Majakkasaarella luonnonsuojelu ja turismi lyövät kättä - katso kuvat!

Porvoon kaupungin vesialueilla sijaitseva Söderskärin majakkasaari palveli entisajan merenkulkijoita jo 1800-luvun alkupuolella. Majakka rakennettiin vuonna 1862.

Lotta Åberg

Metsähallitus omistaa majakkasaarten puurakennukset. Niitä remontoidaan parhaillaan.

Lotta Åberg

Saunaa saa vuokrata yksityiskäyttöön. Uimaankin pääse.

Lotta Åberg

Majakanvartija tarkkaili talonsa ikkunasta, kuinka majakka huojui ja paloiko valo. 1900-luvun alussa majakkaa vahvistettiin "rautakorsetilla", ja sen jälkeen huojunta lakkasi.

Lotta Åberg

Majakkasaarelle tehdään tänä kesänä tilausristeilyjä Helsingistä ja Porvoosta.

Lotta Åberg

Merellä on alkukesästä vielä viileää.

Lotta Åberg

Saarten välissä kulkee 60-metrinen riippusilta.

Lotta Åberg

Kallioinen saari sopii piknik-paikaksi.

Lotta Åberg

Söderskärin majakka täyttää tänä vuonna 150 vuotta.

Lotta Åberg

Södeskärin vessassa voi kuunnella tuulen suhinaa.

Lotta Åberg

Vuonna 1957 majakan toiminta automatisoitiin ja majakkahenkilöstön virat lakkautettiin. Neljä vuotta myöhemmin myös luotsiaseman toiminta lopetettiin. Majakan valo sammui lopullisesti vuonna 1989.

Lotta Åberg

Majakkamestarintalossa voi levähtää kahvila Södessä.

Lotta Åberg

Majakkamestarintalossa toimiva kahvila on avoinna myös elokuussa ja veneilijöiden ja muiden vieraiden käytössä.

Lotta Åberg

Majakkasaarelle voi risteillä tänä kesänä Helsingin lisäksi myös Porvoosta.

Lotta Åberg

Sinisen eri sävyissä kimmeltävän meren ja sileiden kallioiden keskellä sijaitseva Söderskärin majakka täyttää tänä vuonna 150 vuotta. Porvoon ulkosaaristossa ylväänä seisova rakennus palveli pitkään merenkulkijoita ja on nyt turistien ja lintuharrastajien käytössä.

Saarelle on tehty pidemmän aikaa risteilyjä Helsingistä, ja tänä kesänä sinne liikennöidään myös Porvoosta.

Majakkasaari lumoaa karulla luonnollaan ja historiallaan.

Majakka rakennettiin vuonna 1862, mutta jo sitä ennen kallioluotojen rykelmällä toimi purjelaivojen kulkua avittavien luotsien tukikohta. Moni luotsi oli kotoisin kahden merimailin eli vajaan parin kilometrin päässä sijaitsevasta Pirttisaaresta, kertoo majakkavierailujen markkinoinnista vastaava Jari Pohjalainen.

Ensimmäinen luotsiasema rakennettiin nykyisen majakkasaaren vieressä sijaitsevalle pienelle ja kapoiselle Kokkomaa-luodolle.

– Voi vain ihmetellä, miksi. Pian luotsit muuttivatkin nykyiseen paikkaan majakkasaaren viereiselle luotsisaarelle, Pohjalainen kertoo.

Luotsit kasvattivat saaren suojaisissa kallionkoloissa perunaa ja muita ruokakasveja, ja kalastivat muun muassa turskaa ja hylkeitä.

– Turskaa saattoi olla koko veneen pohja täysi. Hylkeitä he eivät pitäneet erityisen hyvänä syötävänä, sillä sitä piti keittää niin kauan, että siitä sai siedettävän makuista, Pohjalainen kertoo.

Moni pirttisaarelainen näki luotsin työn tilaisuutena tienata rahaa. Työn sitovuus saattoi yllättää monet. Pohjalainen muistelee, että karkaamisesta säädetyt rangaistukset olivat kovia. Tarina kertoo, että kolmannesta karkureissusta julistettiin lainsuojattomaksi.

– Kerran luotsin vaimo sairastui vakavasti. Luotsin oli lähdettävä hakemaan maista lääkettä luistelemalla. Hän putosi matkalla jäihinkin pari kertaa, mutta lääkkeen haku onnistui ja vaimo selvisi.

Lintujen ehdoilla

Ankarissa oloissa 1800-luvulla työskennelleet luotsit ovat tänä päivänä vaihtuneet muumeja lähes fanaattisesti ihaileviin japanilaisturisteihin.

– Japanilaisturistien määrä on kasvussa. Heille on risteilylaivassa tarjolla muumiessuja häntineen. Niitä puetaan päälle, ja sitten otetaan valokuvia, Pohjalainen kertoo.

Kaiken kaikkiaan saarella vierailee joka kesä noin 4 000–5 000 kävijää. Söderskär on luonnonsuojelualuetta, joten siellä eletään pitkälti saarella pesivien lintujen ja muuttomatkoillaan siellä levähtävien lintujen ehdoilla. Kesällä saareen pääsee vain risteilylaivoilla.

Saaressa on maihinnousukielto 1.5.–31.7. Saareen voi tuolloinkin poiketa omalla veneellä, jos on yhteydessä omistajiin.

Tänä vuonna saaressa pesi ennätysmäärä haahkoja. Haahkanpesiä laskettiin keväällä olevan jopa 115.

Pesimäaikana toukokuun alkupuoliskolla saaressa ei saa vierailla lainkaan, sillä hautovia haahkoja on joka puolella. Rusehtavan höyhenpeitteensä ansiosta haahkat maastoutuvat saaren heinikkoon ja kalliomaastoon todella hyvin. Saarella on bongattu myös esimerkiksi eri hanhia, alleja, kuikkia, kihuja, lapasotkia, kiisloja ja kaakkureita.

Söderskärin matkailubisnes toimii säiden armoilla. Liian kovalla kelillä merelle ei ole lähtemistä. Lähes kaikki matkailijat ymmärtävät tämän, Pohjalainen sanoo.

– Joskus on jollekin tullut melkein itku, kun matka on myyty majakkaretkenä, eikä saarelle päästykään. Turvallisuus on kuitenkin otettava huomioon.

Oma taidegalleria

Majakkagalleriassa on tänä kesänä esillä kuvataiteilija Saara Kiurun, kuvataiteilija Paavo Halosen ja kuvittaja Salla Savolaisen töitä sekä uutuutena myös taideleiri. Esillä on myös majakan valotekniikkavalmistaja Agan kaasuautomatiikkaa.

Saarten rakennuksia kunnostetaan parhaillaan. Myös rakennusten seitsemän kakluunia puretaan ja rakennetaan uudelleen. Korjaustöistä johtuen saaren majoitustilat ovat lähes poissa käytöstä. Yöpyä voi tänä kesänä vain majakan sviitissä. Majakkasaaren saunaa voi vuokrata yksityiskäyttöön.

Söderskär on myös kahden onnellisen kesätytön työpaikka. He yöpyvät ja pyörittävät kahvilaa majakkamestarin talossa.