Paikallisurheilu

Pikkujättiliigasta ponnistetaan Baranovin akatemiaan

Alexander Baranovilla on kova haaste saada nimikkoakatemiansa avulla FC Konnun jalkapalloilijoista oikeita pelimiehiä.

Aki Saranen

Yli 20 joukkueen FC Kontu kuuluu Suomen suurten jalkapalloseurojen joukkoon. Sitten naisten SM-sarjajoukkueen menestystä ei ole kuitenkaan sadellut sinipaitaisille.

Vuonna 1999 syntyneet pojat ovat haastaneet ikätovereitaan kotimaassa ja ulkomailla, mutta monet muut joukkueet ovat enemmän suuntautuneet harraste- kuin huippufutikseen.

Moni kontulainen on aloittanut pelaamisen Pikkujättiliigassa. Vuonna 1991 käynnistetty liiga kerää yhä vuosittain satakunta 5–7-vuotiasta potkijaa. Kuinka näistä pikkupelureista ja Konnun joukkuepelaajista saataisiin menestystiimejä. Tätä alkoi ensi työkseen pohtia tuore valmennuspäällikkö ja Jakomäen-hallin isäntä Tero Elomaa.

Hän törmäsi sattumoisin vanhaan tuttuunsa 52-vuotiaaseen Alexander Baranoviin ja pian syttyi idea Baranovin akatemiasta. 12–14-vuotiaiden taitavimmat ja innokkaimmat saisivat siellä oppia EM-turnausmaa Ukrainan mestaruusliigassa aikoinaan loistaneelta ja Kiovan Arsenalia valmentaneelta suomenukrainalaiselta.

UEFA:n pro-lisenssivalmentajalle ja yliopistossa koutsiksi kouluttautuneelle fanaattiselle futismiehelle kelpasi juniorivalmennusvastuu. Karhusaarelainen sementin maahantuoja suostui aketemiarehtoriksi toivoen kohua kaipaamattomana miehenä kuitenkin, ettei akatemiaa nimikoitaisi hänen mukaansa.

– Olosuhteet ovat meillä nyt niin erinomaiset, että on paikka kehittää akatemiaa, uhkui FC Konnun varapuheenjohtaja Juha Laarko viitaten Kontulan suuriin nurmi- ja tekonurmikenttiin sekä syksyllä avattuun Jakomäen-halliin.

– Emme koskaan pysty kilpailemaan HJK:n ja Hongan kanssa, mutta jos saataisiin seuraan parempia junioripelaajia ja voitaisiin pitää heistä huolta pitempään, toivoo Laarko.

Kuinka Baranov sitten pyrkii kehittämään juniorifutareita?

– Jalkapalloa ei voi pelata silmät kiinni. Silmät irti pallosta, aloittaa Baravov haastatteluluentonsa ja näyttää esimerkin kyyristelystä.

Oppitunnin nimi lienee pelisilmän kehittäminen.

Baranov tietää myös, että taidon kehittämiseksi tarvitaan lukemattomia toistoja. Toisaalta uusien asioiden oppiminen ei onnistu, jos jauhetaan harjoituksissa vuodesta toiseen yhtä ja samaa. Tarvitaan monipuolisia, taitoa kehittäviä treenejä sekä tietenkin menoa ja meininkiä.

Karismaattinen korsto osaa myös tarttua virheisiin ja korjata niitä temperamenttisesti oman esimerkin tuella. Näin juniorit omaksuvat opit nopeasti.

Tuntuman palloon ikifutari on säilyttänyt pelaamalla kolmosta 20–30 vuotta nuorempien kanssa Spartakin joukkueessa. Maalejakin on syntynyt vielä.

Valmennuspäällikkö Elomaa suunnittelee Baranovin akatemian käynnistämistä viimeistään syksyllä.

– En tiedä mikä on aikataulu, mutta voin aloittaa vaikka heti, uhkuu rehtori.

Akatemiassa ainakin 11–13-vuotiaiden joukkueisiin kuuluvat parhaat pojat saisivat ”palkinnoksi” lisätreeniä.

– En halua kilpailla joukkuevalmentajien kanssa. Meidän täytyy auttaa toinen toisiamme, rauhoittelee Baranov.

– Haluaisin, että tämä toisi seuraan uskottavuutta ja uuden taitotason, kiteyttää Elomaa.

Syyssuunnitelmiin kuuluu myös FC Konnun avoin taitokoulu. Perjantaina Baranov lähti tietenkin Ukrainaan katsomaan kuningas jalkapallon EM-kisoja.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikallisurheilu

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu