Elokuva-arvio: Prometheus ratkoo ihmisen alkuperän salaisuutta

Ridley Scottin uutuuselokuva on yksi vuoden odotetuimmista. Siksi varoitus: tässä arviossa on mukana myös juonipaljastuksia.

Prometheus on uusi scifi-toimintajännäri Alien ja Blade Runner -elokuvien ohjaajalta Ridley Scottilta. Kaksituntinen tarina tapahtuu vuonna 2094, jolloin joukko tutkimusmatkailijoita löytää vihjeen ihmiskunnan alkuperästä. Vihje johdattaa ryhmän  universumin pimeimpään ja syrjäisimpään kolkkaan.

Täysinvarustellun avaruusaluksen suojista tutkijat jalkautuvat planeetan pinnalle, missä kaikki ei ole niin turvallista kuin aluksi vaikuttaa. Vaikka hengittäminen onnistuu ilman happinaamareita, alkaa planeetan uumenista kömpiä esiin alieneita, joiden tarkoitusperät ovat kaikkea muuta kuin ystävälliset.

Pelon ja paineiden kasvaessa ryhmän sisäinen luottamus rakoilee. Lopulta ihmiset ja alienit ajautuvat sotaan, josta hengissä selviää yksi ainoa ihminen. Hän ei suinkaan jätä ihmiskunnan alkuperään liittyvän mysteerin selvittämistä kesken.

Prometheus on vahvasti kohderyhmäelokuva kauhusta, sci-fistä, teknologiasta, avaruudesta ja alieneista innostuville. Heille elokuva tarjoaa paljon, sillä sci-fi-kuvasto on visuaalisesti hienoa, aluksen tekniset vempaimet viimeisen päälle alienit niljakkaan kammottavia.

Kohderyhmän ulkopuolelle jääville anti on ohuempaa. Toimintapainotteisen elokuvan dialogi ei välttämättä inspiroi, eivätkä juoneen istutetut tunteikkaat käänteetkään täysin vakuuta.

Elokuvan vahva toteutus ei jää kuitenkaan keneltäkään huomaamatta.

Kokonaisuuden kannalta positiivisena yllätyksenä voi pitää myös sitä, että elokuvan kolmesta päähenkilöstä kaksi on naisia. Noomi Rapace ja Charlize Theron saavat ohjaajalta paljon tilaa.

Yhtään valjummaksi ei jää Michael Fassbender, joka tekee kyborgin roolistaan häijyllä tavalla inhimillisen.

<p><iframe allowfullscreen="" frameborder="0" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/WWF-GDMxTyU" width="560"></iframe></p>

PROMETHEUS 3D (2012) Lajityyppi: 3D, toiminta, kauhu, sci-fi Ohjaaja: Ridley Scott Pääosissa: Michael Fassbender, Noomi Rapace, Charlize Theron, Guy Pearce, Patrick Wilson, Idris Elba Kesto: 2h 04 min Ikäraja: 16

Kommentit

Johtuisiko siitä että ihmisiä ohjataan ihan yleisesti peloilla: älä polta siitä saa syövän, älä juo viinaa menee työ/perhe ja maksa, kreikka kaatuu äänestäkää meitä jne.

BTW

"Lopulta ihmiset ja alienit ajautuvat sotaan, josta hengissä selviää yksi ainoa ihminen."

Arvostelijan ei pitäisi spoilata liikaa elokuvan juonta, tai sitten ainakin varoittaa jos niin tekee.

de luxus