Uusi laki uhkaa lopettaa parkkisakkobisneksen

Jussi Nieminen on ilahtunut, jos yksityiset parkkifirmat lopettavat toimintansa. - Laitan boikottiin yritykset, joiden pihalla valvontaa on, hän tuumailee.

Anton Soinne

Yksityisiä pysäköintivalvontafirmoja edustavan Suomen pysäköintialan liiton puheenjohtaja Juha Sirelius ei ole heittämässä kirvestä kaivoon, vaikka uusi lakiluonnos uhkaa vakavasti yksityistä parkkisakkobisnestä.

Oikeusministeriön lakiluonnoksen mukaan yksityiset valvontayritykset eivät enää voisi määrätä maksua väärin pysäköidylle ajoneuvolle. Yksityiset yritykset voisivat jatkossa vain luvanvaraisesti avustaa viranomaisia eli poliisia tai kunnan pysäköinninvalvojaa. Parkkisakoista kertyvät rahat menisivät kunnan tai valtion kassaan.

– Olemme tyytyväisiä, koska luonnoksessa on todettu, ettei kunnallinen pysäköinninvalvonta ole riittävää. Yksityiselle bisnekselle on siis löydetty tarve. Luvanvaraisuus toisi selkeyttä alalle, vaikka mistään kaaoksesta ei nytkään voi puhua. Esimerkiksi meidän firmalle tuli tosi vähän eli alle kymmenen tapausta, jotka menivät valituskierrokselle asti viime kalenterivuoden aikana, selvittää Sirelius, joka työskentelee yksityistä ParkCom-firmaa pyörittävän Q-Park Finlandin toimitusjohtajana.

Sirelius harmittelee, että yksityiset valvontayritykset ovat kärsineet kielteisestä julkisuuskuvasta. Hänen mukaansa julkisuudessa ääneen pääsevät yleensä ne, jotka ovat saaneet maksuja.

– Ei ole kyselty mitään yrityksiltä tai sellaisilta pysäköijiltä, jotka ovat hyötyneet vapautuneista pysäköintipaikoista. Ei tällä alalla toimiminen ole missään nimessä mikään kultakaivos tai jackpot. Vuonna 2010 moni alan yritys teki tappiota, hän tähdentää.

Suomen pysäköintialan liittoon kuuluu 13 yksityistä yritystä. Yhteensä alalla toimii Sireliuksen arvion mukaan 30–40 yritystä, jotka työllistävät satoja ihmisiä.

Sirelius sanoo ihmettelevänsä, miten poliisi ja kunnalliset pysäköinninvalvojat selviäisivät työstään tulevaisuudessa, kun niillä ei nytkään ole riittävästi resursseja kattavaan pysäköinninvalvontaan.

– Uskon, että Suomesta löytyy fiksuja päättäjiä, jotka ymmärtävät tilanteen. Jos asiassa tehdään hölmö päätös, pysäköintiongelmat ja anarkia lisääntyvät ja pelastustiet ovat tukossa, hän arvelee.

Jos nyt valmistunut lakiluonnos toteutuu sellaisenaan, yksityiset parkkifirmat voivat Sireliuksen mukaan ryhtyä avustamaan viranomaisia.

– Kaikki riippuu siitä, päästäänkö sopimukseen ja millaiseksi tulonjako tässä tapauksessa muodostuu.

Käyttäjän oskari.lehto@media.fi kuva
Oskari Lehto