Äärioikeiston uhka kasvanut Helsingissä – skinit pyörittävät toimintaa Roihupellossa

Skinhead-järjestön vuokraama tila sijaitsee Roihupellossa, jonne skinit kokoontuvat viettämään iltaa. Keikkoja on noin kerran kuussa, viimeksi 25. toukokuuta.

Päivi Tuovinen

Helsinkiläiset uusnatsit hallinnoivat kerhotilaa Roihupellossa. Viime syksynä perustettu Musta Sydän -nettisivusto järjestää Pulttitiellä skinijärjestöille suunnattuja bändien keikkoja.

Julkisuuteen kerhotila nousi 14. huhtikuuta, kun tiloissa järjestetty konsertti johti ammuskeluun, jossa loukkaantui kaksi ihmistä.

– Niin sanotut nahkapäät liikkuvat yhdessä kaupungin yössä ja hakeutuvat tappeluihin. Joko he itse haastavat riitaa tai joku ulkopuolinen provosoituu. Skinirikokset ovat jonkin verran lisääntyneet viime vuosina, rikoskomisario Markku Mäkinen kuvailee.

Valtioneuvoston asiantuntijaryhmän tuore raportti tukee poliisin näkemystä skinien aiheuttaman rikollisuuden kasvusta. Asiantuntijaryhmän mielestä skinijärjestöt muodostavat vaikeasti ennakoitavan turvallisuusuhan yhteiskunnalle. Väkivalta on ilmennyt katukuvassa muun muassa maahanmuuttajien pahoinpitelyinä.

– Tähän ilmiöön on varmasti vaikuttanut myös ulkomaalaisten määrän kasvu, Mäkinen arvelee.

Suomalaisilla äärioikeistolaisilla on kytköksiä muihin maihin. Suomen Vastarintaliikkeen internetsivuilla kerrotaan, että Suomi toimii yhteistyössä Pohjoismaiden kanssa, jotta ”kansamme selviytyisi uhkaavista tekijöistä”.

Poliisihan varmasti parhaiten tietää, mikä meininki täällä on.”

Vastarintaliike vastustaa muun muassa sulautumista muiden rotujen ja kansanryhmien kanssa. Sen emojärjestön, Svenska motståndsrörelsenin jäsenistä yli puolet on tuomittu pahoinpitelyrikoksista.

– Nykyinen kasvu skinien aiheuttamasta rikollisuudesta voi viitata siihen, että Suomessa seurataan naapurimaan järjestön jalanjälkiä, Mäkinen kertoo.

Poliisin mukaan Suomen skinit ovat sukupolven vaihdon myötä muuttuneet merkittävästi. Mäkisen mielestä heissä näkyy nuorten syrjäytyneisyys.

– Nykypäivän skinit eivät välttämättä osaa kertoa kuin muutamalla sanalla, mihin he ”uskovat”. He ovat enemmänkin sosiaalinen pommi kuin poliittinen uhka. He ovat pääosin noin 20-vuotiaita työttömiä ja päihdeongelmaisia, jotka hakevat hyväksyntää samankaltaisten keskuudesta.

Helsingin Uutiset kävi paikan päällä Roihupellon kerhotilassa. Siellä virkavallan mielipiteeseen ei haluttu ottaa kantaa.

– No poliisihan varmasti tietää parhaiten, mikä meininki täällä on, oven avannut mies kuittaa ironisesti.

Suomessa on nykyään vain kymmeniä uusnatseja eli skinejä. Vielä 90-luvulla yhteisöön kuului lähes tuhat jäsentä.

– Alkuperäiset skinit ovat siirtyneet pois toiminnasta, kun ikää on tullut lisää. Muun muassa perheiden perustaminen on muuttanut heidän arvomaailmaansa, Mäkinen toteaa.

Skinit

Ensimmäiset skinheadryhmät syntyivät 1964 brittiläisissä suurkaupungeissa.

Alunperin skinheadit olivat läheisiä ystäviä jamaikalaissiirtolaisten kanssa, sillä näiden musiikki viehätti skinejä.

Skinhead-kulttuuri oli kadota vuonna 1970.

Punkin kautta kulttuuri säilyi, kun maahanmuuttajavastaiset ryhmät värväsivät skinejä jäseniksi.

Lopulta skinit yhdistettiin uusnatseihin.

