Mihin unohtuivat yksityisautot?

(PÄÄKIRJOITUS) Helsinki on laatinut uuden maankäytön ja asumisen toteutusohjelman. Toimenpiteet yksityisautoilun edistämisestä on kuitenkin jätetty pois ohjelmasta.

Toteutusohjelmassa painotetaan vain joukkoliikenteen ja kevyen liikenteen merkitystä asuinalueiden suunnittelussa. Esille myös tuodaan pyrkimykset edistää vähäautoisten ja autottomien asuinkortteleiden rakentamista.

Ne ovat totta kai hyviä tavoitteita ympäristön, asukasviihtyvyyden ja autoruuhkien vähentämisen kannalta. Silti maankäytön toteutusohjelma on ristiriidassa Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman, Helsingin kaupungin investointiohjelman ja valtion tiesuunnitelmien kanssa. Nämä suunnitelmat sisältävät lukuisia yksityisautoilua edistäviä hankkeita, kuten esimerkiksi Kehä I:n Kivikon eritasoliittymä, Kehä II:n jatko sekä Herttoniemen Linnanrakentajantien ja Sörnäisten autotunnelit.

Maankäyttöohjelman puutteet on nostanut lausunnossaan esille Helsingin Yrittäjät ry. Yhdistyksen mielestä yritysten liiketoiminta tarvitsee autoja ja toimivaa tieverkkoa. Yhdistys vaatii, että joukkoliikenteen lisäksi myös yksityisautoilu on tasapuolisuuden nimissä otettava huomioon maankäytön suunnitelmissa.

Käyttäjän Jani Jakonen kuva
Jani Jakonen