Poliisi: Kortitta ajajien henkilötunnukset oppii ulkoa

Suomessa kirjattiin Liikkuvan poliisin mukaan viime vuonna 27 000 tapausta, joissa kuljettajalla ei ollut ajo-korttia.

– Määrässä ei suinkaan ole kyse siitä, että yhteensä 27 000 henkilöä olisi ajanut kortitta. Pöydälläni on tällä hetkellä nuoren miehen paperit, joka on jäänyt 21 kertaa vuoden aikana kiinni kortitta-ajosta, rikoskomisario Juha Juurinen kertoo.

Virkavalta on tottunut näkemään pääkaupunkiseudulla toistuvasti samoja henkilöitä ratissa, jotka ajavat ilman korttia. Useissa tapauksissa kortti on ”hyllyllä kuivumassa” muun muassa rattijuopumuksesta tai useista liikennesakoista.

Jotkut eivät ole koskaan saaneetkaan ajokorttia.

Vantaan Tikkurilassa jäi tiistaina kiinni huonokuntoisella bemarilla ajellut 16-vuotias, joka tavattiin ratista jo 31. kerran vuoden aikana.

He eivät jaksa odottaa kortin puolen vuoden kuivumista.”
– Jossain vaiheessa oppii muistamaan kortitta-ajajien henkilötunnukset. Nämä ovat jo luopuneet toivosta saada korttinsa takaisin. He eivät jaksa odottaa puolen vuoden kuivumista, vaan ajavat uudestaan ja uudestaan ajokiellossa. Siitähän se kortin saaminen viivästyy.

Kortitta-ajamisia paljastuu eniten liikenneratsioissa. Myös epäilyttävien ajoneuvojen pysäyttäminen paljastaa usein kortitta-ajon.

– Huonokuntoisia autoja pysäytetään ja samalla tietenkin tarkistetaan ajokortti.

Ilman ajo-oikeutta ajamisesta seuraa ensin sakot, jotka riippuvat kuskin verotettavista tuloista. Ensimmäisestä saa yleensä 20 päiväsakkoa. Jos rikos toistuu toisen vuoden aikana, sakko nousee 24 päiväsakkoon. Kolmas vuosi nostaa neljällä päivällä eli 28 päiväsakkoon. Vuoden sisällä kuudesta kortitta-ajosta tehdään rikosilmoitus.

– Seuraukset ovat liian heppoisia, mutta myös ajokortin saamista voisi helpottaa. Voisiko sen sisällyttää vaikka ammattikoulujen opintoihin, Juurinen pohtii.

Käyttäjän Vera Miettinen kuva
Vera Miettinen