Poliisi: Romanien autot ovat entistä hienompia

Kerjäläisten majapaikka Sörnäisten Rantatiellä.

Vera Miettinen

Rannalle on jätetty ruoantähteitä, vaatteita ja jätteitä.

VERA MIETTINEN

Helsingin poliisi on havainnut, että romanialaiskerjäläisten autot ovat paremmassa kunnossa kuin aiemmin.

– Tämä voi johtua siitä, että bisnes on tuottanut enemmän tulosta ja se näkyy heidän käyttämissä tavaroissa ja kulkuneuvoissa, rikoskomisario Jaakko Wallenius arvioi.

Romanialaisten autot ovat yleensä peräisin naapurimaista. Poliisin tehovalvontaan kuuluu autojen pysäyttäminen ja tietojen tarkistaminen. Joissakin tapauksissa virkavalta ei pysty selvittämään ajoneuvon tarkkaa alkuperää.

– Jos auto on vaikkapa Liettuasta, emme löydä sitä tietokannasta. Ja jos mitään ei selviä, emme voi puuttua auton käyttöön. Paitsi jos se on huonossa kunnossa. Nykyään romanialaisilla on myös suomalaisia autoja, Wallenius kertoo.

Kerjäläiset ovat keksineet uuden tavan majoittua sen jälkeen, kun Kalasataman leiri purettiin viime vuonna. Romanialaiset nukkuvat autoissa parkkialueilla tai katujen varsilla. Poliisi ei voi puuttua ilmiöön aina, sillä Helsingin järjestyssäännöt eivät kiellä autoissa nukkumista.

– Puutumme asiaan, mikäli alueella havaitaan selvää majoittumista. Esimerkiksi sotkua tai ripustettuja vaatteita auton ympärillä, Wallenius sanoo.

Jos poliisin antamaa häätöuhkausta ei noudateta, virkavalta voi antaa sakon. Ne jäävät usein kuitenkin maksamatta.

– Kun sakkoja on kertynyt tarpeeksi, poliisi voi esittää maasta poistumiskäskyn. Nyt kun muuntorangaistus ei ole enää mahdollista, sakkoa ei voi muuttaa vankeudeksi.

Romanialaisten leiriytymistä on havaittu Finlandia-talon ja Postitalon parkkipaikalla, Sörnäisten rantatiellä, Hietalahden rannassa ja itäisen metroradan läheisyydessä. Eniten kaupunkilaisia on vihastuttanut romanien aiheuttamat sotkut. Tarpeet tehdään autojen viereen ja ruokajätteitä heitellään ympäriinsä.

– Leiriytymisalueet näyttävät romanien lähdön jälkeen siltä, että roskapussi olisi levitetty maahan.

Poliisi on häädön yhteydessä kehottanut romanialaisia siirtymään Rastilan leirintäalueella.

– Se on kuitenkin ainoa paikka Helsingissä, minne saa leiriytyä. Valitettavasti romanialaiset eivät sinne kuitenkaan mene, vaan tekevät omia leirialueita aitojen ulkopuolelle, Wallenius kertoo.

Rikollisuus osa liiketoimintaa

Romanialaiset rikollisryhmät käyttävät omia sukulaisia hyväkseen kerjäämisessä.

Romaniperinteet sekä kulttuuri sitovat rikollisryhmiä, joiden sisällä vallitsee tiukka hierarkia. Klaanipäälliköllä on suurin vaikutusvalta.

Viranomaisten tiedossa ei ole, miten suuri osa Suomessa olevista romanialaiskerjäläisistä toimii rikollisryhmän valvonnassa.

Muutamassa vuodessa romanialaisten tekemä rikollisuus on kasvanut seitsemänkertaiseksi.

Lähde: Poliisi

Kommentit

Kuka uskoo että ne köyhiä on,monta vuotta jo heitetty ryöstökeikkoja Suomeen,turha sääliä ,ovat pitkälle itse aiheuttaneet olonsa ,kun ei kiinnosta koulu,eikä työnteko,vain rötöstely.Pikainen käännytys heti rajalla.

tietäjä

Kyllä leirintäalueen pitäjä kiittää, kun rikollislauma ohjataan leirintäalueelle. Majoittuvat aitojen ulkopuolelle, tulevat yli käymään suihkuissa, tekemässä ruokaa ja varastelemassa.

ingengör

Hienoa, olen iloinen romanien puolesta jos kerjääminen on tuottanut tulosta. Kukapa sitä huvikseen räntäsateessa maassa istuskelisi.

Suomalainen, mutta ei kateellinen

Miksi sitten ne istuskelijat on pääsääntöisesti naisia ??? Miksi ne miehet vaan kerää ne kerjätyt rahat ? Eikös se ole orjuuttamista ?? Hienoja kännyköitä näyttää heillä olevan käytössä.
Eikös lapsilla ole koulupakko ?Minusta se on ihmisloukkaus sallia tälläinen ja suomen viranomaisten pitäisi siihen puuttua ,mutta herrathan ajelevat niillä mustilla limusiineillaan,eikä heitä kiinnosta ketkä siellä kadulla istuvat.

Paikalla