Skiniryhmien vastustus kohdistuu ulkomaalaisten lisäksi myös seksuaalisesti poikkeaviin ja vammaisiin.

Kommentit

Miksi ette puhu sosiaalisesta pommista eräiden maahanmuuttajien keskuudessa,.
Ovatko nämä nahkakuulat ainoa ihmisryhmä enää jäljellä joita vai ja saa,pitää julkisesti syrjivä ja haukkua.

Fagotti No

Minusta huomattavasti suurempi uhka ovat ilman oman toimialansa koulutusta ja loppututkintoa olevat ministerit, jotka tekevät päättömiä lakiehdotuksia ja sorkkivat valtakunnan asioita vasten parempaa tietoa.

Yhtä pahaa jälkeä tekevät muut maallikot, kuten kunnanvaltuuksien ja lautakuntien jäsenet, joista useilla on korkeintaan lukion päästötodistus ja kesken jäänyt uimakandidaatin koulutus.

Poliitikoille pääsykokeet

Minustakin huomattavampia uhkia on olemassa, mutta pidän myös tätä huomattavana uhkana josta on hyvä olla tietoinen.

Kummallinen ilmiö nettikeskusteluissa tiettyjen tahojen puolelta on tuo asenne että "miksi tästä uutisoidaan kun on huomattavampiakin uhkia olemassa???" Mikä se on sitten se kaikista huomattavin uhka josta kuuluu ainoana asiana maailmassa uutisoida?

Rantojen mies

Katso sitä, mitä sormi osoittaa, äläkä sormea.

Toin tämän poliitikkoasian esiin, koska ääriliikkeet ovat ilmiönä seurausta epäkunnioittavasta ja ammattitaidottomasta oman kansan oikeuksien ja hyvinvoinnin polkemisesta. Ei voi eikä pidä olla niin, että suvaitsemme kansamme naurettaviksi ulkomaalaisten hyväksikäyttämiksi pelleiksi, mutta emme suvaitse omaa kansaamme. Hyväksykäämme kaikesta huolimatta erilaisuutta myös suomalaisten keskuudessa.

Poliitikoille pääsykokeet

" He ovat enemmänkin sosiaalinen pommi kuin poliittinen uhka. He ovat pääosin noin 20-vuotiaita työttömiä ja päihdeongelmaisia, jotka hakevat hyväksyntää samankaltaisten keskuudesta."
Heh heh. "Faktat" on muutenkin hallussa tässä jutussa :D

Uunot

Mitä sitten vaikka oisivat järjestämässä viikon kestävää festivaalia? Mielestäni kyseinen ryhmittymä on kuitenkin tuollakin omissa oloissaan ja siitä nyt ei luulis olevan ulkopuolisille haittaa?

jeesuksen perkele

Pallollamme on poliitikkojen lisäksi muitakin vaarallisia ryhmittymiä; uskonnolliset.

Heidän uskonsodissaan ja päivittäisessä elämässään järjestämiensä invalidien ja ruumiiden määrää en edes uskalla lähteä arvioimaan.

Poliitikoille pääsykokeet

Levy- ja keikkaarvosteluissa olisi manittava onko kyseessä vasemmistolainen vai oikeistolainen suuntaus, ja onko ääri. Myös sääennusteissa olisi hyvä olla mukana samat määreet, että tietää onko luvassa ilmastonmuutosta vai ei.

Suomalainen

"Mielestäni kyseinen ryhmittymä on kuitenkin tuollakin omissa oloissaan ja siitä nyt ei luulis olevan ulkopuolisille haittaa?"

No on sikäli on, että aseilla ammuskelu ei vaan kuulu kaupunkielämään riippumatta siitä kuinka kriittinen maahanmuuttopolitiikkaa kohtaan sitten onkaan.

"Ei voi eikä pidä olla niin, että suvaitsemme kansamme naurettaviksi ulkomaalaisten hyväksikäyttämiksi pelleiksi, mutta emme suvaitse omaa kansaamme."

