Paikalliset

Vapaaehtoisesti lapsettomat: Sterilisaation ikäraja on liian korkea

Vapaaehtoisesti lapsettomat ry haluaa lapsettomille samanlaiset oikeudet kuin lapsellisille.

Jorma Rinne

Äskettäin perustettu Vapaaehtoisesti lapsettomat -yhdistys haluaa laskea sterilisaation ikärajaa viidellä vuodella. Tällä hetkellä sterilisaation voi saada täytettyään 30 vuotta.

– Ihminen on oikeustoimikelpoinen Suomessa täytettyään 18 vuotta ja silloin saa muun muassa vaihtaa sukupuolta, mutta itseään ei voi kuitenkaan steriloida. Tämä on mielestämme räikeä epäkohta. Muissa Pohjoismaissa ikäraja on 25 ja sielläkin monet pitävät sitä liian korkeana. Meille kuitenkin tuo 25 vuoden ikäraja riittää, sanoo yhdistyksen puheenjohtaja Mira Tiirikainen.

– Tiedän tälläkin hetkellä, että moni odottaa täyttävänsä 30, jotta saisi sterilisaation.

Lapsien hankinnasta pidättyville tarkoitettu yhdistys perustettiin helmikuussa. Tällä hetkellä jäseniä yhdistyksellä on 50, mutta puheenjohtajan mukaan lisää tulee jatkuvasti.

– Keskustelin monen vapaaehtoisesti lapsettoman kanssaja keskustelujen pohjalta tulimme siihen tulokseen, että tällainen yhdistys on tarpeen. Moni tässä tilanteessa oleva on kokenut syrjintää töissä ja vapaa-ajalla. Esimerkiksi työpaikoilla lapsiperheet usein sanelevat minkä viikon haluavat lomaksi ja lapsettomat työnnetään syrjään.

– Meillä on tällä hetkellä jäseniä ympäri Suomea, aina Sodankylästä Tammisaareen. Yhdistys on vasta rekisteröity ja olemme vielä aika alkutilanteessa.

Tiirikaisen mukaan sterilisaation ikärajan laskeminen on vain yksi yhdistyksen tavoitteista.

– Haluamme muuttaa myös asenneilmapiiriä. Suvaitsevuus on vähän trendisana nykyään, mutta on tärkeää, että ihmiset kaikissa elämäntilanteissa otetaan huomioon.

Puheenjohtaja on harmissaan siitä, että lapsettomien kannanotot asemansa puolesta tulkitaan helposti hyökkäyksinä lapsellisia vastaan.

– Ikävää, että meidän lausuntomme nähdään aina tietyssä valossa, koska ne voisi nähdä toisinkin. Minulla on ystävinä monia lapsiperheitä, jotka eivät näe sanomisiani mitenkään huonoina. Tuntemattomat vain saattavat käsittää ne väärin. Emme vastusta mitään tai hyökkää kenenkään kimppuun. Haluamme vain edistää omaa asemaamme ja kehen muuhun vertaamme sitä, ellemme lapsiperheisiin, Tiirikainen kysyy.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu