Lauantaina alkava Jukola uhkaa ruuhkauttaa Hakunilaan vievät tiet

Venlojen joukkueita on tämän vuoden Jukolaan ilmoittautunut 1 266. Naisten neliosuuksisen viestin avaajat säntäävät maastoon lauantaina kello 14. Kuva viime vuodelta.

Aki Saranen

Jukolan viesti Vantaan Hakunilassa tulee olemaan isoin Jukola, joka on tähän mennessä järjestetty. Suunnistajia sinne on tulossa noin 17 000.

Tapahtuma tuottaa järjestäjille muutenkin raskaasti liikennöidyllä alueella omat haasteensa. Se vaatii kärsivällisyyttä omalla autolla paikalle tulevilta ja muuten siellä päin liikkuvilta.

Järjestävä organisaatio on pohtinut mahdollisia ongelmia parin vuoden ajan tehden yhteistyötä Vantaan kaupungin kanssa. Lisäksi Vantaan kaupunki on perustanut erillisen Jukola-työryhmän.

– Ne asiat, joihin voidaan vaikuttaa, on nyt saatettu loppuun. Yhtäkään kiveä ei ole jätetty kääntämättä. Hakunilan sijainti toki aiheuttaa ruuhkautumisriskejä, toteaa Vantaan kaupungin perustaman työryhmän ryhmänjohtaja Veli-Matti Kallislahti.

– Työryhmä on kokoontunut säännöllisesti viimeisen puolentoista vuoden ajan. Päälle tulevat pienemmät työryhmät, jotka ovat kokoontuneet erikseen pohtimaan näitä asioita, Kallislahti jatkaa.

Jukolan järjestäjien ja Vantaan kaupungin lisäksi liikennesuunnittelussa ovat olleet mukana Ely-keskus ja poliisi.

Hakunilan sijainti ja etenkin Kehä III:n läheisyys ovat olleet järjestäjille suurimmat haasteet. Pääkaupunkiseudun tiheä tieverkosto antaa onneksi myös mahdollisuuksia liikenteen ohjaamiseen muutamaa eri reittiä pitkin Hakunilaan.

– Me emme voi tehdä minkäänlaisia väliaikaisia liittymiä kilpailun ajaksi. Olemme koittaneet tehdä opastukset niin, etteivät kaikki tule yhdestä tuutista Hakunilaan, kertoo liikenneasioista vastaava Kari Kangasmaa.

– Bussit kulkevat etelästä ihan eri reittiä kuin henkilöautot. Pohjoisesta tulevat opastetaan jo Keravan kohdalla pois moottoritieltä. Meillä on parkkipaikka pellolla, jonne voidaan ottaa autoja sisään kahta kautta, Kangasmaa valottaa.

Kangasmaa varoittaa Kehä III:n olevan Hakunilan kohdalla ruuhkainen. Liikennevalo-ohjatut risteykset tullaan hoitamaan liikennepoliisin ohjauksella.

– Toivoisin, että Kehä III:a normaalisti lauantaisin käyttävät ajaisivat Jukolan aikana jotakin vaihtoehtoista reittiä, Kangasmaa sanoo.

– Täytyy myös muistaa, että tunnin matkan sisällä kisakeskuksesta asuu 2-2,5 miljoonaa ihmistä. Kauniilla säällä osa heistä saattaa tulla paikan päälle haistelemaan kisatunnelmaa ja nauttimaan päivästä, Kangasmaa lisää.

Järjestäjien toiveena on, että mahdollisimman moni käyttäisi julkista liikennettä kilpailupaikalle saapumiseen. Linja-autovuoroja on lisätty viikonlopulle ja bussien liikennöinti jatkuu läpi yön.

– Tällaista automäärää ei ole Hakunilassa koskaan ennen ollut, Kangasmaa muistuttaa.

Käyttäjän Aleksi Riikonen kuva
Aleksi Riikonen