Mitä sä oikein selität? Millä tapaa ulkomaalaiset käyttävät hyväkseen suomalaisia? Ja sitäpaitsi suvaitseminen on ihan eri asia kuin hyväksyminen. Mä hyväksyn ympärilleni ihmisiä jotka näyttävät erinäköisiltä ja uskovat eri uskontoja, tai ovat uskomatta. Sen sijaan en suvaitse tuollaista sun kaltaista vihanlietsontaa ja vääristelyä jota porukka tunkee jatkuvasti foorumeita ja kommenttipalstoja täyteen osoitellen ulkomaalaisia kaikesta mahdollisesta pahasta. Tuomitaan ihmiset tekojen, ei olemuksen mukaan. Väkivaltainen ihminen on väkivaltainen ihminen ja pitää saattaa vastuuseen teoistaan - ja tässä uusnatsien porukassa sitä väkivaltaista ihmismassaa kyllä tuntuu riittävän.

thames

Mieti kertomaani, kun olet ollut 6 päivää polttamatta myssyä. Kyllä ne tetriksen palikat jossain vaiheessa kolisevat paikoilleen. Jollet sitä ennen unohtanut tätä keskustelua.

Poliitikoille pääsykokeet

"Suomessa on nykyään vain kymmeniä uusnatseja eli skinejä. Vielä 90-luvulla yhteisöön kuului lähes tuhat jäsentä."

Eli uhka on pienentynyt murto-osaan aikaisemmasta?

Kukkamekkosetä

No on sikäli on, että aseilla ammuskelu ei vaan kuulu kaupunkielämään riippumatta siitä kuinka kriittinen maahanmuuttopolitiikkaa kohtaan sitten onkaan. Jos kiitos lukisit ton perättömän lehtijutun ajatuksen kanssa niin huomaisit että skinit eivät ole ampuneet? Ja vielä haluaisin takertua tuossa jutussa mainuttuun päihdeongelmaan niin testataan vaikka 100 skiniä ja sata vihreää niin oon varma että vihreiltä löytyy 99% enemmän huumaavia aineita verestä.

jeesuksen perkele

Hei testataan vaan! Voitaisiinko samalla katsoa myös rikosrekisterit? Kummat on syyllistyneitä enemmän pahoinpitelyihin ja muihin väkivaltatekoihin?

thames

Niin että kaikki mistä on niille väkivaltatuomioita tullu on ollu yksin ja ainoastaan skinejen aloittamia tappeluja? jos näin ei ole vaan heitä on provosoitu puolustamaan itseään ja vastapuoli on siinä sitten turpaansa saanu niin miksi silloin tarvii rikosilmoitus tehdä?

jeesuksen perkele

Oho! Totta! Moni vihreäkin on ehkä saattanut vahingossa juoda jotain alkoholia tai polttaa kannabista luullen sitä tupakaksi. No kaikkea voi käydä eikä pidä yleistää. Vai mitä?

thames

Työtön,alkoholia paljon käyttävä,muiden työttömien poliisien kanssa hengaileva, marinoi ajatuksensa vain poliisien maailmankatsomuksella niin KYLLÄ poliisikin on uhka!

mörökölli

Jos stereotypioihin mennään, niin siinä missä vihreistä löytynee myssyttelijöitä niitä löytyy myös skineistä, mutta skini on agressiivinen myös pilivessä, koska pohjalla on usein myös alkoholia ja amfetamiinia, jotka eivät hormoonien kanssa tee kovin hyvää käytökselle - ja kyllä, tiedän skiniporukoita, tiedän että amfetamiini on suosittua niiden keskuudessa - ja tapulikaupungin ostarilla paikalliset skinit tunnetusti ovat mm. myyneet alle 15-vuotiaillekin amfetamiinia - surullista, hyvin surullista.
Enkä ole skinejä jotka blossista kieltäytyvät paljoa nähnyt - vielä vähemmän jotka kieltäytyvät myös amfetamiinista seka horkasta, yleensä kumpikin kuuluu "treeniohjelmaan".

Joo, ja olen tuntenut enemmän absolutisti vihreitä kuin absolutisti skinejä - hassua, kun porukat joissa liikun koostuvat suurelta osin vasemmistolaisista ja skineistä, mutta eiköhän jokin tämänkin trollaa valehteluksi - tai väitä perusteettomaksi, kun en pysty tarjoamaan todisteita (joita ei yllä olevat vihreiden panettelijatkaan pysty tarjoamaan. Har har har.

