Yli puolet suomalaisista ei pahastuisi yllätysvieraista

Teresa Välimäkeä vieraat eivät pääse yllättämään. Hän neuvoo pitämään hätävarana kotiovella yllättäen kolkuttavia vieraita varten kaapissa kuohukermaa ja tuorejuustoa tai rahkaa ja muutaman keksipaketin. Niillä valmistat nopeasti juustokakkuherkun, Välimäki lupaa.

Lari Järnefelt

Päästä mielikuvituksesi valloilleen. Juustokakkuherkun koristelussa voit käyttää sitruunamelissaa, suklaarouhetta, marenkia ja vaahtokarkkeja. Kaikkea, mitä vain ikinä keksit.

Kraft Foods Finland Oy

Yllätysvieraat ovat tervetulleita. Tätä mieltä on tutkimuksen mukaan yhä useampi suomalainen ja heidän joukossaan kokki Teresa Välimäki.

Viime vuoden puolella tehdyn kyselytutkimuksen mukaan lähes puolet suomalaisista on sitä mieltä, että yllätysvieraita on mukava saada joskus, ja 12 prosenttia toivottaa yllätysvieraat aina tervetulleeksi.

Moni harmittelee, etteivät ystävät poikkea kyläilemään kyselemättä, vaikka myöntävät itsekin olevansa laiskoja yllätysvierailijoita.

– Yllätysvieraat ja –vierailut ovat paras tapa kyläillä! Kalenterista on nykyisin turha etsiä kyläilyille sopivaa hetkeä. Silti yllätysvierailuille löytyy aikaa, Välimäki sanoo.

 

Minä nautin suunnattomasti jo siitä, että pääsen valmiiseen pöytään.”

Tarjoiluista ei Välimäen mukaan kannata stressata liikoja. Joskus vieraat tuovat tarjottavat tullessaan, tai eivät ainakaan odota löytävänsä seitsemää sorttia kahvipöydästä.

 

– Kun pidät muutamia hätävara-aineksia kaapissasi, voit tarjota muutakin kuin kahvia. Jäätelö on helppo, mutta sen lisäksi voit pitää varalla kuohukermaa ja tuorejuustoa tai rahkaa sekä muutamaa keksipakettia. Niistä valmistat helposti ja nopeasti juustokakkumaisen herkun.

Juustokakkuherkku rakennetaan Välimäen ohjeilla läpinäkyvään lasivuokaan, jonka pohjalle tasoitellaan karkeaksi murskaksi rouhittua keksiä. Pohjaan et tarvitse lainkaan rasvaa, mikäli käytät dominotyyppisiä täytekeksejä, sillä täyte itsessään sitoo keksimurskan taikinamaiseksi.

– Lusikoi keksimurskan päälle kermavaahtoa, johon on sekoitettu notkistettu tuorejuusto, tomusokeria ja vaniljasokeria sekä puolikkaan sitruunan mehu. Säästä pinnalle pari lusikallista keksimurskaa. Yhtä hyvin voit käyttää koristeena veitsellä pilkottuja suklaapatukoita.

Valitse kesällä koristeluun mieluiten tuoreita marjoja, ja mikäli saat yllätysvieraita mökillesi, poimi marjat lähimaastosta. Yrttejä voit käyttää juustokakkuun ympäri vuoden, minttu ja sitruunamelissa sopivat mainiosti koristeluun.

– Juustokakun voit tehdä myös pieniin annosmaljoihin, esimerkiksi kahvikuppeihin tai pieniin laseihin.

Luulisi, että kaikkia maailmanherkkuja maistanutta ruoanvalmistuksen ammattilaista on vaikea yllättää.

– Ehkä ihmiset välillä stressaavat siitä, mitä kokille voi tarjota, mutta se on turhaa. Minä nautin suunnattomasti jo siitä, että pääsen valmiiseen pöytään.

Kraft Foods Finland Oy teetti viime vuonna YouGov Finlandilla kyselytutkimuksen 18–74-vuotiaiden suomalaisten kyläilytavoista. Tutkimukseen vastasi yhteensä 1019 suomalaista.

Lähde: Viestintätoimisto Deski.

Käyttäjän Heli Koivuniemi kuva
Heli Koivuniemi