Rahka ja maksamakkara ovat vuoden luomutuotteet

Vuoden luomutuote tulee Juustoportilta.

Luomuliitto valitsi vuoden luomutuotteeksi Juustoportin luomumaitorahkan. Kunniamaininnan sai Pajuniemen luomuherkkumaksamakkara.

– Juustoportin maitorahka on ensimmäinen laajan levikin luomumaitorahka. Raati pitää tärkeänä, että luomutuotevalikoimia kasvatetaan ulottumaan kaikkiin tuotteisiin.

– Rahkan maku oli myös erityisen hyvä: sopivan hapokas ja niin pehmeä, että se on herkku vain marjojen kanssa – myös ilman sokeria, kuvaa Luomuliiton Jukka Lassila raadin pohdintoja.

Juustoportin Timo Keski-Kasari sanoo, että maitorahka on valmistettu perinteisellä valmistusmenetelmällä.

Rahka sopii monipuolisesti leivontaan, jälkiruokiin ja välipalaksi. Rasvattomassa rahkassa on 10 prosenttia proteiinia.

Kunniamaininnan saanut Pajuniemen herkkumaksamakkara on myös esimerkki suomalaisesta pk-yrityksen tuotteesta, jonka raaka-aineet ovat suomalaisia.

– Hyvä, voimakas maku, totesivat raatilaiset kuin yhdestä suusta maksamakkaraa maistaessaan.

Ammattikeittiösarjan voittanut Munax-luomumunamassa valmistetaan patentoidulla ranskalaisella laitteistolla, joita ei ole muualla Pohjois-Euroopassa vielä käytössä.

Munamassa pystytään pastöroimaan totuttua korkeammassa lämpötilassa ja näin saadaan kokonaispastörointiaikaa lyhennettyä.

Luomuliiton Vuoden luomutuote -kilpailulla halutaan tuoda esiin suomalaisia luomu-uutuuksia, joiden maku ja rakenne ansaitsee kiitosta ja joka tuo myös jotakin uutta mielenkiintoista markkinoille.

Vuoden Luomutuote -raadissa olivat mukana maataloustuottaja Jukka Lassila, elintarvikealan konsultti Jaana Elo, keittiömestari Kim Palhus sekä Pro Luomu ry:n puheenjohtaja ja SOK:n valikoimajohtaja Ilkka Alarotu.

Käyttäjän Heli Koivuniemi kuva