Siirtolapuutarha uhkaa taas jäädä myrkkyveden alle

Tältä näyttää Anna-Liisa Heikkisen palstalla nyt. Tulvaveden tullessa puolet 308 neliömetrin tiluksista peittyi veden alle.

Lotta Kvist

Viime elokuussa Tellervo Hyvösen palstalla tulvi näin pahoin. Mökin ovesta ei päässyt ilman kumisaappaita.

Tellervo Hyvönen

Vallilan siirtolapuutarhassa palstaansa pitävien tunteet kuohuvat, sillä hyötyviljelykasvit pilaava, kesällä ja syksyllä tulviva Kumpulanpuro voi tulla jälleen yli äyräidensä.

Vallilan siirtolapuutarhayhdistyksen tiedottaja Tellervo Hyvönen kertoo, että viime syksynä arviolta 15 palstaa oli veden alla.

Neljä palstalaista esittivät kaupungille korvausvaateen, jonka kaupunki hylkäsi.

– Leikkimökin lattia oli mudan peittämä ja vesi ulottui mökin rappujen yläreunaan, Hyvönen kertoo.

Vuonna 2010 naapuri ei päässyt ulos mökistään.

Hyvösen mukaan tonttivuokra on 300–550 euroa palstan koosta riippuen. Hänen palstansa on ollut veden peitossa vuodesta 2001 lähtien seitsemän kertaa.

Vallilassa kasvanut mökkinaapuri on kuitenkin todennut tulvien huiman kasvun jo 30 vuoden ajalta.

– Tulvat ovat pilanneet minun ja naapureitteni hyötyviljelyn sadon monena kesänä. Lopulta olemme luopuneet suurelta osin kasvisten ja juuresten viljelystä, Hyvönen harmittelee.

Tyttärensä palstaa Vallilan siirtolapuutarhassa hoitava Vesa Issakainen kertoo, että kerran vesi nousi yli puoli metriä ja mökin lattiat piti uusia.

– Kun lumet lähtivät, se oli aivan paksua, keltaista mössöä sekoittuneena veteen. Viranomaiset väittävät, että se on ruostetta, mutta onko ruoste keltaista? päivittelee Issakainen ”myrkkyvettä”.

Sen vuoksi palsta pitää huuhdella painepesurilla.

– Jos kaupunki vuokraa perii, niin pitäähän sen pitää paikat kunnossa, hän vaatii.

Omenapolulla palstaansa pitävä Anna-Kaisa Heikkinen on ainoita tulvista kärsiviä, joka yrittää viljellä useita kasveja. Vesi vie kuitenkin välillä ”kaiken mennessään”.

Hänen mukaansa kaupunki on välillä ruopannut ongelmapaikkaa, mutta hän uskoo sen auttaneen vain hetkellisesti.

Helsingin rakennusvirasto aikoo puuttua asiaan viivytysaltailla ja patorakennelmilla.

Rakennusviraston projektipäällikkö Kari Harjun mukaan kaikkiaan parin miljoonan euron projektissa pääasia on viivyttää ja puhdistaa vesiä.

 

Kun lumet lähtivät, se oli paksua, keltaista mössöä.”

– Vedessä on näkynyt öljykalvoa pinnassa, hän kertoo.

 

Tutkija Katja Pellikka Helsingin ympäristökeskuksesta kertoo, että vedessä on havaittu aiemmin runsaasti rautaa, josta oranssi väri johtuu, sekä ulosteperäisiä bakteereja.

Viime vuosina määrältään ja volyymiltaan lisääntyneet tulvat johtuvat Harjun mukaan Mäkelänkadun uimahallin parkkialueen ja Mäkelänkadun asfaltoinnista.

Siirtolapuutarhan vahingoista rakennusvirastossa ei ole juurikaan tietoa, vaikka siirtolapuutarhayhdistys on useina vuosina valittanut tulvista.

Harju myöntää, ettei kaupunkilaisille voi tarjota vuokralle aluetta, josta ei huolehdita.

Issakainen jää odottamaan, miten altaat täyttävät tehtävänsä. Hänen mielestään niiden tulisi olla tarpeeksi isoja ja käsittää koneelliset pumput.

Käyttäjän Lotta Kvist kuva
Lotta Kvist