Poliisi: Hietsun koululaisjuhlissa syntyy väistämättä tappeluita

Monet nuoret juhlivat koulujen loppumista kosteissa merkeissä.

Sirpa repo

Poliisi valvoo tehostetusti nuorten alkoholinkäyttöä ja alkoholin välittämistä alaikäisille koulujen päättymisviikonloppuna.

Poliisi partioi ravintoloiden ja kauppojen luona sekä etenkin nuorten suosimissa kokoontumispaikoissa.

Helsingin poliisin komisarion Jari Taposen mukaan suurimmat nuorisojuhlat järjestetään Hietaniemen rannalla lauantai-illan ja sunnuntain aamuyön välillä.

Poliisi jalkautuu juhlakansan joukkoon ja pyrkii ehkäisemään häiriöitä läsnäolollaan. Kaikilta ongelmilta ei voida kuitenkaan välttyä.

 

Jos on hyvä sää, juhlinnasta tullee yhtä vilkasta kuin viime vuonnakin.”

 

– Kun nuorisoa kokoontuu paljon samaan paikkaan, syntyy väistämättä tappeluita, varkauksia ja vahingontekoja. Joitakin juhlijoita joudutaan viemään sairaalahoitoon liiallisen alkoholinkäytön takia, Taponen selvittää.

Taposen mukaan valvonnan painopistealueina ovat Hietsun lisäksi muut uimarannat, Pikkukoski, Ruttopuisto ja Kaivopuisto.

– Jos on hyvä sää, juhlinnasta tulee yhtä vilkasta kuin viime vuonnakin, komisario arvioi.

Taposen mukaan poliisia työllistää lähinnä koululaisten viinanjuonti, huumeet vain vähän.

– Odotettavissa on samanlaista juhlintaa kuin on vuosikymmenet nähty. Erona on se, että nykyajan nuoriso on aiempia sukupolvia siistimpää. Nykynuoret käyttäytyvät paremmin, ja rikoksia tekee vain pieni ryhmä nuoria, Taponen muistuttaa.

Helsingin katukuvassa näkyy viikonloppuna tuhansia nuoria juhlijoita.

– Tulossa on vuoden kiireisimpiä viikonloppuja poliisitoiminnan näkökulmasta. Jos normaalisti poliisilla on 300–400 tehtävää lauantai-illan ja sunnuntaiaamun välillä, nyt niitä on 50–100 prosenttia enemmän, Taponen selvittää.

Nuoria auttavat kentällä poliisin lisäksi lähihoitajat, sosiaaliviranomaiset, psykiatrisen hoidon ammattilaiset sekä vapaaehtoistyöntekijät, kuten SPR:n ja palveluoperaatio Saappaan väki.

Alkoholin anniskelusta tai välittämisestä alaikäiselle seuraa sakkorangaistus ja mahdollisen anniskeluluvan menetys.

Alaikäisen hallussa olevat alkoholijuomat otetaan poliisin haltuun ja hävitetään. Nuorelle kirjoitetaan rikesakko, ja asiasta ilmoitetaan kotiin ja sosiaaliviranomaiselle.

– Viime vuonna koulujen päätösviikonloppuna Helsingin poliisi hävitti satoja litroja nuorten alkoholijuomia, Taponen kertoo.

Jos poliisi tapaa alle 15-vuotiaiden hallusta alkoholia tai nämä ovat päihtyneitä, heidät luovutetaan vanhempien tai sosiaaliviranomaisten huostaan.

Kommentit

Toivottavasti vanhemmat älyäisivät viimeistään nyt pitää asekaappien avaimet poissa jälkikasvun saatavilta. Liian monessa kodissa aseet eivät ole edes lukittuna ja patruuna askit pidetään esim. piirongin laatikossa. Koulujen päättäjäiset tuovat ikävä kyllä kuningas alkoholin mukanaan pippalointiin, sitä myötä myös kasvaa oleellisesti riski viime viikonlopun kaltaisille tragedioille, kun viinan sumentama harkintakyky ei ole kaikkein terävimmillään.

RAN€