Kotiviljelmät lisäävät kannabiksen käyttöä

Nuoret aloittavat kannabiskokeilun jo 11-12-vuotiaina. Kuvan henkilöt eivät liity uutiseen.

Maria Kokljuschkin

Helsingin Diakonissalaitoksen (HDL) mukaan nuorten kannabiksen käyttö on lisääntynyt Helsingin alueella. Jo 40 prosenttia alle 35-vuotiaista on ainakin kokeillut elämänsä aina huumausainetta. HDL:n palvelualueen johtaja Pekka Tuomola uskoo, että kannabiskäytön lisääntyminen johtuu kotiviljelmien yleistymisestä.

– Kotona kasvatetaan kannabista entistä enemmän ja sen myötä huumeen saatavuus on helpottunut. Rakennusfirman edustajat ovat kertoneet, että he ottavat korjausbudjeteissa huomioon mahdolliset vesivahingot, jotka aiheutuvat kannabiksen kotiviljelmistä.

Tuomolan mukaan kotiviljelmät on kannabiksen käytön lisääntymisessä ongelmista vaikein.

– Kannabiksen kotiviljelmät eivät päädy poliisin tietoon, ja puuttuminen on hankalaa.

Toinen syy käytön lisääntymiseen on nuorten oma asenne kannabikseen. Monet ajattelevat, että kannabis ei ole niin vaarallista kuin tupakka tai alkoholi.

– Eräs äiti kertoi, että hänen lukioikäinen lapsensa oli vaihtanut alkoholin kannabikseen. Nuoret myös kokevat kannabiksen sen laittomuuden takia uhkana; yhteiskuntahan ei heitä määräile, HDL:n johtaja Tuomola kertoo.

Suuri osa nuorista käyttää kannabista satunnaisesti. Haittavaikutukset eivät silloin ole niin hyvin nähtävissä nuorelle itselleen.

– Kun olen keskustellut nuorten käyttäjien kanssa, he ovat huomanneet muistin heikentymistä. Opiskelijat myöntävät, että se vaikuttaa koulunkäyntiin.

Tuomola pitää vanhempien roolia erityisen tärkeänä siinä vaiheessa, kun lasten käsitys huumeista muokkautuu. Koulujen huumevalistukset eivät Tuomolan mukaan ole ratkaisu.

– Ne vain lisäävät nuorten kiinnostusta huumeisiin. Vanhempien asenne ratkaisee paljon. Minkäänlaista huumausaineiden käyttöä ei saa hyväksyä lapselta ja tietämys huumausaineista auttaa puuttumaan lapsen poikkeavaan käytökseen.

Käyttäjän Vera Miettinen kuva