Yhdessä yrittäen riski on pienempi

Värit räiskyvät Hoplán kasseissa ja pussukoissa, esittelee Anna Etula.

Anneli Tuominen-Halomo

Liivimekko ja kesän uutuuskuosi.

Anneli Tuominen-Halomo

Käsitöillä voi ansaita elantonsa, kun tekee paljon töitä. Tietä yrittäjyyteen voi tasoittaa perustamalla osuuskunnan.

Kuusi nuorta suunnittelijaa perusti kolme vuotta sitten Sopiva Shopin Kamppiin Eerikinkadulle.

Putiikissa on yksilöllisiä, pienissä sarjoissa valmistettuja vaatteita ja lahjatuotteita.

Nyt osuuskunnan alkuperäisistä jäsenistä on mukana kolme, kangasnappi -ja lasihelmikoruja valmistava Green Papaya, kierrätysmateriaalista mekkoja valmistava TAUKO sekä laukkuja ja pussukoita valmistava Hoplá. Uudempia tulokkaita ovat Omstartin korut ja Bombon paperi- ja kodintuotteet.

Muru-lastenvaatteita valmistava Anna Etula sai ensin lapasiaan myyntiin Sopiva Shopiin. Hän on nyt ollut osuuskunnassa mukana kaksi vuotta ja hän on tyytyväinen yhteistyöhön.

– Yrittäjyys vaatii luovaa hulluutta ja uskallusta. Minulla on tekstiilisuunnittelijan koulutus ja koko kouluajan puhuttiin siitä, että jos haluaa työllistyä, pitää perustaa oma yritys.

Osuuskunnassa yrittäjän riski pienenee ja taustatyötä voi jakaa. Erilaisiin tapahtumiin, kuten Kierrätystehtaalle tai Vanhan joulumarkkinoille voidaan lähteä erilaisilla kokoonpanoilla.

Etulan mielestä on väärin, että pientä yrittäjää sakotetaan kovalla verotuksella.

Toinen kummallisuus on se, että byrokratiaa on melkein yhtä paljon 50 000 euron liikevaihdossa kuin viiden miljoonan euron liikevaihdossa.

– Jokaisella on osuuskunnassa omat vastuualueet. Kun liike on avoinna kuutena päivänä viikossa, kaikille tulee yksi työvuoro viikossa. Liiketilan vuokra ja sen muut kulut katetaan kuukausimaksulla ja provisiolla, Etula kertoo.

Osuuskunnan jäsenet tuntevat toistensa tuotteet hyvin ja osaavat kertoa niistä asiakkaille. Sopiva Shopilla on paljon kanta-asiakkaita, jotka poikkeavat säännöllisesti liikkeeseen katsomaan, mitä kivaa uutta siellä on. Liikkeellä ei ole nettikauppaa, mutta Muru ja Green Papaya myyvät omia tuotteitaan netissä.

Anna Etula suunnittelee itse Muru-vaatteiden kuosit sekä tilaa langat ja teettää kankaat Orivedellä. Yhteistyökumppani puolestaan kaavoittaa vaatteet.

Murulla on myös jälleenmyyjiä eri puolilla Suomea ja tuotteita on myynnissä muutamassa Euroopan maassa ja Japanissa.

Tulevaisuudessa Murulla saattaa olla oma merkkiliike.

Aikuisille on suunnitteilla huppareita ja ne ehtinevät joulumarkkinoille.

Käyttäjän Anneli Tuominen-Halomo kuva