Nuorten suosikkidrinkki on vaarallinen yhdistelmä

Energiajuomalla jatketut drinkit eivät ole Pub Palaverissa kovin suosittuja.

Krista Rintala

Baarikansa kittaa väkevää viinaa, jota jatketaan energiajuomilla. Tuoreen amerikkalaisen tutkimuksen mukaan yhdistelmä on vaarallinen.

Vahvimmin ilmiö näkyy nuorten ja nuorten aikuisten suosimissa iltaravintoloissa ja yökerhoissa.

Ravintola-alan ammattilaiset ovat havainneet kossubattery-paukkujen suosion. Ravintola-ammattilaisten mukaan 15-20 prosenttia tilatuista juomista on energiadrinkkejä. Juomia tilaavat sekä miehet että naiset.

Kun energiajuomien myynti vapautettiin, paukkujen suosio kasvoi.

– Yhdistelmä on säilyttänyt ”kansallisjuoman” statuksen viime vuosina, näkee ravintolapäällikkö Joonas Uitto.

Uiton mukaan kiireisen illan aikana ravintolassa kuluu 100 energiajuomapulloa. Yhteen juomaan käytetään energiajuomaa noin 17 senttilitraa.

Suosion syynä ei ole hinta, sillä energiajuomasekoitukset ovat yökerhoissa hieman kalliimpia kuin limsan ja viinan yhdistelmät.

Energiajuomat sisältävät suuria määriä kofeiinia, joka jo pieninä määrinä pidentää ihmisen valveillaoloaikaa ja alentaa humalan tunnetta.

Makeat energiajuomat voivat saada väkevät alkoholijuomat maistumaan paremmalta, mikä lisää kulutusta.

Sekoituksessa piilee myös nestehukan vaara, sillä kofeiini ja alkoholi nopeuttavat nesteen poistumista kehosta. Jos kuumassa baarissa hikoilee tanssilattialla, elimistön kuivumisvaara moninkertaistuu.

THL:n teettämissä kouluterveyskyselyissä oppilaiden energiajuomien kulutusta on tutkittu vasta vuodesta 2010 lähtien. Lukion ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijapojista viidennes ja tytöistä kuusi prosenttia vastasi juovansa energiajuomia vähintään kerran viikossa. Ammatillisten oppilaitoksien osalta luvut olivat vielä korkeammat.

Kofeiini

Piristävä vaikutus kestää muutaman tunnin kofeiinin määrästä ja henkilön aineenvaihdunnasta riippuen. Aiheuttaa riippuvuutta.

Liikasaantiin liittyviä sivuvaikutuksia ovat sydämentykytys, rytmihäiriö, hermostuneisuus, levottomuus, ärtyneisyys, vatsavaivat ja stressinsietokyvyn laskeminen.

Lähde: Evira 2010

Kommentit

"Uiton mukaan kiireisen illan aikana ravintolassa kuluu 100 energiajuomapulloa."

Mikä on pullon tilavuus? Mitä energiajuomaa voi edes ostaa pullossa ja mistä niitä saa?

tölkkijonne