Muista katsoa taivaalle keskiviikkoaamuna - tämä ei tule toistumaan yli sataan vuoteen

Venuksen reitti Auringon editse alueilla, jossa ylikulku näkyy alusta asti. Tapahtumien kulku on muuten koko maassa samankaltainen. Kuvaan on merkitty myös taivaanlaen eli zeniitin suunta eri kellonaikoina. Venuksen koko kuvassa on oikeassa mittasuhteessa Auringon läpimittaan.

Ursa / Veikko Mäkelä

Ylikulun näkyminen Suomessa. Tapahtuman alku nähdään vain Sodankylän pohjoispuolella, muualla maassa ylikulku voidaan nähdä osittain.

Ursa / Veikko Mäkelä

Keskiviikkoaamuna kannattaa olla varhain ylhäällä ja suunnata katse kohti korkeuksia. Aikaisin aamulla 6. kesäkuuta tapahtuu taivaallinen näytelmä, joka ei tule toistumaan yli sataan vuoteen: Venus kulkee radallaan Auringon edestä. Kyseessä on niin kutsuttu Venuksen ylikulku.

Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan mukaan kyseessä on yksi harvinaisimmista ennustettavista taivaan tapahtumista. Arvio ei liene liioiteltu, sillä keskiviikon jälkeen Venuksen ylikulkua päästään ihailemaan vasta vuonna 2117. Suomessa ilmiötä joudutaan odottamaan vielä pidempään aina vuoteen 2247 asti.

– Venus kiertää Aurinkoa Maan radan sisäpuolella ja on Merkuriuksen lisäksi aurinkokunnan ainoa planeetta, jonka ylikulkuja voidaan havaita Maasta. Ylikulku muistuttaa periaatteeltaan auringonpimennystä, jossa Kuu kulkee Auringon editse. Toisin kuin Kuu, Venus on liki maapallon kokoinen, Ursasta kerrotaan.

Venuksen ylikulun voi havaita ilman kaukoputkea tai kiikareita, mutta silmien suojaaminen on tärkeää. Ursasta neuvotaan valitsemaan katselupaikaksi sellainen paikka, josta näkyvyys horisonttiin on hyvä eikä edessä ole esimerkiksi taloja tai puita.

Ylikulku alkaa Suomessa jo kello 01.05, mutta suurimmassa osassa maata aurinko nousee vasta ylikulun alettua. Ylikulku kestää lähes seitsemän tuntia ja päättyy noin kello 07.54.

Paikalliset tähtiyhdistykset järjestävät ylikulun seurantatapahtumia ympäri Suomea. Myös Ursan Kaivopuiston tähtitornilla Helsingissä on avoimet ovet keskiviikkona 6. kesäkuuta kello 6–8.

Käyttäjän ulla.yliherne@media.fi kuva
Ulla Yliherne