Kampin kappelin avajaisissa jaettiin hanketta kritisoivaa sarjakuvaa

Kampin kappeli avasi ovensa Narinkkatorin laidalla. Jumalanpalveluksia ei tiloissa järjestetä.

Hemmo Rättyä

Kampin kappeli edustaa modernia puudesignia.

Hemmo Rättyä

Helsingin vapaa-ajattelijat ja Suomen Vapaa-ajattelijain liitto kritisoivat Kampin kappelia, joka yhdistää kirkon hengelliset palvelut ja Helsingin kaupungin sosiaalipalvelut. Kappeli aukeaa yleisölle tänään.

Helsingin vapaa-ajattelijat jakoivat kappelin avajaisyleisölle sarjakuvataiteilijan, myös Fingerporia piirtävän Pertti Jarlan aiheesta tekemää sarjakuvaa, jossa tuotiin esille hankkeen ongelmat.

– Tuntui, että avajaisiin osallistuneetkin ymmärsivät ihan hyvin, että jos kappeli olisi rakennettu kirkon varoin ja kaupunki perisi täysmääräisen vuokran, tilanne olisi ihan toinen, paikan päällä tiedotetta jakanut Pertti Jarla kertoo.

Kaupunki tukee kirkkorakennusta edullisella vuokralla ja maksaa osan kappelin työntekijöiden palkoista. Kappelissa tulee työskentelemään sosiaalityöntekijöitä ja kirkon hengellisiä työntekijöitä.

– Kirkon erottaminen valtiosta on Vapaa-ajattelijainliiton ja sen jäsenyhdistysten tavoite. Kampin kappelihanke osoittaa entistä ajankohtaisemmaksi keskustelun julkisen vallan ja yhden uskonnollisen yhteisön suhteista., Vapaa-ajattelijain liiton puheenjohtaja Petri Karisma arvioi.

Helsinkiläisistä 40 prosenttia ei kuulu kirkkoon. Vapaa-ajattelijoiden mielestä parempi vaihtoehto olisi ollut rakentaa neutraali hiljentymistila, kuten sairaaloissa tai lentokentillä on tapana. Uskonnolliseen tilaan rakennettu sosiaalitoimisto ei huomioi ihmisen katsomuksen vapautta.

Helsingin sosiaaliviraston taloudellisen tuen päällikkö Leila Palviainen kertoi Helsingin Uutisille 16. toukokuuta, että Kampin kappelissa työn pääpaino on ihmisten kohtaamisessa, keskustelussa ja neuvonnassa. Seurakuntien edustajat tarjoavat myös sielunhoitoa.

– Tämä on uusi avaus sosiaalityölle, koska ihmisiä palvellaan ilman ajanvarausta. Tämä on myös hyvä näköalapaikka seurata, mitä yhteiskunnassa tapahtuu, totesi Palviainen tuolloin.

Sosiaalivirastosta Kampin kappelissa työskentelee kaksi sosiaalityöntekijää, kaksi sosiaaliohjaajaa ja kaksi vahtimestaria.

toimitus