Merihakaan rakennetaan sauna, joka ei saastuta

Tämä on ollut totaalinen projekti, kulttuurisaunan suunnittelijat ja toiminnan vetäjät Tuomas Toivonen ja Nene Tsuboi toteavat rakennustyömaalla.

Anneli Tuominen-Halomo

– Tästä tulee Suomen energiatehokkain sauna, jonka hiilijalanjälki on lähes nolla, Fortumin markkinointi- ja viestintäjohtaja Aki Koskinen kehuu Merihaan rantaan rakennettavaa Kulttuurisaunaa.

Saunassa käytetään sekä bioenergiaa, aurinkosähköä että vesivoimaa. Energiajärjestelmän rakentamisesta vastaa Fortum.

Kiuaskivet ovat Orimattilan periodiittiä.”
Kulttuurisaunaa varten ei ole kehitetty uusia ratkaisuja, mutta energiajärjestelmässä yhdistetään olemassa olevia ja toimiviksi todettuja innovaatioita uudenlaiseksi kokonaisuudeksi. Suunnittelijat ovat esimerkiksi perehtyneet tarkkaan vanhojen yleisten saunojen kiukaisiin.

Kiuas on perinteinen, kertalämmitteinen kiuas. Kiuaskivet ovat Orimattilan periodiittiä ja niitä mahtuu kiukaaseen tonnin verran.

Puupelleteillä lämpiävä kiuas tuottaa löylyn sekä naisten että miesten löylyhuoneeseen. Pelletien poltossa hyödynnetään voimalaitosten käyttämää kaksivaiheista polttotekniikkaa.

Kiukaan hukka- ja jälkilämmöllä lämmitetään talvella rakennuksen muita tiloja. Palokaasujen tehokkaalla talteenotolla saadaan lämmitettyä vesivaraaja.

Rakennuksen viherkatolle sijoitetaan aurinkoenergiaa varaavia ohutlevykennoja. Aurinkoenergiaa käytetään kahvilan kylmälaitteiden ja kassakoneen toimintaan. Viherkattoa voi käyttää myös hyötyviljelyyn.

Koska kulttuurisauna sijaitsee rantaviivalla, merivesipiiriä voidaan talvella käyttää tuloilman esilämmittämiseen ja kesällä merivettä hyödynnetään tilojen viilentämisessä.

– Kun saamme saunasta käyttökokemuksia, ratkaisuja voidaan hyödyntää myös muussa rakentamisessa, arkkitehti ja ekologisen rakentamisen asiantuntija Tuomas Toivonen sanoo.

Viherkattoa voi käyttää myös hyötyviljelyyn.”

Tavoitteena on, että mahdollisimman paljon saunan tarvitsemasta energiasta tuotetaan käyttöpaikassa. Tähän mennessä tehtyjen laskelmien pohjalta tiedetään, että käyttöveden lämmittämiseen tarvitaan eniten energiaa. Silloin kun rakennuksen oma energiantuotanto ei riitä, ostetaan sähköverkosta vesivoimaa.

Kulttuurisaunaksi ristitty yleinen sauna on osa World Design Capital Helsinki 2012 -ohjelmaa. Hanke kiinnostaa myös ulkomailla.

Käyttäjän Anneli Tuominen-Halomo kuva
Anneli Tuominen-Halomo