Helsinkiläiset juhlivat rennosti kaupungin nimikkopäivää - katso kuvat!

Jenny Heino, Rita Nurminen ja Sinikka Salo hurmasivat hattuineen Espalla. Myös turistit innostuivat valokuvaamaan Helsinki-päivän rentoa meininkiä.

Else Kyhälä

Mademoiselle Marcelle Delquini oli kuvanveistäjä Ville Vallgrenin mallina, kun hän teki Havis Amandaa.

Else Kyhälä

Mielikuvitusta käyttämällä polkupyörästä voi tuunata upean taideteoksen.

Else Kyhälä

Heidi Aro pelasi Ruttopuistossa Mediakylpylän työpajassa kehitettyä Monopolia. Heidin mielestä peli kuvasi realistisesti sitä umpikujaa, mihin työtön ja rahaton nuori voi joutua.

Else Kyhälä

Kymmenet helsinkiläiset osallistuivat patsaskävelyyn, joka herätti historiallisen henkilöt eloon. Päivän aikana tavattiin muun muassa Topelius.

Else Kyhälä

Hovineito ja aikansa rikkain helsinkiläisnainen Aurora Karamzin ja keisarinna Aleksandra Fjodorovna johdattelivat nykyhelsinkiläiset oman aikansa elämään 1800-luvun alkupuolelle.

Else Kyhälä

Café Empire on saavuttanut valtavan suosion. Anki Hietarinteen esittelemä omenakakku kuten kahvilan muutkin leivonnaiset on leivottu historiallisilla resepteillä. Kahvilan suosituin tuote on ollut wienerleivos.

Else Kyhälä

Sederholmin talon Café Empiren ovella jonotetaan. Helsinki-päivänä asiakkaita kävi runsaan tunnin aikana jopa noin 250.

Else Kyhälä

Rauni Heljo ja Pekka Virtanen lähtivät tyylikkäinä hattukävelylle. He suunnittelivat osallistuvansa myös hattutanssiaisiin. Kaikki hattukävelylle lähtijät olivat valmiita vähän hassuttelemaan.

Else Kyhälä

Anniinan pieni hauska hattu on tuliainen Japanista.

Else Kyhälä

Martti Lopanus on intohimoinen pyöräilijä. Hän kokeili Baanaa on menossa esittelemään noin 100-vuotiasta pyöräänsä Narinkkatorin tapahtumaan. Lopanut on ajanut 1930-luvun pyörällä Ruotsissa ja Tanskassa. Viime kesän retki suuntautui Pohjois-Suomeen.

Else Kyhälä

Baanaa pitkin kelpaa pyöräillä ja kävellä, koska siellä ei tarvitse varoa muuta liikennettä.

Else Kyhälä

– Katsos, tässä pyörässä on puuvanteet, huikkaa Baanaa pitkin ajava Martti Lopanus. Hän on tulossa Malmilta ja menossa Narinkkatorin pyöräilytapahtumaan näyttämään polkupyörää.

Maamme-merkkinen polkupyörä on valmistettu 1910-luvulla Turussa, ja Martti Lopanus on saanut sen 60-vuotislahjaksi. Hän omistaa 16 erilaista polkupyörää.

– Tällä on kevyempi ajaa kuin modernilla 7-vaihteisella, mies vakuuttaa. Pyöräilykilometrejäkin kertyy vuodessa 10 000. Hänellä on tapana ajaa vanhalla pyörällä naisystävän luo Saloon. Matka kestää noin kahdeksan tuntia.

–Helsinki-päivänä avattu Baana on Lopanuksen mielestä todella hyvä ja hieno. Baanaa saa ajaa autoilta rauhassa.

– Pahin paikka on Hämeentie. Sinne pitäisi ehdottomasti saada pyörätie, Martti Lopanus ehdottaa.

 Tyylikkäät ladyt ja muutama herrakin on lähdössä hurmaavalle hattukävelylle keskustan läpi Espalle. Rauni Heljolla on okran värinen, tumman harson koristama hattu ja Pekka Virtasella olkihattu.

Rauni Heljo tunnustaa pitäneensä hatuista koko ikänsä. Hän omistaakin 40 hattua ja sen lisäksi vielä myssyjä ja lippiksiä.

– Tämän hatun ostin toistakymmentä vuotta sitten kirpputorilta. Kun näin hatun, ihan jähmetyin ja ajattelin, että tuon haluan. En edes kysynyt hintaa. Hattu maksoi sata markkaa, joten olihan se kirpputorilöydöksi aika kallis, Heljo kertoo.

Pekka Virtasen mielestä olkihattu sopii mainiosti kesään ja erityisen hyvä se on helteisenä päivänä golfkentällä, koska materiaali on hengittävää.

– Tänä kesänä aion käyttää paljon enemmän hattuja ja mekkoja kuin ennen, Rauni Heljo sanoo. Hattukävelyn jälkeen he aikovat mennä vielä hattutanssiaisiin.

Airi Kaarne on on pukeutunut sinisen eri sävyihin.

– Soinnutan hatun leninkiin huivin avulla. Kaupungilla ei taatusti tule toista samanlaista hattua vastaan, hän selvittää.

Kauppatorilla oman aikansa rikkain nainen Aurora Karamzin ja keisarinna Aleksandra Fjodorovna kertovat, millaista oli Helsingissä heidän aikanaan.

Ranskatar Marcelle Delquini keimailee Havis Amandan patsaalla. Hän sai aikoinaan toimia kuvanveistäjän mallina. Turistit kuvaavat kaunotarta innokkaasti.

Tyylikäs hattumeri on ehtinyt Esplanadin puistoon.

– Saanko laittaa kuvan facebookiini, hattupää kysyy kuvatessaan toiselta hattupäältä.

– Tämä on ihanaa, osallistumme varmasti seuraavaankin tempaukseen. Ja uuden hatun kanssa, Sinikka Salo ja Terttu Sorjonen vakuuttavat.

Molemmat naiset ovat ammatiltaan kampaajia ja käteviä käsistään. Sinikka Salo on muokannut hatun kokonaan uusiksi ja kääntänyt lierit ylöspäin. Terttu Sorjonen tunnustaa, että hänen pinkki hattunsa ja asunsa on räväkintä, mitä hänellä on vuosikymmeniin ollut.

– Hatut ja naisellinen vaatteet saisivat taas tulla muotiin, Raili Lajunen toivoo.

Lastenhoitajana työskentelevällä naisella on tapana hauskuuttaa päiväkodin lapsia ja käyttää töissä hattuja ja näyttäviä koruja.

Millaista on nuoren elämä ilman työtä, asuntoa ja rahaa? Kela ja karenssi tulivat tutuiksi Ruttopuiston Monopoli-pelissä.

– Sain pelissä työpaikan, mutten vielä kämppää. Mietin, kannattaako työn ottaa vastaan, kun palkka on vain 600 euroa ja Kelasta saa 400. Peli oli tuntui realistiselta, koska olen itsekin ollut joskus työtön, Heidi Aro miettii.

Kommentit

Harmi, että ostin itselleni viime vuonna 60-vuotislahjaksi uuden 7-vaihteisen Helkaman. Kyllä silläkin ajaa Kilometrikisassa yli 10000 km, mutta 100-vuotias pyörä olisi kevyempi.

Kilometrikisaaja