Ruusu valmistuvalle – tässä on uusi hittiväri

Samppanja on ruusujen uusi hittiväri, sanoo kukkakauppias.

Ossi Kurki-Suonio

Vaaleat värit uhkaavat jyrätä perinteisen punaisen valmistujaisruusuissa.

– Seitsemän vuotta sitten, kun aloitin, niin piti olla aina punaista. Nyt värivalikoimaa on pakko olla paljon enemmän ja värit ovat muuttuneet ihan täysin, sanoo Tikkurilan kukan yrittäjä Anne Sjöberg.

Sjöbergin mukaan uudeksi suosikiksi on noussut samppanjanvärinen ruusu, mutta myös valkoinen on suosittu väri.

– Punaista menee edelleen kuitenkin paljon, Sjöberg myöntää.

Ylioppilaaksi valmistuvalle tyttärelleen kukkia ostava Mia Hiltunen keksii nopeasti syyn punaisen suosion hiipumiseen.

– Tuo punainen ja vihreän yhdistelmä muistuttaa joulusta ja onhan tuo punainen aika tunkkainen, hän toteaa.

Valmistujaiset ovat kukkakauppiaalle kiireistä aikaa – todellinen sesonki. Värivalikoiman laajentumisesta huolimatta ruusu pitää yhä pintansa suosituimpana kukkana, mutta Sjöbergin mukaan etenkin 15-vuotiaat nuoret haluavat muutakin kuin ruusuja.

– Peruskoulusta pääsevät yhdeksäsluokkalaiset suosivat gerberaa ja germiiniä. Hinta on niissä hieman huokeampi, mutta onhan sen kestävyyskin erilainen kuin ruusun, Sjöberg toteaa.

Myös Hiltunen tietää, että nuoret keksivät yhä yksilöllisempiä vaihtoehtoja. Heillä yhä mietitään, mikä voisi korvata ruusun tyttären ylioppilaskuvassa.

– Pioni on kaunis ja tyttären suosikki, mutta voi olla ruusu lopulta otetaan. Itselläni oli aikanaan omassa ylioppilaskuvassani omenankukka, mutta sain siitä isoäidiltäni kovasti huutia, ettei se ole mikään ylioppilaskukka, Hiltunen naurahtaa.

– Nykyään nuoret ovat yksilöllisempiä ja sekä tytöt että pojat tietävät, mistä he tykkäävät. Ennen ehkä äidit vain iskivät jonkun kukan käteen ja se oli siinä.