Rottweilerin omistaja: ”Autostani puhkottiin renkaat”

Herttoniemen koirapuiston ilmoitustaulu täytettiin Tahvo-koiran kuoleman jälkeen kertomuksilla rottweiler-koirien hyökkäyksistä.

Hemmo Rättyä

Herttoniemessä on pitkin kevättä puhuttanut kaksi rottweileria ja heidän omistajansa, isä ja poika. Helsingin käräjäoikeus antoi 23. toukokuuta toisen rottweilerin isännälle tuomion muun muassa vammantuottamuksesta, joka tuli koiran purtua yhtä asukasta.

Rottweilerin omistava 47-vuotias mies sanoo Helsingin Uutisille, että ennen oikeudenkäyntiä tilanne muiden asukkaiden kanssa riistäytyi käsistä.

– Autostani puhkottiin renkaat. Lisäksi alueen jokaiseen tolppaan on niitattu artikkeleita meistä. En myöskään ymmärrä vihanpurkauksia rottweiler-rotua kohtaan.

Kolmen kuukauden ehdollinen tuomio ja yhteensä yli 3 500 euron korvaukset luettiin yhtenäisenä tuomiona vammantuottamuksen lisäksi laittomasta uhkauksesta ja järjestysrikkomuksista. Rottweilerin isäntä suostui ilman riitauttamista asianomistajien korvausvaatimuksiin.

– Halusin vain, että tämä hulluus loppuu. Ainoastaan yksi asianomistajista ei hakenut korvauksia, vaan vaati vain eläinlääkärikuluja korvattavaksi. Pyysinkin häneltä vilpittömästi anteeksi huolimattomuuttani. Olin päästänyt koirat vapaaksi metsätiellä. En huomannut, kun hän tuli koiransa kanssa vastaan enkä ehtinyt reagoimaan, rottweilerin omistaja selittää.

Ensimmäinen rikosilmoitus omistajasta tehtiin noin vuosi sitten. Rottweiler puri taloyhtiön pihalla yhtä ihmistä neljä kertaa. Myös sylissä ollut pieni koira sai puremahaavoja.

– Myönnän, että tämä välikohtaus tapahtui oman huolimattomuuteni takia. En suostu kuitenkaan ottamaan kaikkea paskaa niskaani. Ihmiset puhuvat huhupuheiden perusteella, rottweilerin omistaja vakuuttaa.

Vuoden aikana omistajaa kohtaan on tehty useita muitakin rikosilmoituksia. Pääosin ne ovat olleet järjestysrikkomuksia, kun omistaja on pitänyt koiraansa vapaana. Asukkaiden mukaan rottweilerin isäntä on tahallaan aiheuttanut toiminnallaan pelkoa.

– Se ei pidä paikkaansa. Pidin koiriani vapaana, koska oletin ettei ketään tule vastaan. En ole tahallani aiheuttanut yhtäkään välikohtausta.

Käräjäoikeudessa tuomittiin myös rottweilerin omistajan 19-vuotias poika. Hänen ulkoiluttamansa Aku-niminen koira raateli pomeranianrotuisen Tahvon hengiltä Herttoniemen koirapuistossa viime huhtikuussa. Poika myöntyi asianomistajan vaatimiin vahingonkorvauksiin, jotka olivat yli 7 000 euroa. Lisäksi pojalle tuomittiin päiväsakkoa yli 1 700 eurolla. Aku tuomittiin menetettäväksi valtiolle.

– Olen keskustellut poikani kanssa, eikä hän tehnyt sitä tahallaan. Poikani ei nähnyt, että koirapuistossa oli muitakin. Sitä paitsi, kyllä meilläkin pitäisi olla oikeus käydä puistossa, omistaja kertoo.

Käyttäjän Vera Miettinen kuva
Vera Miettinen