Inu-Yasha (STP)

Entä kaikkien muiden ääriliikkeiden toiminta, olisiko niiden aiheuttamasta uhkasta syytä keskustella. Äkkiä mediatietojen mukaan Helsingin päärautatieasemalla on turvallisuusuhkia ilmentynyt huomattavasti viime aikoina. Ilmeisesti siihen ei ole syynä artikkelissa esiintyvä ryhmä.

Mutta lopuksi todettakoon, että otsikon aiheella on helppo yrittää herättää mielenkiintoa lukijakunnassa.

ökkelis

Helsinginssä on natsiongelma. Tässä linkissä myös toimijat. Samat henkilöt on tuomittu joukkopahoinpitelyistä ym. Ei mikään pikkujuttuja.

http://www.laitos.fi/helsingilla-on-natsiongelma.html

"...Mustan sydämen kerhotilan yhteydet 1990-luvun natsiliikehdintään eivät jää Enrothiin. Monet Mustan sydämen mainostamista keikoista on järjestetty 90-luvulla toimineen ja Skinivalkoinen Suomi -dokumentista tutulla Helsinki Skins -nimellä. Nimi on lyhenne Helsinki Skinheadsistä, joka on myös vuonna 1997 rekisteröity yhdistys, jonka yhtenä nimenkirjoittajana toimii Jarkko Petteri Räsänen. Hänet tuomittiin Enrothin ja kymmenien muiden tapaan Kontulan joukkopahoinpitelystä. Mustan sydämen kerhotilan viimeisimmällä keikalla yhtenä järjestäjänä oli myös aktiivisuudensa huipun jo pari vuotta sitten ohittanut Oriveden Blood & Honour"

Tekijät vastuuseen

"Mitä sä oikein selität? Millä tapaa ulkomaalaiset käyttävät hyväkseen suomalaisia?" Mitä sä oikein selität? Kuinka moni ulkomaalainen on oikeasti tullut töitä tekemään suomeen eikä vain sosiaalietuuksian perässä? Lypsävät valtiolta kaiken rahan minkä saavat, kyllähän se tietynlaista hyväksikäyttöä on.
"Tuomitaan ihmiset tekojen, ei olemuksen mukaan. " No sitten varmaan pitää tuomitakkin, joka päivä lehdissä lukee kuinka ulkomaalainen/tummaihoinen mies/miehet raiskannu/ryöstänyt. Joko olet erittäin hidasälyinen tai asut erakkona metsässä.

Sirpa

Taannoisessa yhteiskuntarauhaa ja demokratiaa koskevassa riskianalyysissään Suojelupoliisi määritteli Jussi Halla-ahon johtaman Suomen Sisun ja Batsin natsijärjestöiksi.

Bats on natsiskinheadien perustama rikollillisjärjestö, joka kuuluu ns. liivijengeihin. Bats on osa järjestäytynyttä rikollisuutta ja harjoittaa huumekauppaa. Alkuperäinen ydinryhmä koostui Joensuun natseista, jotka innostuivat 1990-luvulla rahoittamaan "maahanmuuttokritiikkiä" amfetamiinilla. Osa Joensuun skineistä päätyy perussuomalaisiin fasisteihin, osa Suomen Sisun natseihin ja osa Batsiin huumekauppiaiksi. Jotkut todennäköisesti kahteen jengiin, ellei peräti kaikkiin kolmeen.

Monet skineistä ryhtyivät itse käyttämään amfetamiinia saadakseen siitä aatteellista puhtia "maahanmuuttokriittiseen" katutyöhön. Vankila tuli myös tutuksi skinheadeille, jotka saivat pitkiä vankeustuomioita suurista itärajan takaa hankituista laittomista aseista. Poliisi takavarikoi natseilta mm. käsikranaatteja.

Joku toimittaja voisi ottaa asiakseen selvitellä Joensuun skinheadien mielenkiintoisen historian ja perussuomalaisten, skinheadien, Suomen Sisun ja Batsien väliset kytkökset.

Minä se vaan

Skini ja ylpeä siitä ylpeä siitä myös .. en tykkää huumeista ja lisäksi olen absolutisti enkä tiedä yhtäkään true skiniä joka huumeita käyttäisi . ja lehtiinkin syötetään paskaa ennenkun edes on otettu asiasta kokonaisuudessaan selvää .. lisäksi et ole rasisti koska pidät ulkomaalaisista mutta etkö ole rasisti jos et pidä minusta ? .

Avioliitossa periaatteensa kanssa .