Vain narrit uskaltavat puhua totta

Vaikeneminen on poliitikolle pelkuruutta. Valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd) pitäisi puhua työurista, asuntolainojen verotuesta, äitiyslomien pituudesta, nuorten kampeamisesta työelämään, ahkeruudesta ja anteliaiden sosiaalietuuksien väärinkäytöstä.

Kun itse ei uskalla näytellä, pannaan lavalle stuntman, sijaisnäyttelijä, joka esittää vaaralliset kohtaukset. Urpilainen nimitti Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) johtoon demarien talousneron Juhana Vartiaisen. Tämä työntää otsikoihin kaiken sen, mistä pitää puhua ennen seuraavia leikkauslistoja. Juhana Vartiainen heittää koepallot äänestäjille ja Urpilainen laskee osumat. Vartiainen on virallinen myrkynmaistaja, joka julkisesti uhrautuu emäntänsä puolesta.

Jyrki Katainen käyttää kuntauudistuksen miinanpolkijana yli-innokasta hallintoministeriä Henna Virkkusta (kok). Hänessä yhdistyvät vallanhimo, peloton yksisilmäisyys ja poliittinen kuurous.

Virkkunen jankuttaa vanhaa käsikirjoitusta, vaikka näytelmä on jo vaihtunut. Työssäkäyntialueisiin pohjautuva kuntamalli oli jo syntyessään torso. Sen orgasmina piti olla pääkaupunkiseudun kuntien niputus kahden miljoonan ihmisen getoksi, jonka asukkaiden hihassa olisi ollut Helsingin sininen vaakuna. Uuden erityistalousalueen keskuksena olisi ollut Guggenheim.

Suursuomalaisen työssäkäyntimallin mukaan Lappeenranta, Imatra ja puolet Savosta pitäisi liittää Pietariin, jonka ostovoima ylläpiti itäistä Suomea jo tsaarinaikana. Ilman Viron kirvesmiehiä Suomen rakennustyöt seisoisivat. Mihin kuntaan Tartto pakkoliitetään?

Mihin työssäkäyntialueeseen kuuluvat Baltiaan karanneet tuhannet merenkulun, kuljetusten ja teollisuuden työpaikat? Kilpailukyvyn ja työpaikkojen puolustus ei toteudu kuntarajoja siirtelemällä.

Poliitikoilta puuttuu hovinarri, joka laukoo tosiasiat ilman kuolemanpelkoa. Narri kuiskaisi, että poliitikot tarvitsevat kuulevat korvat, äänestäjiä rakastavan sydämen ja älyn tarjota kansalle kuntavaalien aattona muuta kuin jäätelöä.

Käyttäjän a-p.pietila@media.fi kuva
Antti-Pekka Pietilä