläluokan vanhoja, koristeellisia taloja sekä kauniita puistikkoja.

Sen vieressä, itse kaupungin ulkopuolella, on Tigren jokisuistoalue. Tigren nimi tulee alueella aikoinaan metsästetyistä tiikereistä ja jaguaareista. Joen suistoalue on osaksi villiä, suojeltua aluetta, osa taas asuttua. Asutuilla alueilla eläminen on kuin eläisi Suomen saaristossa, kaikki nimittäin liikennöidään laivoilla.

Recoletassa on puolestaan vaikuttavan suuri hautausmaa. Sinne on haudattu kulttuurisukuja, rikkaita ja politiikan vaikuttajia. Muun muassa Evita Peronin hauta on täällä.

Keskustan liepeillä, ”downtownissa”, kannattaa myös piipahtaa. Sieltä löytyy Rio de la Plata -joen kanava-alue nimeltään Puerto Madero.

Puerto Madero on entinen satama-alue, joka hylättiin 1960-luvulla. Vanhan sataman naapuriin rakennettiin 1990-luvulla business-keskittymä valtavine pilvenpiirtäjineen.

Muistoksi satamahistoriasta alueelle on jätetty lukematon määrä nostokurkia koristeeksi.

Alue on suosittu ajanviettopaikka, sillä kanavan rannasta löytyy lukuisia kahviloita ja ravintoloita. Myös lenkkeilijät ja kävelijät ovat ottaneet alueen kävelykadut omakseen.

Mutta ei perinteistä keskustaakaan kannatta unohtaa.

Kaupungin pääkatu, Avenida de Mayo, on hyvä paikka aloittaa tutustuminen Argentiinaan. Siltä aukeaa muun muassa kaupungin pääaukio, Plaza de Mayo, sekä suosittu kävelykatu ja shoppauspaikka Florida.

Floridalta ja sen poikkikadulta Lavallelta löytyvät niin kansainväliset ketjuliikkeet kuin argentiinalaiset vaateketjutkin.

Buenos Airesin tärpit:

Käy tutustumassa Palermon kaupunginosaan. Ota metro D, voit jäädä pois Palermon tai Plaza Italianon asemilla.

Käy syömässä pihviä ravintolakadulla Puerto Maderon kanava-alueella, vaikka Cabana las Lilasissa, www.laslilas.com.ar

Käy ostoksilla hauskan modernissa kierrätyskaupassa Autoriassa, joka sijaitsee Floridan kauppakadun viereisellä aukiolla Plaza san Martinilla www.autoriabsas.com.ar

Käy kävelyllä Recoletan hautausmaalla. Myös sinne pääsee metrolla D tai B.

Tee laivaretki Tigren suistoon, joita järjestetään nimellä tour la Tigre. Laivaretkellä mennään pieniä jokiuomia pitkin ympäri suistoaluetta ja pääsee näkemään suistoalueen kauniita huviloita ja väkevää luontoa. Retkijärjestäjiä on monia, katso esimerkiksi www.activitybookers.com/buenos-aires

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu