Rengasmiehen apu tulee polkien paikalle

Rengasmies Jouni Hurskainen oli tekemässä pyörähuoltoja Pohjois-Haaga-päivillä, kun Johanna Taskinen tuli näyttämään pyöräänsä, jonka jarruilla oli taipumusta hirttää kiinni kesken ajon. Rengasmies viritti pyörän kuntoon ja Taskinen pääsi jatkamaan matkaansa.

Jari Peltoranta

LVI-insinööri Jouni Hurskainen halusi tehdä tänä kesänä jotakin erilaista insinöörihommien vastapainoksi. Esimerkiksi polkupyörien korjausta, täysipäivätyönä.

Himopyöräilijälle pyörän korjaus on tuttua puuhaa ja kokopäiväinenkin pyöräily nautintoa.

– Pikkupojasta asti olen polkupyöriä rakennellut kaikista mahdollisista raadoista, joita on naarattu puistojen ojista ja vastaavista. Raadot on purettu osiksi ja rakennettu niistä sekalaisen näköisiä polkupyöriä. Meillä oli lapsena leikkimökissä pyörähuoltokin, jossa rakennettiin kavereille fillareita. Sitten kiinnostuin maastopyöräilystä ja maastopyöräendurokilpailusta. Olen myös tehnyt pitkiä pyöräretkiä, joista pisin oli 4 600 kilometrin mittainen lenkki Rostockista Nizzaan, Hurskainen kertoo pyöräilytaustoistaan.

Helsingin polkupyörälähetit ovat aiempina kesinä tehneet sivutoimisesti pyöränhuoltohommaa. Hurskainen kuuli, että lähetit eivät tänä kesänä jatka sivuhommaansa ja päätti ottaa haasteen vastaan.

– Tähtimerkit olivat niin sanotusti oikeassa kulmassa. Oli valmis liikeidea vapaana ja henkilökohtainen elämä sillä mallilla, että voi tehdä tällaista taloudellisesti vähemmän tuottavaa hommaa. Näen tämän vähän polkupyöräkulttuuritekonakin. Saattaa vähentää joidenkin pyöräilijöiden pyöräilykynnystä, kun tietää, että tien päälläkin voi saada apua, Hurskainen pohtii.

Hän aloitti pyöränkorjaajan työt toukokuun alussa Helsingin Pyörämies -nimellä. Tieto palvelusta on levinnyt nopeasti puskaradion sekä netin kautta ja avuntarvitsijoita on riittänyt. Rengasmies palvelee Kehä I:n sisäpuolella.

Rengasmiehen voi pyytää myös kotipihalle tai työpaikan pihalle korjaamaan ajopelin. Pyörän perushuoltokin järjestyy.

– Töitä on ollut niin paljon kuin olen ehtinyt tehdä, Hurskainen kertoo.

Hurskaisen firman virallisena nimenä on Bicycle Repair Man. Nimi juontuu Monty Python-ryhmän televisiosketsistä.

– Sketsissä kaikki tavalliset kaupungin kansalaiset olivat teräsmiehiä ja kulkivat kaduilla teräsmiehen asu ja viitta päällä. Yhdellä teräsmiehellä oli salainen identiteetti, eli hän oli salaa polkupyöräkorjaaja. Sketsissä yhdeltä tavalliselta teräsmieheltä hajoaa polkupyörä ja pyöränkorjaajateräsmies käy kulman takana vaihtamassa varusteet ja tulee korjaamaan rikkoutuneen pyörän. Kaikki muut teräsmiehet ihailevat häntä, Hurskainen nauraa.

Äänenpainot kertovat, että sketsi on selvästi tehnyt vaikutuksen mieheen. Siltä pohjalta tämä kesätyö tuntuu hyvin luontevalta ratkaisulta.

Helsingin Rengasmies palvelee syyskuun loppuun saakka arkisin kello 7-18 ja lauantaisin 9-18. Lisätiedot rengasmies.com