Hiljaisuudessa hakatut

(PÄÄKIRJOITUS) Suomessa asuvilla ulkomaalaistaustaisilla naisilla on merkittävän suuri riski joutua pari- ja lähisuhdeväkivallan uhriksi, arvioi Monika Naiset liitto. Järjestön mukaan valtaosa maahanmuuttajanaisista on kokenut perheväkivaltaa muodossa tai toisessa (HU 9.–10.6.). Pahimmillaan tämä tarkoittaa fyysistä, henkistä tai seksuaalista väkivaltaa kymmenien tuhansien naisten elämässä.

Väkivallan laajuudesta huolimatta, ilmiöstä ei Suomessa ole järjestötason ulkopuolella juuri puhuttu. Aika ajoin aihe nousee esiin seminaareissa, yliopistotutkimuksessa ja osassa tiedotusvälineitä, kunnes se taas haudataan hiljaisesti.

Monika Naisissa arvioidaan, että hiljaisuuden syynä on poliittinen korrektius. Vähemmistöjä kalvavasta isostakaan ongelmasta ei puhuta, koska pelätään rasistin leimaa. Voidaan kuitenkin perustellusti kysyä, onko hiljaisuus rasismin lajeista pahinta ja väkivallan epäsuoraa hyväksymistä.

Maahanmuuttajanaisten aseman esille nostaminen on perusteltua myös siksi, että he kohtaavat Suomessa koko kirjon muita kotoutumisen ongelmia. Monet ovat moninkertaisen syrjinnän uhreja ja puutteellisen kielitaitonsa takia tietämättömiä oikeuksistaan.

Korvaamatonta apua naisille on yli 10 vuoden ajan tarjonnut naisten itse perustama Monika Naiset liitto. Naisten aseman parantamista ei voida silti jättää vain yhteisöjen omille harteille.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat:

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu