Kesäkahvila houkutteli nuoret ylös sängystä

Abdirahman Jama, Pinja Saarimäki ja Karita Nurkkala osallistuivat monen muun nuoren tavoin Munkkiniemen nuorisotalon kesäkahvilan pyörittämiseen.

Jani Jakonen

Nuoret löysivät heti koulun päätyttyä mielekästä tekemistä kesäkahvilan pyörittämisestä Munkkiniemessä.

Idea nuorisotalon kesäkahvilasta syntyi, kun nuorilla oli huoli, mitä tehdä kesällä. Moni oli jäänyt ilman kesätyötä, ja nuoret halusivat jotakin tekemistä, josta saisi työkokemusta ja työtodistuksen.

– Tästä saa työtodistuksen, joka voi auttaa myöhemmässä elämässä. Tässä oppii tekemään erilaisia työtehtäviä, kuten myymään kahvia ja olemaan sosiaalinen, kertoo pikkuhuopalahtelainen Pinja Saarimäki, 16.

Missä olisit, jos et olisi kesäkahvilassa?

– Varmaan kotona nukkumassa, Pinja naurahtaa.

Myös Karita Nurkkala, 15, etsi kesätyötä, johon olisi voinut mennä joksikin aikaa yläasteen päättymisen jälkeen.

– Olen hakenut ihan perusjuttuja, kahvila- ja ulkotöitä, mutta niitä on ollut vaikea saada, kun niin monet hakevat. Oli hyvä, että tällaista kivaa tekemistä löytyi alkukesäksi. Vastedes on helpompi saada kesätöitä, kun on jotain näyttöä, Nurkkala sanoo.

Nuoriso-ohjaaja Anne Laine kertoo, että kesäkahvilan vapaaehtoistyössä on mukana kaksitoista 14–17-vuotiasta nuorta.

Nuorisotalolla ajateltiin, että nuorisoasiainkeskuksen vaikuttamisjärjestelmä Ruuti voisi olla kanava, jonka kautta nuoret voivat toteuttaa oman hankkeen.

– Ei palkkaa voida kenellekään maksaa, mutta nuoret kokevat, että paperityötodistus on heille todella tärkeä. Nuoret saavat työharjoittelukokemusta ja rakennetta kesäloman alkuun.

Muutoin chillaisin ehkä puistossa.”
– Tärkeää kesäkahvilassa on myös se, että nuoret voivat itse vaikuttaa. Usein nuorilla on kokemus, ettei heitä kuunnella, Anne Laine jatkaa.

Palkkioksi vapaaehtoistyöstä nuoret pääsevät yhdessä Linnanmäellä.

Nuorilla oli myös muita perusteluja osallistua kesäkahvilan pyörittämiseen.

– Tässä saa olla ulkona. Ihmiset tulevat ostamaan ja kaikki ovat ystävällisiä. Toivoisin, että kesäkahvila olisi joka kesä, koska talvisin kumminkin ollaan sisällä niin paljon, kertoo Abdirahman Jama, 16.

Missä sinä olisit nyt, jos kesäkahvilaa ei olisi?

– En tiedä. Mulla on niin paljon treenejä. Ehkä myös olisin kavereiden kanssa puistossa ja chillattaisiin siellä, vastaa ranskalaista potkunyrkkeilyä harrastava Abdirahman.

Munkkiniemeläisiä piipahtaa kesäkahvilassa.

– Kivalta vaikuttaa. Tarpeeksi rento paikka, johon voi tulla monen pienen lapsen kanssa, Katja Sutisna sanoo.

– Mukavaa, että nuoret ovat löytäneet kesätekemistä, toteavat Elina ja Kauno Honkanen.

Nyt ensimmäistä kesää pyöritettävä Munkkiniemen nuorisotalon kesäkahvila on auki vielä ensi torstaina ja perjantaina kello 12–17.30.

Käyttäjän Jani Jakonen kuva
Jani Jakonen