Tämä ei ole kalavale - tiedätkö paljonko painaa Suomen suurin kala?

Jokaiselle kala- ja rapulajille on määrätty ennätyskalarekisteriin alin paino- tai pituusraja.

Tomi Ronkainen

Ei. Tämä ei ole niitä kuuluisia kalajuttuja vaan todistetusti totta. 2000-luvun Suomen suurimman kalan titteliä pitää edelleen hallussa 25,4 kiloinen merilohi. Ennätyslohi pyydettiin loukuttamalla Pohjanlahdelta kesäkuussa 2001. Toiselle sijalle yltää Lohjan Hormajärvellä huhtikuussa 2004 pyydetty karppi. Painoa tälle tuulastamalla saadulle vonkaleelle kertyi yli 21 kiloa.

Pronssisijalle nousee 18,8 kiloinen hauki. Ennätyshauki pyydystettiin verkolla Iin Oijärveltä vuoden 2009 toukokuussa.

Tiedot käyvät ilmi Suomen ennätyskalarekisteristä, jonne kerätään tietoja 2000-luvun ennätyskaloista. Rekisteriin tallennetaan tietoja myös ennätysravuista.

Jokaiselle kala- ja rapulajille on määrätty ennätyskalarekisteriin alin paino- tai pituusraja, jonka ylittävät kalat tai ravut pääsevät Suomen ennätyskalalautakunnan tutkittavaksi ja hyväksyttäväksi. Esimerkiksi alle kaksikiloisia ahvenia ei kannata ennätyskalarekisteriin lähettää. Hauen alarajaksi on puolestaan määritelty 16 kiloa, merilohelle 22 kiloa ja kuhalle 11 kiloa.

Ennätyskalalautakunta luokittelee kalat ja ravut niiden dokumentoinnin ja uskottavuuden mukaan kolmeen ryhmään. Luokitteluun vaikuttaa muun muassa onko lautakunta saanut ennätyskalan nähtäväksi, onko saaliista olemassa kelvollista kuvaa ja onko kala punnittu joko kaupan vaa´alla tai vastaavalla.

 

Kalan arvo on sitä suurempi, mitä paremmin se on dokumentoitu.

 

Mikäli kesän kalareissulla onni on suosiollinen ja omaan pyydykseen tarttuu suuri vonkale, ennätyskalarekisteristä neuvotaan toimimaan huolellisesti. Kalan tai ravun arvo on nimittäin sitä suurempi, mitä paremmin saalis on dokumentoitu. Toimintaohjeissa kehotetaan myös säilyttämään kala tai rapu kokonaisena.

Kun tarpeelliset dokumentoinnit on suoritettu ja saalis on säilötty asianmukaisesti, ennätysrekisteristä neuvotaan täyttämään ja lähettämään saalisilmoituslomake liitteineen mahdollisimman nopeasti jollekin alan valtakunnalliselle järjestölle, joka kerää tietoja suurkaloista. Tietoja suurkaloista ja -ravuista keräävät muun muassa Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö, Suomen Urheilukalastajain Liitto sekä Kalatalouden Keskusliitto.

2000-luvun ennätyskalat lajeittain

Ahven. 2,87 kg. Virveli. Pyyntiaika: 4.9.2010 Ahvenanmaa.

Ankerias. 4,6 kg. Rysä. Pyyntiaika: 16.5.2009 Katumajärvi, Hämeenlinna.

Hauki. 18,8 kg. Verkko. Pyyntiaika: 19.5.2009 Oijärvi, Ii.

Kampela. 1,06 kg. Verkko. Pyyntiaika: 3.6.2001 Saaristomeri, Kemiö.

Karppi. 21,44 kg. Tuulastus. Pyyntiaika: 24.4.2004 Hormajärvi, Lohja.

Kuha. 13,74 kg. Verkko. Pyyntiaika: 12.1.2009 Vesijärvi, Lahti.

Siika. 7,08 kg. Soutu-uistelu. Pyyntiaika: 15.7.2000 Syvälampi, Nummi-Pusula.

Särki. 1,24 kg. Onki. Pyyntiaika: 29.7.2007 Mutkalampi, Posio.

Meritaimen. 12,4 kg. Perho heitettynä. Pyyntiaika: 30.6.2002 Aurajoki, Turku.

Kommentit

Juhannuksena vuonna 1914 Ulvilassa, Sunniemenrannassa saatiin Suomen suurin kala, 152 kiloinen sampi. Kalaa olivat nostamassa Väinö Leino, Uuno Vettenranta sekä herra Väinölä. Kala myytiin Porin torilla.

Edit. Tarina kertoo, että kyseinen sampi olisi tainnutettu rautakangella, joka olisi vääntynyt iskun johdosta mutkalle. Kyseinen kanki on edelleen olemassa yhden mukana olleen miehen jälkeläisillä.

Nämä tiedot ovat Wikipediasta.

Matti Jaatinen

Uskoisin että toiseksi ja kolmanneksi suurimmat kalat 2000-luvulla ovat myös lohikaloja eivätkä nuo mainittu karppi ja hauki? Ehkä olen väärässä.

Ile

Ja ensimmäiselle kommentoijalle vielä: "2000-luvun Suomen suurimman kalan titteliä pitää edelleen hallussa 25,4 kiloinen merilohi."

2000-luvun.

Ile

Ennätyskalarekisteri uudistettiin 2000-luvun alussa. Tuolloin viralliselta listalta poistettiin kaikki vanhat ennätykset, koska niissä oli liian paljon epäselvyyksiä. Nykyisin ennätyksiin vaaditaan hyvin tarkka dokumentointi.
Mainittua karppia ja haukea suurempia lohia on toki saatu enemmän kuin tuo yksi. Ennätykset ovat kuitenkin lajikohtaisia, niin karppi ja hauki ovat sijoilla 2. ja 3.

Tapio Gustafsson