Ruoka

MasterChef -kokit perustivat oman firman

Mika Tuomonen, Lauri Skyttä ja Aki Keskitalo uskovat itse tehdyn ruuan menestykseen. Miesten omistamassa Social Foodissa ihastusta ovat herättäneet muun muassa patongit, joiden salaisuus vuorokaudeen vetäytyminen jääkaapissa ennen taikinan nostattamista.

Heli Koivuniemi

Tv:n ruokaohjelmat saattavat vaikuttaa sirkushuvilta, mutta ruokaan intohimoisesti suhtautuville harrastajille ne voivat olla ponnahduslauta uudelle uralle.

Näin kävi it-alan asiantuntijalle, sisustusarkkitehdille ja baarimestarille.

Voitto Master Chef -ohjelman ensimmäisen kauden finaalissa enteili it-alalla työskennelleelle Mika Tuomoselle lähtölaskentaa silloisista töistä.

Työpaikalla Tuomosen lähtöä osattiin jo odottaa. Voitosta kului kuitenkin vielä vuosi ennen kuin hetki oli sopiva.

Tällä välin Tuomonen oli pitänyt ravintolapäivinä pop-up-ravintolaa ja ehdottanut yhteistyötä sisustusarkkitehtina toimivalle kanssakilpailijalleen Lauri Skytälle.

 

Jos haluaa nopeasti kotiin, on tehtävä työnsä vauhdilla.”

Kun Tuomonen ja Skyttä lopulta allekirjoittivat lounaspaikan vuokrasopimuksen, miehet irtisanoutuivat palkkatöistään.

 

– Hiukan sitä mietti, kun ei ollut tietoa, milloin seuraavan palkan saa ja saako lainkaan, he pohtivat vajaa puoli vuotta myöhemmin.

Harrastajakokit myöntävät, että rutiinien pyöritykseen tuhraantui aluksi liiaksikin aika. Nyt he arvelevat otteidensa olevan jo ammattimaisempia.

– Siperia opettaa. Jos haluaa nopeasti kotiin, on tehtävä työnsä vauhdilla, Tuomonen kuittaa.

Kun vuorokaudessa eivät tunnit riittäneet, he pyysivät apua tuntemaltaan Kira Åkerström-Kekkoselta. Myöhemmin miehille selvisi, että heidän apulaisensa oli kirinyt hänkin kolmannella kaudella voittoon.

– Kiran muutamaksi tunniksi tarkoitetut työpäivät venyi 12 tuntiin. Kolme kuukautta hän oli meillä töissä, mutta sitten edessä oli muutto Yhdysvaltoihin miehen työn perässä, Tuomonen muistelee. Nyt kaksikko seuraa naisen menoa jenkeissä Facebookista.

Åkerström-Kekkosen tilalle parivaljakko otti Aki Keskitalon, baarimestarin, johon he olivat tutustuneet Master Chefin bootcampilla.

Palaset loksahtivat kohdalleen.

Master Chef -kaverukset eivät tuudittaudu ajatukseen, että pelkkä julkisuus riittäisi ravintolayrittäjänä menestykseen.

– Kyllä ruuan on oltava laadukasta. Ja vakioasiakkaat ratkaisevat tulevaisuuden, tiimi tietää.

Raaka-aineet nykyinen kolmikko kertoo valitsevansa huolella. Tähän mennessä lounaslistan annoksissa ovat vilisseet speltit, ohrasuurimot, linssit, kuskusit ja tuoreet yrtit. Lounailla tarjottavan maukkaan, rapeakuorisen patongin salaisuuskin on juuri ja pitkä nostatus.

Kustannussyistä uunituoreilla ravintoloitsijoilla ei ole varaa valmistaa lounasta roskiin heitettäväksi. Ekologisuus on tietoinen valinta, mutta aiheuttaa joskus hienoisen ongelman.

– Välillä on käynyt niin, että jokin ruokalaji on päässyt loppumaan ennen viimeisen ruokailijan saapumista. Mutta aina on jotain ollut tarjota, Mika Tuomonen nauraa.

 

Laadusta emme tingi, vaikka se maksaisi.”

 

Pelkästä lounasruokalasta kolmikko ei leipäänsä tienaa. Sen lisäksi heidät nähdään erilaisissa kaupunkitapahtumissa ja festareillakin.

Mutta massatapahtumissakaan he eivät luovu ruokafilosofiastaan.

– Laadusta emme tingi, vaikka se maksaisi. Hiukan pohdittiin, maksavatko ihmiset esimerkiksi makkarasta 2,5 euron sijaan 5 euroa.

Nyt heillä on jo kokemusta, mikä myy. Haukiburgeri on ollut yksi myyntihiteistä.

Kolmikon pitämissä kokkikouluissa menestystä ovat niittäneet myös makkarakurssit. Ajatuksena on, että kursseilla oppii tekemään sellaista, jota kotona ei ehkä uskalla kokeilla. Kurssilta opitun voi sitten siirtää kotikeittiöön.

Entä, jos kotona ei ole esimerkiksi lihamyllyä?

Makkaraa voi valmistaa ilman myllyä ja sähköisiä vempaimiakin, Tuomonen muistuttaa.

– Kunhan pyydät, että kauppa jauhaa lihan sinulle valmiiksi. Ja pursotinpussilla saa makkaran suoleen, kun käyttää hiukan voimaa.

–  Sitä paitsi jo sadalla eurolla yleiskoneeseen saa hankittua lihamyllyn osan ja makkarasuppilon.

Master Chef -kolmikon arvio nousevista ruokatrendeistä:

Itse tehty jäätelö

– Osa on saattanut pettyä, kun on ostanut halvemman koneen. Hyvällä jäätelökoneella jäätelön valmistaminen on ihan toinen juttu.

Itse leivottu leipä

– Itse tehtyä leipää ei voita mikään. Nyt tehdään juureen myös vaaleaa leipää.

Villiyrtit ja sienestys

– Korianteria ja muita kaukomaiden tuoreyrttejä tai sieniä ei tarvitse ostaa kaupasta, kun kotipihaltakin löytää maukkaita vaihtoehtoja. Esimerkiksi suolaheinä on oiva raaka-aine ruuanlaitossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Mestarismies avaa Makkarakeitaan8.5.2012 13.51

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu