Viihde

Folkmies Antero Lindgren herkistyy äidin ja pojan suhteesta

Ylistetyn esikoislevyn julkaissut Antero Lindgren haluaa julkisuudessakin pitäytyä omana itsenään. - Saatan keikalla esimerkiksi pyytää anteeksi, jos soitan jonkun soinnun väärin. Saan tästä noottia kavereilta, mutta se on osa persoonaani.

Mete Sasioglu

Antero Lindgrenin paidassa on teksti: All is forgiven. Kaikki on anteeksi annettu.

Lause kertoo paljon Johnny Cashiinkin rinnastetusta Lindgrenistä, joka on tehnyt yhden vuoden puhutuimmista suomalaisista folk-levyistä – tai levyistä ylipäätään.

Mother-albumin kautta kuulija pääsee Lindgrenin henkilökohtaisten havaintojen ja kokemusten äärelle yhdeksän kappaleen ajaksi.

– Olen kokenut äititeeman esille nostamisen arvoisena, Lindgren kertoo istuessaan sininen farkkutakki yllä Mattolaiturin terassilla.

– Äidin ja lapsen suhde, ja etenkin äidin ja pojan suhde on minulle merkittävä aihe kirjallisuudessa, musiikissa ja elokuvissa. Äiti on minulle hahmo johon liittyy paljon rakkautta, ristiriitoja ja tukahdutettu menettämisen pelko.

 

Äiti on hahmo johon liittyy paljon rakkautta, ristiriitoja ja tukahdutettu menettämisen pelko.”

 

– Aikuisena miehenä olen tavallaan vieroittunut tästä äitihahmosta, mutta vain sen verran, että uskallan vielä kirjoittaa hänestä laulun.

Vanhemmuuden pohtiminen on tuttua kahden lapsen isälle, joka vielä työskentelee päivä- tai pikemminkin yötyönään lastensuojelun parissa. Musiikin tuoman julkisuuden edessä mies on nöyrää poikaa, muttei mitenkään laskelmoivasti.

Lindgrenin hartioille artistin ura on langennut odottamatta ja intiimistä asiasta on tullut julkista.

– Tämä on ollut täysin käsittämätöntä. Kuin huomaisi olevansa huoneessa ilman vaatteita ihmisten ympäröimänä. Tosi alaston fiilis. Jokainen levyarvostelu tai haastattelu tuntuu vieläkin oudolta.

Hämmennyksen ymmärtää, kun kuulee, että Lindgren on työstänyt levyään vuosikaudet eikä oikein koskaan uskonut sitä julkaistavan. Vasta muusikkoystävien mukaan tulo toi tarpeeksi latausta ja nälkää.

– En ole niin sanotusti louhinut kalliota tai myynyt itseäni. Minusta asioiden on mentävä omalla painollaan tai sitten ei ollenkaan. En haluaisi, että tämä olisi mikään lyhyt ilmiö, joten olen valmis menemään myös pidemmän kautta.

– Varmaan minulla on mennyt tällä tavalla tilaisuuksia ohi, mutta päivääkään en vaihtaisi pois.

– Köyhän perheen lapsena olen myös vieroksunut kaikkea uutta, kaupasta ostettua ja valmista. Siksi en oikein osannut mennä levy-yhtiöllekään. En ennen kuin Ei-No Records tuli kuvioihin ja antoi minun tehdä tämän omalla tavallani.

Lähes kaikki Motherin biisit ovat peräisin 2000-luvun alusta, jolloin Lindgren asui Kööpenhaminassa silloisen tyttöystävänsä kanssa. Karille sittemmin ajautunut suhde ajoi Lindgrenin asumaan satamaan ankkuroidussa laivassa ja katselemaan illat yksin 13-tuumaista mustavalkoista televisiota.

 

Asioiden on mentävä omalla painollaan tai sitten ei ollenkaan.”

Oli tunnemyllytystä, josta syntyi lyriikkaa. Nyt 10 vuotta myöhemmin menneisyyden aaveet toteuttavat Lindgrenin unelmia.

 

– Olin perheeni kanssa kirpputorilla, kun sain puhelun: Ruisrock, lauantaina kello kahdeksan.

– Se pisti kyllä todella hiljaiseksi, ei tällaista voi edes kuvitella kaiken tämän jälkeen. Ajetaan sinne porukalla suoraan kaverini häistä. Esiinnyn pienellä lavalla, mutta minulle se on elämäni lava.

Antero Lindgren

Syntynyt Lohjalla vuonna 1980.

Työskennellyt muun muassa lastensuojelussa ja vaatekaupan myyjänä.

Julkaisi esikoislevynsä Mother helmikuussa 2012.

Albumin ovat tuottaneet Siinai-yhtyeessä vaikuttavat Risto Joensuu ja Matti Ahopelto.

Mother on saanut ylistäviä arvioita kautta linjan.

Kappaleeseen Cigarette Stump on tehty musiikkivideo.

Keikalla Korjaamon vintillä (Töölönkatu 51) lauantaina 16.6. kello 19.

Liput: www.tiketti.fi/tapahtuma/15689

 

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viihde

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu