Jalkapallo-ottelut K-18

Suomen jalkapallokausi pyörii kiivaassa tahdissa. Keskikesällähän sitten tahti harvenee, kun kentät ovat priimakunnossa.

Olen seurannut aika monta Veikkausliigan, Ykkösen ja Kakkosen ottelua ja mieleen on jäänyt yksi kummallinen piirre tässä suomalaisessa jalkapallokulttuurissa. Palloliitto ja Veikkausliiga haluaa jalkapallo-otteluista iloisia ja tunteita herättäviä perhetapahtumia. Moni ottelu menee kuitenkin pilalle, kun kotijoukkueen tai vierasjoukkueen niin sanotut faniryhmät aukaisevat suunsa.

Kannustushuudot ovat niin täynnä erilaisia suomalaisia kirosanoja, että tällaista parkkiintunuttakin katselijaa jo hävettää. Lisäksi fanijoukot aiheuttavat järjestyshäiriöitä ja aineellisia vahinkoja.

Monessako paikassa esimerkiksi yleisövessoja on tuhottu tai katsomon penkkejä rikottu? Vastaus on: aika monessa.

Seurat vielä myyvät kausikortteja näille niin sanotuille faneille. Kaikkein omituisinta on se, että joukkueet heti pelin jälkeen rientävät kiittämään näitä faneja. Tarkoittaako se, että joukkue hyväksyy kaikki fanien tempaukset? Ilmeisesti. Kannattaisiko harkita sitä, että jalkapallo-ottelut olisivat K-18?

Veikkausliigassa on syntynyt uusi supertähti. HJK:n vasta 17-vuotias Joel Pohjanpalo on lyönyt itsensä läpi suomalaiseen huippujalkapalloon. Kauden ensimmäisessä liigaottelussa ”Jolle” , teki heti hattutempun. Maaleja syntyi myös Suomen cupin otteluissa.

Ei ihme, että ulkomaiset suurseurat ovat kiinnostuneita hänestä. Jollehan kävi jo keväällä Liverpoolin testattavana ja suurseura tarjosi hänelle heti sopimusta, jonka Jolle kuitenkin vielä hylkäsi.

Nyt HJK:n otteluissa käy muiden eurooppalaisten suurseurojen kykyjenetsijöitä tarkkailemassa Pohjanpaloa. Vielä tässä vaiheessa Jolle ja tukijat ovat kuitenkin rauhallisia ja johdonmukaisia.

Itse olen sitä mieltä, että hänen kannattaa pelata täällä liigaa, käydä koulunsa loppuun ja mahdollisesti vielä armeijakin. Ei hänen taitonsa katoa mihinkään. Päinvastoin ne paranevat ja häneen kohdistettu kiinnostus tulee vielä kasvamaan.

Toivottavasti HJK ei ala painostaa Jollea liian aikaisin ulkomaille. Pohjanpalon pelaaminen täällä vielä pari kautta olisi hyvä niin hänelle itselleen kuin suomalaiselle jalkapalloilulle.

Vaikka sarjat ovat alkupuolella, tutut joukkueet ovat liigassa olleet vahvoja – lukuun ottamatta FC Honkaa, jonka peli ei ole kulkenut odotetulla tavalla. Syitä siihen on varmasti monia.

Todellinen yllättäjä on ollut etukäteisveikkauksissa putoajaksi tuomittu MyPa. Se taistelee pienellä pelaajaringillä liigan kärkisijoista. Tämä on hyvä osoitus siitä, että myös järkevästi pienellä budjetilla rakennetulla joukkueella on menestymismahdollisuuksia.

Kauhea Kankkunen -kolumnien kirjoittaja on Jalkapallotoimittajat Pallokopla ry:n puheenjohtaja.

 

Käyttäjän Jorma Kankkunen kuva
Jorma Kankkunen